INFOGRAFIC: cum sa economisesti energie: 15 metode testate, care aduc facturi mai mici
economisire energieenergie electricafacturi mai mici
Economisirea de energie electrica a devenit o necesitate pentru multe familii din Romania, pentru care povara scumpirilor la facturi este mult prea dificil de suportat. In fata unor preturi explozive ale pietelor de energie, romanilor le ramane ca alternativa fie sa opteze pentru un consum mai mic, deci sa isi inrautateasca nivelul de trai, fie pentru un consum inteligent.
Cu siguranta, nimeni nu-si doreste ca, in toiul iernii, sa nu isi poata permite sa incalzeasca locuinta la o temperatura acceptabila. De asemenea, nu e de dorit nici reducerea utilizarii energiei pentru restul activitatilor necesare, dincolo de limita unui trai decent.
Prin urmare, daca ne dorim sa scadem in mod real si sustenabil costul lunar al
facturilor la energie, ar trebui sa tinem cont de cateva reguli simple, care eficientizeaza consumul si care anuleaza orice risipa energetica. Astfel, vom reusi sa ne mentinem nivelul de trai optim, fara sa lasam o avere robotului pentru plata facturilor.
Cum economisim energie, concret:
Iata cateva recomandari, formulate de specialisti, care te pot ajuta sa economisesti zilnic energie, intr-o maniera sanatoasa si eficienta:
1. Foloseste-te cat mai mult de lumina naturala
Chiar daca ne aflam in plina iarna, Soarele tot are cateva ore pe zi in care straluceste sus pe cer. Ai grija ca, pe parcursul zilei, draperiile sa fie stranse si sa permiti luminii naturale sa invadeze incaperile din locuinta ta. Vei simti efectele cand vei primi factura la energie!
2. Nu bloca spatiul din fata caloriferelor
E foarte important sa lasi caldura din calorifere sa se degaje liber in incapere si sa nu blochezi acea zona. Deseori, oamenii asaza obiecte greoaie in fata caloriferelor, ceea ce creste consumul de energie si ingreuneaza incalzirea.
3. Foloseste lumina artificiala inteligent
Opteaza mai degraba pentru lumina ambientala oferita de o lampa de masa atunci cand stai la computer, de exemplu, in detrimentul becurilor din tavan. Lampile de masa consuma mult mai putina energie!
4. Opreste risipa de apa calda
Nici nu iti imaginezi cata risipa are loc (si cat de nociv este pentru mediul inconjurator) cand lasam apa pornita in momentul in care ne periem dintii sau ne barbierim. Daca ai aduna toata aceasta cantitate din cativa ani, ai umple cateva bazine olimpice. Acele bazine pline cu apa sunt platite din buzunarul tau, iar daca apa risipita e si calda, paguba e de doua ori mai mare.
5. Nu neglija defectiunile tehnice
Aparent, un robinet sau o teava care "mai picura" din cand in cand, nu pare sa fie o problema majora, care trebuie reparata de urgenta.
Ei bine, de fapt, chiar este! Stii si tu cum se spune: picatura cu picatura s-a facut marea! Remediaza intotdeauna din timp astfel de defectiuni ce pot duce la o risipa inutila de resurse si bani!
6. Renunta la PC in favoarea laptopului
Expertii in energie sustin ca e mai convenabil, din perspectiva eficientei energetice, sa folosim un laptop, decat un PC. Acesta din urma consuma mai multa energie si, prin urmare, contribuie la o factura mai costisitoare.
7. Investeste in electronice si electrocasnice care consuma putin
Chiar daca e vorba despre o investitie initiala, nu ar strica sa iti eficientizezi "flota" de aparatura electronica si electrocasnica. Opteaza pentru produsele din categoriilor claselor energetice eficiente.
Cele mai recomandate electrocasnice sunt cele care fac parte din clasa energetica A, A+, A++ si A+++, avand cel mai redus consum de energie electrica. Produsele care fac parte din clasa energetica B au un consum mediu de energie electrica. In schimb, clasele energetice C, D, E, F si G, fac parte din categoria claselor cu un consum ridicat de energie electrica, fiind mai putin recomandate.
8. Nu uita de termostat
Un termostat instalat la centrala ta termica te va ajuta sa mentii in locuinta o temperatura constanta si vei putea controla temperatura chiar si atunci cand pleci de acasa. Vei evita astfel situatiile in care centrala fie incalzeste prea tare incaperile si e nevoie sa deschizi geamurile si usile pentru a aerisi, dar si situatia in care aceasta trebuie pornita manual, pentru a nu se face prea frig in casa.
