Megaproiect inaugurat in prima zi a lui 2011: 25 miliarde de dolari, pretul infratirii energetice intre Rusia si China
rusiachinapetrolputin
Prima conducta de petrol care leaga cel mai mare producator de petrol, Rusia, de cel mai mare consumator de energie, China, a devenit operabila in prima zi a anului 2011, informeaza presa oficiala chineza, citata de AFP.
Presedintii chinez, Hu Jintao, si rus, Dmitri Medvedev, au inaugurat simbolic conducta, pe 27 septembrie: ea are 2 694 km pe teritoriul rus si 930 km pe cel chinez, iar capacitatea anuala este de 30 milioane de tone de petrol.
Conducta care functioneza intre Siberia si orasul chinezesc Daqing (nord-est) permite cresterea rapida a exporturilor de petrol dintre cele doua tari. Prinde astfel viata viziunea lui Vladimir Putin, prim-ministrul Rusiei, care vorbea in trecut despre diversificarea exporturilor Rusiei, prin intermediul acestei conducte. Beijing-ul raspunde scopului Moscovei de diversificare a exporturilor rusesti cu evitarea Europei, iar Rusia raspunde obiectivului Chinei energetofage de inmultire a surselor de aprovizionare pentru acoperirea cresterii sale spectaculoase.
Pana in momentul de fata, petrolul rusesc a fost transportat catre China pe calea ferata, reteaua de conducte de petrol pentru export functionand, pana acum, numai spre Europa.
Alianta celor doua state era previzibila, din moment ce, in 2009, Rusia a depasit Arabia Saudita si a devenit cel mai mare producator de petrol, iar China cel mai mare consumator de energie. Productia Arabiei Saudite, numarul doi in topul producatorilor de petrol, este de 8,25 milioane de barili pe zi, ceea ce reflecta cotele de productie stabilite de OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) in decembrie 2008, in vederea scaderii preturilor titeiului brut.
"Operatiunea conductei de petrol brut China-Rusia este debutul unei noi faze a a cooperarii energetice ale celor doua tari," a spus Yao Wei, general manager al Pipeline Branch of Petro China, in timp ce apasa butonul ca sa dea drumul petrolului.
Se asteapta ca, prin noua conducta, Rusia sa exporte 15 milioane de tone de petrol in fiecare an, pentru urmatoarele doua decade (aproximativ 300 de mii de barili pe zi).
Proiectul a costat 25 de miliarde de dolari si a fost finantat partial prin imprumuturi chinezesti.
A doua etapa a constructiei conductei va fi finalizata in 2014, cand se va intinde pe o distanta de aproximativ 4,700 km.
Reuters relateaza ca productivitatea ruseasca in domeniul petrolifer a crescut cu 2,2 procente in 2010 atingand un nivel record de 10,1 milioane de barili pe zi.
Cresterea productiei de petrol brut a uimit multi analisti care se asteptau la o marire de doar 1,1 la suta, intr-o estimare de la inceputul lui 2010.
datele Ministerului Energiei de duminica au aratat ca tara a extras, in 2009, 10,145 milioane de barili pe zi, cifra record de la prabusirea Uniunii Sovietice. Prin comparatie, in 2009, s-au extras 9.93 milioane de barili pe zi, iar in 2008 9,78.
Guvernul a precizat luna trecuta ca se asteapta, totusi, la o scadere a productiei in anul curent.
Una din principalele obstacole cu care se confrunta Rusia consta in taxele mari din industria petrolului, principalul contributor pentru un guvern care incearca din greu sa astupe deficitul de buget.