Mai bine un referendum pentru animale, decat unul pentru o familie ruinata
referendumreferendum elvetiareferendum familiepsd-aldepensiisalariijustitielegile justitiei
Elvetia si Romania: doua tari din Uniunea Europeana care organizeaza, la mai putin de doua luni distanta, referendum. Ambele pe teme cel putin hilare. Diferenta e ca in timp ce in Elvetia se pun la punct detaliile unei societati perfect organizate pana in cele mai mici detalii, la noi se fac artificii pe multi bani, ca sa ne mutam putin punctul de interes si atentia catre ALTCEVA.
Elvetia este de cateva luni impartita in doua. Cam la fel cum am fost si noi pe tema redefinirii familiei. Ei bine, cetatenii frumoasei tari vestice au o problema ceva mai putin delicata: taierea coarnelor animalelor.
E drept ca ei nici nu ar avea alte probleme de transat printr-un referendum, din moment ce economia Elvetiei este una dintre cele mai stabile economii ale lumii. Politica sa plina de succes pe termen lung in domeniul sigurantei monedei nationale, dublata de secretul operatiilor financiare efectuate in bancile elvetiene a facut din Elvetia un "rai financiar". Un rai in care cetatenii nu au ce motive de nemultumire sa aiba, asa ca se justifica un referendum pentru taierea coarnelor animalelor.
Din pacate pentru noi, nu ne prea permitem astfel de atitudini si dileme elvetiene. Coarnele animalelor, precum si redefinirea familiei sunt teme mult prea abstracte intr-o Romaniei inghitita de concret. De concretul celei mai mari rate a inflaitiei din UE, de concretul coruptiei, instabilitatii politice, de concretul faptului ca justitia romana e pusa la zid de organismele europene, care calificata cu "insuficient" prestatia ei. Romania a ajuns, dupa 11 ani de la aderarea la UE, ca un elev de clasa primara ce abia invatase sa scrie, sa citeasca si socoteasca, insa un eveniment nefericit l-a readus in stadiul de nou nascut, nestiutor si vulnerabil, dar cu mult mai lipsit de inocenta.
"Ne-am intors in '90", ne avertiza presedintele tarii in urma cu cateva saptamani, facand aluzie la ultimele modificari din justitie, operate cu dibacie de Guvernul PSD-ALDE, care au anulat progresele justitiei din ultii 11 ani.
In tot acest context, poate ca era nevoie de alta tema de dezbatere la referendum...la noi. Sa ne fi intrebat daca acceptam in functii publice politicieni condamnati pentru fapte de coruptie. Bineinteles ca acceptam. Ne plac oamenii cu experienta si ar fi pacat sa ii luam ciolanul din mana acum cand abia a prins gustul milioanelor de euro.
Sa ne fi intrebat daca vrem sa creasca PIB-ul la educatie, sanatate. Nu am fi vrut oricum. Nu am fi stiut ce sa facem cu el marit. La noi si cand se deschide o sectie mai de Doamne-ajuta in spitale, sta inchisa. Scolile se renoveaza cu cate o firma de casa, pe bani cat s-ar construi trei, tavanul pica la intervale regulate de timp, asa ca parca nu ne mai dorim nimic ... nu are rost investitia, dar sa ne fi intrebat asa, retoric ...
Sa ne fi intrebat si pe noi cineva daca ne mai dorim sute de parlamentari in functie, care vin la pachet cu sute de secretare si sute de neamuri pe ici colo, "bagate bine". Am fi cerut chiar suplimentarea lor. Va dati seama ca mai multi parlamentari inseamna mai multe neveste si scretare, cu ajutorul carora sigur ca nu facem o impresie chiar formidabila la Presedintia Consiliului CE, dar cand apar ele cu gentile Hermes Birkin in presa internationala nu zic aia de noi ca o ducem bine? Nu zic ei ca e de bine cand ai nostri reusesc sa aiba proprietati imobiliare de sute de mii de euro, desi oficial declara un venit de bugetar mahnit care nu acopera nici costul de intretinere al piscinei? Deci, sa lasam oamenii astia sa ne reprezinte, sa fim si noi o mica Elvetie, ca de mic Paris ni s-a cam luat.
