La un cutremur de peste 7 Grade pe scara Richter, dispare ateismul
paste 2020credintabiserica ortodoxa romanapatriarhia romanasarbatori pascalebor
Se spune ca, la un cutremur de peste 7 Grade pe scara Richter, dispare ateismul. De fiecare data cand omenirea a trecut printr-un moment de cumpara, prin razboaie sau molime, s-a intors la spiritualitate. Astazi, e momentul sa o facem din nou, pentru ca simtim de cateva saptamani, cum lumea noastra, asa cum o stiam, cu bine si rele, se cutremura din temelii.
Pastele, simbolizand Invierea Mantuitorului, reprezinta cea mai mare sarbatoare a crestinitatii. Pentru ca, intreaga noastra credinta se bazeaza, in fapt, pe o singura piatra de temelie: aceea a vietii vesnice, a invierii din morti.
Spiritualitatea crestina este tinuta in viata de mii de ani, de speranta vietii de dincolo, a rasplatei sau pedepsei divine, prin plecarea sufletului in Rai sau Iad.
Fara Invierea Domnului, intreaga religie crestina s-ar zgudui din temelii si, sperantele noastre ar deveni desertaciune.
Noaptea de Inviere este, deci, mai mult decat o sarbatoare, si ar trebui ca, anul acesta sa ne aplecam cu mai mult suflet, mai multa atentie, mai multa piosenie, smerenie, in fata divinitatii, pentru ca avem nevoie, astazi mai mult ca niciodata, sa fim ocrotiti de acolo, de Sus.
Si cand toate necazurile vor trece peste noi, ca apa ce spala pietrele de rau, sa integelem ca divinitatea nu e "ceva" la care apelam cand ne e greu, cand nu mai avem alta solutie, cand ajungem intr-un moment de cumpana.
Desigur, e bine si atunci, mai bine mai tarziu decat niciodata, pentru ca stim ca fiii ratacitori sunt de fapt, cei mai iubiti, dar sa ramanem in urma acestei molime cu deschiderea permanenta catre cele Sfinte, carora nu doar sa le cerem ajutorul cand nu mai putem duce crucea existentei noastre, ci si sa nu uitam sa le multumim pentru ce ne ofera, pentru ca, iata, se poate si mai rau! Si, fara indoiala se poate si mai rau de atat!
Este un moment prielnic sa cautam credinta in sufletele noastre, nu intre zidurile unui lacas de cult, sa ne regasim identitatea spirituala. Pana la urma, iata ca aceasta molima ne da posibilitatea sa cream o conexiune directa cu Dumnezeu, fara intermediari, fara poate fatarnicii prin prezente fizice in biserica, cand, de fapt, sufletul era in alta parte.
Citeste si:
Dimineata Pastelui, dimineata pura a copilariei mele
Acum, cu adevarat cine isi doreste sa fie aproape de Dumnezeu, o face. Cine isi dorea doar sa iasa din casa, sa imbrace haine noi, sa se intalneasca cu vecinii la biserica si sa mai schimbe doua-trei vorbe, va gasi aceasta situatie de nesuportat.
Insa cei care au esenta divina in suflet, care stiu ca postul inseamna mai degraba o fapta buna, decat restrictiile alimentare, stiu ca usile Cerului nu s-au inchis de Pastele din acest an, chiar daca cele ale bisericilor, da.
Citeste si:
Orgoliile starii de urgenta