Isi va permite Scotia sa devina un stat independent?
scotiamarea britaniereferendumcriza
Scotia a lansat in aceasta saptamana campania pentru separarea de Regatul Unit al Marii Britanii, insa consecintele economice ale acestei miscari sunt inca intens dezbatute.
In data de 18 septembrie 2014, Scotia va organiza un referendum prin care cetatenii vor decide daca tara va fi independenta sau nu.
Potrivit CNBC, in situatia in care scotienii vor raspunde afirmativ, tara se va desprinde de Marea Britanie si isi va formula propriile politici economice, politice si de aparare.
In prezent, 47% dintre scotieni se declara impotriva independentei, 38% sunt pentru, iar 15% sunt indecisi, iar sociologii sunt de parere ca retinerile locuitorilor au motivatii preponderent economice.
Conform afirmatiilor unui oficial al guvernului britanic, independenta Scotiei ar insemna pentru populatie o crestere a fiscalitatii cu 1.000 de lire sterline pe cap de locuitor.
Din momentul aparitiei crizie economice, cele doua mari banci scotiene, Royal Bank of Scotland si HBOS, au fost sprijinite de contribuabilii britanici sub diverse forme.
Potrivit sursei citate, nemultumirile scotienilor referitoare la masurile de austeritate si politicile impuse de guvernul de la Londra au alimentat miscarea pro-independenta.
Partidul National Scotian (SNS), aflat la guvernare si sustinator al acestei miscari, a lansat documentul in care sunt expuse principalele masuri avute in vedere pentru o Scotie independenta.
In document se precizeaza ca tara ar trebui sa ramana in UE, dar sa pastreze lira scotiana ca moneda nationala. Sunt prevazute, totodata, reduceri de taxe pentru companii, metoda care a ajutat Irlanda sa atraga investitii destul de consistente.
Guvernul scotian descentralizat cheltuieste deja mai mult comparativ cu restul Marii Britanii in domenii precum educatie si sanatate, potrivit Institutului pentru Studii Fiscale si va fi nevoit sa creasca taxele pentru a compensa diminuarea veniturilor din petrol si gaze.
Expertii mai spun ca exista riscul ca, in cazul in care Scotia devine independenta, randamentele obligatiunilor sale sa fie mai mari decat cele ale obligatiunilor Marii Britanii, care sunt intre 72 si 165 de puncte de baza.
Asta inseamna ca datoria pe care Scotia ar trebui sa o ramburseze va fi mai mare, conform CNBC.