Italia, din ce in ce mai aproape de colapsul economic
italiaproblemecolapscrizaue
Rezultatele ultimelor alegeri legislative din Italia au determinat instabilitate politica in tara, existand mari diferente intre partide, pentru formarea unei majoritati care sa sustina un guvern.
Criza politica din Italia reprezinta un motiv din ce in ce mai mare de ingrijorare pentru UE si pietele financiare. Cabinetul lui Mario Monti a ramas la putere, dupa esecurile negocierilor pentru formarea unui nou guvern. Criza politica se adanceste, iar economia stagneaza sau chiar se deterioreaza.
Presedintele tarii, Giorgio Napolitano, a infiintat o comisie speciala, formata din specialisti, finantisti, pentru a fi gasita o iesire din criza care a cuprins tara.
Comisia "Celor zece intelepti'' este impartita in doua grupuri de lucru, unul fiind concentrat pe reformele din sfera politica, iar celalalt lucrand pe teme continand probleme economice si masuri sociale.
Primele propuneri ale "inteleptilor" sunt asteptate peste o saptamana, dar, conform jurnalistului italian Giovanni Del Re, nu va rezulta nimic concret.
"Vor iesi cu un raport spectaculos, in care se va scrie ce trebuie sa se reformeze in Italia. Partidele nu arata, insa, ca sunt dispuse la coabitare", spune corespondentul publicatiei Avvenire la Bruxelles, pentru Deutsche Welle.
"Cei zece intelepti" nu pot lua decizii, ci fac doar analize si vin cu propuneri. In timp ce partidele se blocheaza reciproc, propunerile acestora vor ramane doar pe hartie, mai spune jurnalistul.
Partidul Libertatii, formatiune de centru-dreapta condusa de Silvio Berlusconi, a apreciat ca munca expertilor este o pierdere de vreme si insista pentru noi alegeri legislative.
In plus, in Italia, mandatul presedintelui Napolitano expira pe 15 mai. "Din aceasta cauza si marja de manevra a presedintelui este limitata. El se foloseste de timpul ramas, pentru a calma starea sociala. Dar, e putin probabil ca se va ajunge la un rezultat concret", spune Del Re.
Economia italiana, serios afectata de criza, are nevoie de stabilitate politica, pentru a reusi sa iasa din blocajul in care se afla. In ultimii 5 ani productia italiana industriala a scazut cu un sfert. Somajul este de 11 la suta, iar in randul tinerilor acesta ajunge la 30%.
Expertii considera ca PIB-ul tarii va continua sa scada, iar cresterea ratelor dobanzilor si datoriile mari ale tarii vor duce statul italian catre o fundatura.
Astfel, Italia va avea in curand nevoie de ajutor european, fiind pe cale sa devina cea mai mare tara din zona euro care se confrunta cu probleme economice grave.