Invatati de la regi!
coronavirusepidemiepandemieregina mariapoliticapoliticieni
Hashtag-ul "stam in casa" i se potriveste unui politician ca nuca in perete! Sa stea in casa oamenii care nu sunt platiti cu bani grei pentru a servi tara, sa stea in casa cei care nu au imunitate in fata justitiei, sa stea in casa cei care nu au reusit sa isi ridice resedinte pe doua-trei strazi, dintr-un salariu oficial de bugetar. Sa stea in casa cei care nu se plimba in masini blindate si care nu au beneficii pe 3-4 generatii, in urma unei functii publice.
Nu zic! Oamenii politici sunt formatori de opinie si, orice fac ei, orice zic, poate fi un exemplu pentru ceilalti. Ma rog, nu chiar tot ce fac, pentru ca, altfel, toti am avea imperii dintr-un salariu de bugetar, dar intelegeti ideea. Oamenii astia pot fi urmati si de altii care ii urmaresc si ii apreciaza. Astfel, putem crede ca, promovarea "statului in casa" de catre patura politica reprezinta un semnal dat cetatenilor, care e nevoie sa stea izolati, pentru a nu se infecta cu noul coronavirus.
Insa daca ii pasa cu adevarat politicianului roman de sanatatea si, in fond, de viata cetateanului, construia niste amarate de spitale in 30 de ani, si omul bolnav din spital nu impartea mancarea din sertarul de langa patul bolsevic, cu coloniile de furnici si gandaci.
Din acest considerent, ma indoiesc ca popularizarea fenomenului in special in social-media, din partea politicienilor, are alt scop decat protejarea propriilor lor vieti.
De asta politicienii nostri, odata dati jos din scaunele de pe la Guvern, Parlament si de prin Primarii, ajung la cosul de gunoi al istoriei. Pentru ca istoria fie ii retine pe cei mai rai, fie pe cei mai buni. Dar ai nostri nici macar darul de a excela in rau nu il au, sunt, pur si simplu, mediocri, iar despre a excela in bine, sa punem aici punctul acestei fraze.
Invatati de la regi!
Cand se murea pe front de tifos, regii si printesele Romaniei tratau bolnavii in corturi improvizate. Tot fara tratament, tot fara vaccin. Asta face diferenta! Ai nostri, astazi, lupta pentru noi fotografiindu-se cum fac fitness in izolare si ce retete culinare au gatit, dupa ce si-au concediat bucatareasa suspecta de guturai.
"Inca din data de 15 august 1916, cand Romania a declarat razboi Austro-Ungariei, Regina Maria a Romaniei s-a implicat in organizarea serviciului de Cruce Rosie, care se afla sub Inaltul Sau Patronaj. Prima misiune asumata de Regina Maria a fost organizarea si coordonarea serviciilor de ambulanta care trebuia sa ii preia pe ranitii de pe front.
In noiembrie 1916, Regina Maria a plecat in refugiu la Iasi, alaturi de ceilalti membri ai Familiei Regale, de Guvern, de Armata si de Parlament. In fiecare zi, Regina Maria se ingrijea de raniti, iar de multe ori, una dintre fiicele sale, Principesa Ileana, se afla alaturi de ea. Regina Romaniei vizita deopotriva baracile in care erau tratati ranitii si cele in care zaceau bolnavii de tifos. Si aceasta in ciuda faptului ca Familia Regala platise tribut tifosului, prin moartea Principelui Mircea, cel mai mic dintre copiii Regelui Ferdinand I si Reginei Maria. Iata ce scria contele de Saint-Aulaire, ministrul Frantei la Bucuresti:
“In fiecare dimineata, Regina, in uniforma de infirmiera, insotita de o doamna de onoare si de un grup de brancardieri voluntari se duce la gara pentru a-i primi pe raniti. Regina infrunta moartea si ceea ce este fara indoiala cel mai greu, depaseste oboseala unei zile nu de opt ore, ci a unei zile care se intinde pana noaptea tarziu, cu saisprezece, saptesprezece sau optsprezece ore de munca, pe cat de respingatoare pe atat de periculoasa, in mijlocul emanatiilor infecte ale cangrenelor. Cand este vorba de Regina nu ne referim la curaj. Curajul presupune teama si energia de a invinge. Sentiment necunoscut pentru o suverana a carei indrazneala aduce a invulnerabilitate”, arata
femeiinrazboi.rfi.ro
Foto: Regina Maria alaturi de ranitii dintr-un spital de campanie. © Colectia Diana Mandache
O fotografie cat o mie de cuvinte! Cat o mie de strategii de imagine ale politicienilor nostri, invatati de altii la fel de competenti, ca "da bine" sa ne pozam in fata semineului, si sa le aratam oamenilor ca "stam in casa".
As vrea sa stiu cati dintre cei care se uita la pozele astea si dau si like-uri, au semineu sau isi mai permit sa stea in case, ca asa le zice parlamentarul X, care, de la semineu, se duce in sauna, apoi in piscina, si toate astea, fara sa iasa din perimetrul casei. Si nu as vedea o problema in confortul oamenilor care ma conduc, daca el ar veni ca recompensa pentru performantele sale profesionale. Dar nu stiu ce ii recomanda pe acesti oameni. Nici voce nu au, si nici talent!
Cert e ca asa ar trebui sa arate fotografiile de pe paginile de Facebook ale politicienilor romani. Si, abia atunci, vom sti ca avem o speranta!