Sa ne fi intrebat daca mai putem, daca mai suportam sa ne plece valorile din tara, daca ne convine ca un salariat sa sustina aproape 3 pensionari si daca vedem cu ochi buni criza fortei de munca care ingroapa mediul privat, pe langa binecunoscuta birocratie si mult prea multele taxe care tin pe linia de plutire economia, fara de care statul nu ar mai reusi sa plateasca nici pensii, nici salarii la bugetari si nici ajutoare sociale.
Apropo de aceste ultime trei categorii de beneficiari, ne-am fi dorit tare mult un referendum la care sa fim intrebati daca suntem de acord cu amanetarea urmatoarelor 5 generatii pentru a plati actualele pensii, ajutoare si salarii la bugetari. Pentru ca da, pentru a fi platite, Guvernul se imprumuta. Practic, ne indatoram sa traim, de la luna la luna.
Cu alte cuvinte, pentru a reusi sa respecte promisiunile populiste de majorari ale pensiilor si salariilor, PSD-ALDE a indatorat fiecare roman cu 1.006 euro, iar datoria totala a tarii a ajuns la 98,009 miliarde de euro. Mai mult decat atat, lunar, Guvernul se imprumuta cu circa 1 miliard de euro pentru a plati pensii si salarii, in conditiile in care investitiile au scazut la un nivel istoric.
Dar vorba multa, saracia omului. Referendumul nostru a trecut, noi am ramas la fel. Expresia asta imi aduce aminte de regretatul Brancusi, caruia ii apartine aforismul: "V-am lasat saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci si prosti”. Daca ne auzi, maestre...inca pastram traditia. Ma rog, cert e ca referendumul a trecut degeaba, nici macar nu s-a produs vreo modificare, doar am mai facut si noi ceva ca sa ne dstragem atentia de la adevaratele probleme ...
A trecut si referendumul elvetienilor, si, desi tema putea starni cumva rasul, oamenii astia au reusit sa faca ceva din aceasta intrebare adresata poporului: "Sunteti de acord cu taierea coarnelor la animale?". Au raspuns ca "DA". Astfel, vitele crescute la ferme vor avea coarnele taiate. Deja, in Elvetia, trei sferturi dintre animale au coarnele taiate. Cei care militeaza pentru aceasta practica spun ca astfel, accidentarile intre animale, precum si intre ele si oameni, se reduc considerbil.
De partea cealalta, oamenii care militeaza pentru demnitatea animalelor nu sunt de acord cu taierea coarnelor, si spun ca acest lucru le mutileaza.
Consultarea care a avut loc duminica a fost initiata de un fermier de 66 de ani, care recunoaste sincer ca nu se astepta,sa stranga peste 100.000 de semnaturi pentru petitia in favoarea pastrarii coarnelor.
“Trebuie sa respectam vitele asa cum sunt. Lasati-le coarnele! Cand sunt privite, vitele isi tin capul sus, sunt mandre. Cand le sunt taiate coarnele, sunt triste”, a explicat fermierul.
Pe langa initiativa privind pastrarea "demnitatii septelului", la referendumul organizat duminica alegatorii elvetieni au fost chemati sa se pronunte si asupra unor initiative controversate precum cea care permite companiilor de asigurari sa ii spioneze pe cei care ii suspecteaza de frauda sau o propunere care ar fi dat judecatorilor elvetieni suprematie asupra tribunalelor internationale.
Exagereaza si elvetienii astia, nu stiu ca modificarile aduse sistemului judiciar se fac acolo intre ei, mai dosit de ochii curiosilor ... in Guvern si Parlament, intre cateva capetenii de trib, obligatoriu dupa ora 12 noaptea, ca la ritualurile sacre. Ce referendum?! Pentru un fleac de suspiciune de frauda ... nu asa se face treaba mai, baieti...mai vizitati si voi Bucurestiul. Fiti profestionisti, ce dracu!
Citeste si:
De Centenarul Marii Uniri, Banca Nationala a Romaniei organizeaza activitati de informare si educatie financiara
Sursa foto: pexels.com