Inegalitatea de gen scoate, anual, din buzunarul Asiei 47 de miliarde de dolari
asiaorganizatia mondiala a munciipiata munciifemeisomaj
Inegalitatea de gen din Asia exercita un puternic efect de frana asupra economiei, conform Organizatiei Mondiale a Muncii. Este inca nevoie de intarirea educatiei si a formarii profesionale, precizeaza www.CSMonitor.com.
Nu toata lumea din regiunea Asia-Pacific beneficiaza de robusta crestere economica anuntata. In special femeile, care sunt blocate pe posturi prost remunerate in agricultura sau servicii, ele fiind si cele care sunt concediate primele, spun expertii pe piata muncii.
Rezultatul consta intr-un decalaj al procentajelor de ocupare de pe piata muncii intre femei si barbati, care apasa pe frana economiei. Intr-un nou raport dat publicitatii de Organizatia Mondiala a Muncii se estimeaza ca totalul costurilor suportate de Asia, anual, se ridica la 47 de miliarde de dolari, pe baza faptului ca 45% din femeile la varsta activa nu au un loc de munca, comparat cu 19% dintre barbati.
Multe tari din regiune nu stau bine la acest capitol, al egalitatii de gen, mai ales in Asia de Sud, desi prejudecatile de gen sunt omniprezente pe pietele de munca, spun oficialii OMM. Chiar si in tari ca Vietnam sau Thailanda, unde multe femei nu sunt casnice, ele se confrunta cu bariere in gasirea unor slujbe sigure cu beneficii decente, dar si cu asteptarea de a se ocupa si de familie.
Raportul OMM, realizat impreuna cu Banca Asiatica pentru Dezvoltare, precizeaza ca acest decalaj ar putea sa se resoarba, daca guvernele adopta politicile corecte. Este nevoie de promovarea educatiei in randul femeilor, de sprijinirea celor care lucreaza in agricultura si a celor din domeniul antreprenoriatului.
"Este vorba de schimbarea perceptiei privind rolul femeilor in societate, rolul femeilor in afaceri", spune Gyorgy Sziraczki, economist pentru OMM in Bangkok.
Schimbarea perceptiei este parte integrala din asigurarea cresterii economice pe viitor. Fondul Monetar International, in raportul sau bianual, a raportat o crestere economica in regiunea Asia-Pacific, condusa de China si India, de 7% in acest an.
Numarul total de femei care formeaza forta de munca in Asia se ridica la 734 de milioane. Doar 1% dintre acestea sunt inregistrate ca detinand o afacere, desi multe conduc initiative nedeclarate, cum ar fi vanzarea de produse.
Procentajul total al somajului este, in randul femeilor, de 4,3%, comparat cu 4,7%, in randul barbatilor. Expertii cred ca aceste cifre ne pot induce in eroare, caci multi oameni nu se inregistreaza la agentiile de ocupare, mai ales in tarile carora le lipsesc plasele de siguranta ale unor sisteme sociale solide. "Oamenii nu-si permit sa fie someri", conchide Sziraczki.
Expertii spun ca barbatii au un acces mai larg spre educatia si formarea de calitate, ceea ce inseamna ca pot sa-si caute slujbe mai bine platite. "Un motiv pentru care femeile au slujbe cu salarii mai mici este acela ca sunt mai putin calificate", apreciaza Sukti Dasgupta, economist pentru Organizatia Mondiala a Muncii.