Joburile din Germania si diferentele dintre bogati si saraci
germaniajoburibogatisaracieconomie
Desi multi analisti considera ca piata muncii din Germania este tinta invidiei statelor europene in care rata somajului depaseste multe procente, germanii sustin ca starea economica a tarii nu este una tocmai de succes.
Rata somajului in Germania s-a mentinut in ultimele sapte luni la nivelul relativ scazut de 6,9%, potrivit Wall Street Journal.
Unul din cinci muncitori germani detine un asa-numit "mini-loc de munca", cu jumatate de norma, care ii asigura un venit lunar de 450 de euro, fara a plati taxe sau contributii sociale, noteaza Wall Street Journal.
Raspandirea acestui tip de joburi a dus la aparitia unor dezbateri aprinse in Germania. Nemtii se intreaba care este totusi, proportia in care muncitorii germani beneficiaza de performanta economica a tarii lor.
"Mini-locurile de munca sunt ideale pentru persoanele care vor sa lucreze un numar redus de ore pe saptamana sau pe luna", a afirmat Oliver Stettes, expert in piata muncii de la Cologne Institute for Economic Research.
Aceste joburi sunt foarte atragatoare in ceea ce ii priveste pe managerii de restaurante si retailerii care se confrunta cu momente aglomerate in timpul zilei.
Potrivit sursei citate, exista insa si expertii care sustin ca aparitia unor astfel de joburi contribuie la marirea unor diferente intre bogati si saraci. Analistii spun ca acest tip de evolutie pune in pericol contractul social care sta la baza economiei germane.
Angajatii cu norma intreaga din pozitii bine platite au beneficiat de o crestere de 25% a salariilor intre 1999 si 2010. In acelasi interval, salariile pentru domeniile cu un nivel scazut al remunerarii au fost majorate cu doar 7,5%.
Germania a inregistrat o crestere economica de 13,5% in acest interval, insa tot mai multi nemti cred ca aceasta performanta nu s-a reflectat in nivelul lor de trai.