Incredibila capacitate a Chinei de a construi locuinte
chinaimobiliarelocuinteapartamente
In ritmul actual in care se construieste in China, aceasta tara poate ridica un oras de marimea Romei in doar doua saptamani. Ritmul despre care vorbim este de cca 1,8 miliarde de metri patrati anual, cam cat intreg fondul locativ al Spaniei. Iata si o alta comparatie mai sugestiva: daca in momentul de fata China ar primi sarcina sa construiasca toate locuintele din Europa, ar avea nevoie de doar 10 ani ca sa duca treaba la indeplinire.
China dispune de cel mai mare fond locativ din lume, de cca 42 de miliarde de mp. Cifra poate sa nu para chiar extraordinara, dat fiind ca aceasta tara are si cea mai mare populatie din lume (1,4 miliarde), dar lucrurile trebuie analizate pe cap de locuitor.
Astfel, un chinez dispune de 30 mp, ceea ce este foarte mult raportat la venitul mediu. Un englez se bucura doar de putin mai mult (35,5 mp), in conditiile in care veniturile sale (annual personal disposable income) sunt de 12 ori mai mari.
Corelatia aceasta dintre suprafata locativa si venitul mediu anual este, de altfel, indicatorul cel mai sugestiv, deoarece el arata care este gradul real de “rasfat” al unei persoane. Indicatorul se numeste
overhousing si ilustreaza in ce masura este depasita sau nu nevoia de spatiu a unui individ.
Un american, de exemplu, care dispune de 77 mp de spatiu locativ personal, isi depaseste nevoia cu 15%, in schimb un chinez si-o depaseste cu 53% - el ar trebui sa dispuna de doar 20,3 mp.
Cum se explica acest confort locativ al chinezilor?
Se pot lua in considerare mai multi factori: densitatea populatiei, incurajarea de catre autoritati a sectorului constructiilor, dorinta chinezilor de a avea case si apartamente mai mari, trecand pe planul doi alte bunuri si servicii. Dar nu trebuie neglijati nici urmatorii factori care joaca si ei un rol important in overhousing-ul chinez:
1. Taxarea redusa a proprietatii
E usor sa decizi ca vrei un apartament mare daca nu esti impovarat de taxe pe proprietate. In China, acestea sunt ca si inexistente. De-abia de curand guvernul chinez a inceput sa faca niste experimente in acest sens, dar nivelul taxarii este atat de redus incat impactul ei este nesemnificativ.
2. Numarul redus de membri dintr-o familie
In China, o familie are 3,3 membri (2,8 in mediul urban), ceea ce este relativ putin pentru o tara in plina dezvoltare. Politica de “un copil per familie” a avut, desigur, o influenta majora, ei adaugandu-i-se cresterea numarului de familii cu un singur membru (batrani). Ponderea lor este de 10,7% din numarul total de familii.
3. Disproportia barbati/femei
In China sunt mai multi barbati decat femei, ceea ce inseamna ca tinerii barbati chinezi se afla intr-o competitie destul de dura pentru gasirea unei sotii. Pentru a-si creste sansele de a se casatori, e necesar ca ei sa aiba rezolvata problema locativa, de aceea depun eforturi mari pentru a le putea oferi viitoarelor partenere case cat mai confortabile (adesea, in efortul lor financiar ei sunt sprijiniti de parinti).
4. Calitatea constructiilor
Locuintele din China sufera la capitolul calitate si, ca urmare, sunt ieftine. Cladirile au aici o durata de viata de cca 30 de ani, spre deosebire de 132 de ani in Marea Britanie. Din acest motiv, ele beneficiaza de o denumire sugestiva: “tofu projects”.
Oricum, cert este ca sectorul constructiilor de locuinte din China este in plina dezvoltare, alimentat de cresterea populatiei urbane si a veniturilor acesteia. Iar aceste cresteri (demografica si financiara), spun expertii, vor continua pana in 2039 – o veste linistitoare, dat fiind ca un colaps in dezvoltarea constructiilor chineze ar atrage dificultati majore in alte sectoare strans legate de constructii, cum ar fi productia de otel sau de energie.
In final, iata si o statistica interesanta privind suprafata de spatiu locativ de care dispune un individ in diferite tari alte lumii:
-
Franta – 43 mp
-
Canada – 72 mp
-
Japonia – 35 mp
-
Danemarca – 65 mp
-
Australia – 89 mp
-
Germania – 55 mp
-
Suedia – 40 mp
-
Italia – 31 mp
-
Grecia – 45 mp
-
Spania – 35 mp
-
Rusia – 22 mp
-
Romania – 20 mp
Citeste si:
Cel mai important document din intreaga legislatie a muncii!
Sursa foto: www.pexels.com