Un subiect mai putin discutat: impactul pandemiei asupra mamelor, femeilor simple si de cariera. Toate sunt supuse unei presiuni uriase
cariera femeipandemieinegalitate
Pandemia de coronavirus a amplificat inegalitatile sociale dintre femei si barbati. Studiile arata ca femeile au resimtit o presiune foarte mare in aceasta perioada, din cauza muncilor casnice suplimentare, dar si pentru ca sunt supra-reprezentate in domeniile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei.
Un studiu recent al Oxfam, o agentie cu conextiuni in aproximativ 70 de tari, care lupta impotriva inegalitatii, arata ca "Pandemia a indepartat oamenii disproportionat de la ocuparea fortei de munca, inversand decenii de progrese in ceea ce priveste participarea femeilor la forta de munca".
Pandemia a vulnerabilizat femeile din intreaga lume, in special din tarile sarace si in curs de dezvoltare
Analizele recente scot la iveala ca pandemia a vulnerabilizat femeile din intreaga lume, in special din tarile sarace si in curs de dezvoltare.
Femeile si-au vazut locurile de munca in pericol si au fost cele mai afectate de aceasta criza.
La nivel global, femeile sunt supra-reprezentate in sectoarele economiei cele mai afectate, cum ar fi serviciile de cazare si alimentatie. Sunt, de asemenea, mult mai predispuse sa aiba locuri de munca precare si vulnerabile
In tarile cu venituri reduse, 92% dintre femei lucreaza in locuri de munca informale, periculoase sau nesigure si care s-au confruntat cu lipsa accesului la protectia sociala sau la plasele de siguranta.
Se estimeaza ca 47 de milioane de femei si fete au fost impinse in saracie extrema de la declararea pandemiei.
Mai mult decat atat, la nivel global, femeile reprezinta 70% din forta de munca din domeniul sanatatii si asistentei sociale.
Prin urmare, femeile care au ramas pe piata muncii nu doar ca sunt expuse riscului de infectare, fiind in aceste domenii esentiale, de tip "linia 1", dar resimt si un stres suplimentar al muncii lor in aceasta perioada critica pentru astfel de domenii.
LA NIVEL MONDIAL, 740 DE MILIOANE DE FEMEI LUCREAZA IN ECONOMIA INFORMALA, IAR IN PRIMA LUNA A PANDEMIEI VENITURILE LOR AU SCAZUT CU 60%.
POTRIVIT UNUI SONDAJ OXFAM DIN CINCI TARI, 43% DINTRE FEMEI AU SPUS CA SE SIMT MAI ANXIOASE, DEPRIMATE SAU BOLNAVE DIN CAUZA CRESTERII VOLUMULUI DE MUNCA CASNICA.
Muncile casnice, o povara suplimentara pe umerii tot mai apasati ai femeilor
Femeile care lucreaza cu norma intreaga in pandemie au fost nevoite sa suplimenteze munca depusa acasa, majoritatea dintre ele, care sunt si mame, trebuind sa supravegheze desfasurarea cursurilor online pentru copiii lor.
Aceste noi responsabilitati le pun in pericol atat joburile, randamentul lor profesional, cat si evolutia profesionala.
Citeste si: 15 sfaturi financiare pe care iti vei dori sa le fi stiut cu mult timp in urma
Pandemia ar putea pune capat carierei multor femei
La finele anului 2020, concluziile unui studiu international aratau ca pandemia ar putea pune capat carierei multor femei. Constatam acum ca pandemia A INCEPUT deja sa puna capat carierei multor femei.
"Daca am avea un buton de panica, l-am fi apasat", a declarat Sheryl Sandberg, COO al Facebook si cofondator al LeanIn.Org, intr-un comunicat citat de CNN.
Conform raportului anual Women in the Workplace de la McKinsey & Company si LeanIn.Org, una din patru femei ia in considerare sa faca un pas in spate in cariera sau chiar sa iasa complet de pe piata muncii, din cauza pandemiei.
Potrivit aceluiasi raport, femeile care se afla in functii de conducere se simt presate sa lucreze mai mult in comparatie cu omologii lor de sex masculin, acuzand faptul ca astfel ajung la epuizare.
Raportul Women in the Workplace arata ca femeile sunt de trei ori mai dispuse sa isi asume responsabilitatile legate de treburile casnice si de copii, facandu-si in acelasi timp si griji pentru performantele lor profesionale.
Nu este posibil, din punct de vedere uman, sa le faci pe toate
"Nu este posibil, din punct de vedere uman, sa ai un job cu norma intreaga si sa faci toate lucrurile pe deasupra - treburile casnice, curatenie, cumparaturi, mancare, hranirea copiilor, supravegherea lor permanenta la cursurile online si, in plus, sa fiu permanent inrerupta in activitatea mea profesionala remote, de cei mici", spune o mamica pentru redactia noastra.
Aceasta situatie a dat nastere unui abandon al pietei muncii de catre femeile mame. Milioane de femei (aproximativ 2,3 milioane) au renuntat la job in pandemie, doar in Statele Unite, conform Centrului National de Drept al Femeilor .
Situatia aceasta a scazut rata de participare a femeilor care lucreaza, pana la 57%, nivel vazut ultima data in 1988, a spus organizatia.