9. Ai grija ca izolatia sa fie de buna calitate
Nici macar nu putem pune in discutie elemente de eficienta energetica, daca nu avem deja o izolatie termica de buna calitate. Este principala conditie pentru a avea un consum cat mai mic de energie si o risipa cat mai mica. Datorita izolatiei, caldura se mentine mai mult timp, prin urmare, vei consuma mai putin si, in scurt timp, iti vei amortiza investitia cu lucrarile de izolat.
10. Foloseste masina de spalat haine mai rar si la temperaturi mai joase
E indicat sa incerci sa reduci numarul de utilizari pentru masina de spalat haine. Preferabil ar fi sa o pornesti doar cand te poti asigura ca aceasta este plina.
De asemenea, opteaza pentru alegerea unor detergenti eficienti si in apa rece, pentru a nu fi nevoit sa consumi suplimentar energie, pentru incalzirea la o anumita temperatura.
11. Usuca rufele natural
Chiar daca stai la bloc, sigur vei gasi ceva spatiu pentru a aseza un uscator de rufe, care va permite hainelor tale sa se usuce in voie, fara sa fie nevoie sa folosesti uscatorul electric. Desigur, regula nu se aplica in cazul in care efectiv nu ai unde sa usuci natural, dar in acea situatie poti opta pentru a le aseza pe calorifer, dar obligatoriu nu pe soba si nici in preajma unei surse de foc.
12. Cuptorul cu microunde, in defavoarea cuptorului clasic
Desi poate n-ai fi crezut la prima vedere, in realitate cuptorul cu microunde te ajuta sa economisesti energie. Cum? Pai, ceea ce face el in 15 minute, face un cuptor clasic intr-o ora. Prin urmare, in final, consumul va fi mai mic si la fel si facturile.
13. Inlocuieste becurile, chiar daca sunt mai scumpe
Becurile traditionale cu incandescenta consuma o cantitate excesiva de electricitate si trebuie inlocuite mai des decat alternativele lor eficiente energetic. Becurile cu incandescenta cu halogen, luminile fluorescente compacte (CFL) si becurile cu diode emitatoare de lumina (LED-uri) folosesc cu 25-80% mai putina energie electrica si dureaza de 3 pana la 25 de ori mai mult decat becurile traditionale.
Desi becurile eficiente din punct de vedere energetic sunt mai scumpe de la raft, utilizarea lor eficienta a energiei si durata de viata mai lunga inseamna ca acestea costa mai putin pe termen lung.
14. Prizele inteligente, prietenele tale de nadejde
"Incarcarile fantoma" sau electricitatea folosita de electronice atunci cand sunt oprite sau in modul de asteptare, reprezinta o sursa majora de risipa de energie. De fapt, se estimeaza ca 75% din energia folosita pentru alimentarea electronicelor de uz casnic este consumata atunci cand acestea sunt oprite. Imagineaza-ti cat inseamna asta pe parcursul unui an de zile!
Prizele inteligente, cunoscute si sub denumirea de benzi de alimentare avansate, elimina problema incarcarilor fantoma prin oprirea alimentarii electronice atunci cand acestea nu sunt utilizate. Prizele inteligente pot fi setate sa se opreasca la o ora stabilita, in timpul unei perioade de inactivitate, prin comutatoare de la distanta sau in functie de starea unui dispozitiv "master".
15. Trebuie sa ai ferestre eficiente energetic
La fel ca izolatia, existenta ferestrelor eficiente energetic e printre regulile de baza ale unui consum inteligent. Ferestrele sunt o sursa importanta de risipa de energie - pot adauga pana la 10-25% din factura totala de incalzire.
Pentru a preveni pierderea de caldura prin ferestre, poti inlocui ferestrele cu un singur geam cu produse cu geam dublu.
Astfel, iata cele mai mari 5 greseli care iti cresc "artificial" costul facturii le energie:
Prin urmare, tine cont de faptul ca un cost mare al facturii la energie nu inseamna ca trebuie sa renunti la stilul tau de viata, inrautatindu-l, ci ca trebuie sa te organizezi mai bine, sa investesti inteligent si sa elimini acele elemente care iti cresc factura artificial, cum ar fi, din cate am vazut, "incarcarile fantoma".
Sa ai o iarna calduroasa ... la costuri mici!