Isabel Dos Santos (40 de ani) a devenit prima femeie miliardar din Africa. Aceasta a studiat ingineria in cadrul King's College din Londra, unde a locuit alaturi de mama sa, divortata de presedintele Dos Santos. Isabel a deschis prima afacere personala la varsta de 24 de ani, in Luanda, Angola: un restaurant denumit "Miami Beach".
Aptitudinile sale antreprenoriale s-au dezvoltat serios cu timpul. Isabel face parte din consiliul catorva companii importante din Angola si Portugalia si adopta decizii importante.
In mai 2012, si-a majorat participatiunea la ZON Multimedia, cea mai mare companie de cablu tv din Portugalia, de la 4,9% la 14,9%. In prezent, a ajuns sa detina 28,8% din ZON (valoare: 385 milioane dolari).
Antreprenoarea face parte din consiliul de administratie al ZON si este cel mai mare actionar al companiei portugheze. Fiica presedintelui mai detine 19,5% din Banco BPI, una din cele mai mari banci din Portugalia. Participatiunea ei valoreaza 465 milioane dolari.
In Angola, Isabel Dos Santos este membra a consiliului Banco BIC si detine 25% din actiunile bancii, in valoare de 160 milioane dolari. Unele surse sustin ca Isabel ar fi implicata si in board-ul Unitel - unul din cei doi operatori de telefonie mobila din Angola - unde detine 25% din actiuni. Aceasta participatiune ar putea valora un miliarde de dolari.
Cum a ajuns o femeie in varsta de 40 de ani de la un restaurant la o avere colosala? Peter Lewis, profesor de Studii Africane in cadrul Johns Hopkins University's School for Advanced International Studies, cunoaste mai bine biografia acesteia. "Este evident ca partidul de guvernamant si cercul influent al Presedintelui au avut multe interese financiare. Sursele finantarilor guvernamentale sunt foarte neclare", a explicat Lewis. "Principala problema in Angola este lipsa totala de transparenta. Nu putem depista provenienta acestor fonduri".
Angola, macinata de coruptie
Angola are 18 milioane de locuitori si dispune de resurse uriase de petrol si diamante. Tara a traversat 27 de ani de razboi civil, iar perioada sangeroasa s-a incheiat in 2002. Jose Eduardo Dos Santos este presedintele Angolei inca din 1979 (a devenit presedinte la patru ani dupa ce Angola si-a castigat independenta fata de Portugalia). "Cand analizezi grupurile de interese din Angola, descoperi "cine pe cine" sustine", a precizat Profesorul Lewis.
O purtatoare de cuvant al Isabelei Dos Santos in Portugalia spune ca afirmatiile profesorului sunt nejustificate si nu ii fac cinste; reprezentanta lui Dos Santos insista ca investitiile acesteia au fost realizate cu maxima transparenta.
Un factor important este fluxul de cash din Angola. Veniturile rezultate din petrol au crescut spectaculos in anii care au marcat sfarsitul razboiului civil, de la 3 miliarde dolari in 2002 la 60 miliarde dolari in 2008. "Oficialii repara cateva drumuri, cateva cai ferate si poti vedea multe macarale de constructii in Luanda", a explicat Lewis. "Dar nu aici sunt banii; 5 miliarde de dolari s-au evaporat in cadrul unor tranzactii financiare ilegale".