Izolare fara domiciliu: Ce se intampla cu oamenii strazii din Romania?
coronaviruspandemiecovid 19izolare la domiciliucarantina
In plina pandemie, autoritatile din Romania recomanda oamenilor sa se izoleze in casa, sa iasa cat mai rar afara si doar in caz de necesitate. De asemenea, in ultimele zile au fost impuse si anumite restrictii, iar pedepsele pentru cei care nu respecta izolarea sau carantina sunt drastice, ajungand chiar si pana la 15 ani de inchisoare, conform modificarilor aduse recent Codului Penal. Insa, in toata aceasta situatie, nu se aude de vreo strategie a izolarii "la domiciliu" a celor ce nu au adapost.
Statisticile arata ca, numai in Capitala, sunt aproximativ 5.000 de persoane fara adapost. Acesti oameni si strazii sunt, probabil, la fel de vulnerabili in fata virusului, precum batranii si cei cu un tablou clinic complicat. De fapt, e posibil ca ei sa reprezinte o categorie de risc mult mai mare, fiindca, din cauza situatiei materiale precare, si conditiile de igiena sunt pe masura. Astfel, ei nu sunt un pericol doar pentru ei insisi, ci si un posibil factor de raspandire a virusului.
Nici macar nu e nevoie ca cineva sa interactioneze in mod direct cu acesti oameni.
Societatea stiintifica a descoperit recent ca virusul rezista destul de mult timp pe obiecte pana la patru zile. Astfel, exista riscul contaminarii indirecte. Din acest motiv, dar si din grija pentru acesti oameni nevoiasi, e nevoie de o strategie guvernamentala si locala care sa adune persoanele fara adapost in centre special amenajate, unde sa beneficieze de conditii decente de trai si unde sa fie tinuti sub observatie, pentru a nu ii pune nici pe altii in pericol.
Citeste si:
Ordonanta Militara nr.2. Ce prevede si de cand se aplica noile masuri si recomandari
Or, din toate interventiile publice ale autortiatilor in ultima perioada, pana la aceasta ora nu am auzit de niciun plan de organizare in ceea ce ii priveste pe oamenii fara adapost.
Din pacate, aceasta perioada "loveste" de doua ori in aceasta categorie sociala. Pe de o parte, e expusa riscului imbolnavirii si pot deveni focare de contaminare pentru ceilalti, pe de alta parte, insesi vietile lor tind sa capete proportii si mai dramatice, fiindca acele servicii sociale, ONG-uri sau pur si simplu mici restaurante si baruri care ii ajutau cu cate o masa calda, si-au inchis portile.
Astfel, situatia acestor oameni se va deteriora si mai mult. In timp ce restul lumii se izoleaza si e indicat pe buna dreptate sa reduca la maximum contactul social, nu putem sa nu ne intrebam ce se intampla cu acesti oameni. Cine ii protejeaza pe ei, unde vor locui, unde se vor izola, dar si ce se intampla cu ceilalti, care pot fi pusi in pericol de contaminare, daca o parte dintre acesti oameni ai strazii se infecteaza cu noul coronavirus?
Citeste si:
Interdictiile intarzie sa apara in Romania: Autoritatile se rezuma la recomandari, desi situatia in alte tari e critica