INSOLVENTA PERSOANELOR FIZICE. Cele 6 conditii de baza pentru a intra in insolventa, la fel ca o firma

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
INSOLVENTA PERSOANELOR FIZICE. Cele 6 conditii de baza pentru a intra in insolventa, la fel ca o firma
INSOLVENTA PERSOANELOR FIZICE. Cele 6 conditii de baza pentru a intra in insolventa, la fel ca o firma
de Magda Florea la 16 Oct. 2022
Urmareste-ne pe Google News
insolventa persoanelor fiziceinsolventa

Putini romani stiu faptul ca legislatia din tara noastra permite intrarea in insolventa si pentru persoanele FIZICE, nu doar pentru cele JURIDICE. 
 

 
"Insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor, pe masura ce acestea devin scadente", conform Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
 
Procedurile de insolventa in cazul populatiei sunt prevazute de Legea nr. 151/2015.
 
Legea de mai sus se aplica in doua mari cazuri:
 
1. Conform art. 4, alin. 1 din Legea nr. 151/2015, debitorului, persoana fizica , ale carui obligatii nu rezulta din exploatarea de catre acesta a unei intreprinderi, in sensul art. 3 din Codul civil, si care:
 
a) are domiciliul, resedinta sau resedinta obisnuita , de cel putin 6 luni anterior depunerii cererii , in Romania.
 
b) este in stare de insolventa, in sensul art. 3 pct. 12, si nu exista o probabilitate rezonabila de a redeveni, intr -o perioada de maximum 12 luni, capabil sa isi execute obligatiile astfel cum au fost contractate, cu mentinerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine si pentru persoanele pe care le are in intretinere; probabilitatea rezonabila se apreciaza prin considerarea cuantumului total al obligatiilor raportat la veniturile realizate sau prognozate a fi realizate fata de nivelul de pregatire profesionala si expertiza ale debitorului, precum si la bunurile urmaribile detinute de acesta.
 
c) cuantumul total al obligatiilor sale scadente este cel putin egal cu valoarea -prag de 15 salarii minime pe economie, respectiv 3345 0 de lei ( 223 0 x 15), pentru procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor si pentru procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active
 
2. Conform art. 4, alin. 2 din Legea nr. 151/2015, debitorului care are resedinta obisnuita in Romania, in sensul prevederilor alin. (1) lit. a), care locuieste in mod statornic in Romania, chiar daca nu a indeplinit formalitatile legale de inregistrare, car e are bunuri si/sau realizeaza venituri in Romania.
 
! Debitorul trebuie sa indeplineasca 6 conditii de baza, ce sunt preliminare depunerii cererii de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii simplificate de insolventa: 
 
1. Debitorul notifica intentia sa de deschidere a procedurii fiecarui creditor cunoscut, prin orice mijloc de comunicare ce asigura confirmarea primirii conform art. 13, alin. (4) din Legea nr.151/2015, cu cel putin 30 de zile inainte de data depunerii cererii de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor/procedurii simplificate de insolventa.
 
2. Debitorul obtine, si anexeaza cererii de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor/procedurii simplificate de insolventa, dovada faptului ca este angajat sau ca desfasoara o activitate producatoare de venituri ori, dupa caz, documente care sa ateste lipsa/reducerea capacitatii sale de munca, iar, daca este somer, dovada faptului ca nu a fost concediat din motive imputabile si ca a facut toate demersurile specifice unei persoane diligente pentru obtinerea unui loc de munca potrivit art. 13, alin. (6), litera a) din Legea nr. 151/2015.
 
3. Debitorul obtine, si anexeaza cererii de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor/procedurii simplificate de insolventa, documente care sa ateste veniturile din munca si cele asimilate acestora, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie in cadrul asigurarilor sociale ori reprezentand o alta categorie de prestatii sociale, precum si orice alte venituri, inclusiv venituri cuvenite in temeiul unui drept de proprietate intelectuala si dividende incasate intr-o perioada de 3 ani anterior depunerii cererii, precum si o mentiune privind schimbarile previzionate ale veniturilor in urmatorii 3 ani conform art. 13, alin. (6), litera b) din Legea nr. 151/2015.
 
4. Daca are un alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale de bunuri, debitorul obtine, si anexeaza la cererea de deschidere a procedurii de insolventa, si un extras din Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale conform art. 5, alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 419/2017.
 
5. Debitorul obtine, si anexeaza cererii de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor/procedurii simplificate de insolventa, copii ale declaratiilor fiscale pentru ultimii 3 ani anterior formularii cererii, un extras de cazier judiciar si cazier fiscal la zi si un raport complet de la Biroul de Credit, emis cu maximum 30 de zile inainte de data depunerii cererii potrivit art. 13, alin. (6), literele c), d), si e) din Legea nr. 151/2015.
 
6. Debitorul intocmeste, si anexeaza cererii de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, o propunere de plan de rambursare a datoriilor care contine cel putin sumele pe care debitorul considera ca le va putea plati periodic creditorilor sai conform art. 13, alin. (6), litera f) din Legea nr. 151/2015.
 
Te-ar putea interesa si: 5 sfaturi financiare pe care ar fi trebuit sa le stii inca de la primul job

Insolventa persoanelor fizice. La ce sa se astepte romanii care apeleaza la aceasta masura

 
Iata cateva masuri importante care se iau in cazul insolventei cu rambursare a datoriilor:
 
De la data emiterii deciziei de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii de insolven ta pe baza de plan de rambursare se suspenda provizoriu, de drept, executarile silite incepute impotriva averii debitorului pana cel mai tarziu la data aprobarii planului prin vot de catre creditori sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a sentintei prin care se solutioneaza cererea de confirmare a planului sau pana la expirarea termenului de formulare a cererii de confirmare a planului d e catre instanta.
 
Perioada suspendarii nu poate depasi 3 luni, cu exceptia situatiei in care instanta a incuviintat prelungirea suspendarii provizorii, pentru durate de pana la 3 luni, daca in lipsa acestei masuri situatia financiara a debitorului ar deveni iremediabil compromisa, existand un risc cert ca planul de rambursare a datoriilor sa nu se poata realiza.
 
De la data ramanerii definitive a tabelului de creante si pana la ramanerea definitiva a sentintei prin care s-a solutionat cererea de eliberare de datorii este suspendata de drept, in privinta debitorului, curgerea dobanzilor, penalitatilor, majorarilor de intarziere, precum si a oricaror altor asemenea accesorii ale obligatiei de plata, cu exceptia creantelor care beneficiaza de cauze de preferinta ale caror dobanzi si alte accesorii se calculeaza conform actelor din care rezulta creanta, in limita valorii bunului grevat de cauza de preferinta.
 
Creantele care beneficiaza de o cauza de preferinta sunt acele creante insotite de un privilegiu si/sau de un drept de ipoteca si/sau de drepturi asimilate ipotecii, potrivit art. 2.347 din Codul civil, si/sau de un drept de gaj asupra bunurilor din patrimoniul debitorului, indiferent daca acesta este debitor principal sau tert garant fata de persoanele beneficiare ale cauzelor de preferinta.

Informatiile prezentate in acest articol au fost furnizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). ANPC pune la dispozitie consumatorilor un FORMULAR DE INSOLVETA  (click pe el) si aminteste romanilor faptul ca serviciul e gratuit pentru consumatori, solutionarea este rapida (in cel mult 30 de zile) si astfel pot evita procesele lungi din instantele judecatoresti.

Te-ar putea interesa si: Educatie financiara de baza, adaptata romanilor: Ce sunt regula 50/30/20, Intai Eu, 24H sau Factorul Latte. De ele depinde portofelul tau
 
Foto: freepik.com
 
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x