Incapacitatea de plata a unui stat. Sa nu intelegem gresit problema
greciaincapacitate de plataausteritatesalariileuezona euro
Nu neaga nimeni ca situatia prin care trece Grecia este una grava, insa asta nu inseamna obligatoriu ca statul aflat in incapacitate de plata goleste conturile cetatenilor si nu le mai poate plati salariile. Sa nu credem insa ca aceasta incapacitate de plata trebuie pusa pe seama cetatenilor si nu in carca unei administrari financiare pe termen lung.
Grecia nu e nici prima si nici ultima tara care intra in incapacitate de plata. Stelian Muscalu, realizator al emisiunii "Business Club", la Digi24, a explicat recent ca incapacitatea de plata are la baza notiunea conform careia statul aflat intr-o astfel de situatie nu isi poate plati la termen datoriile creditorilor externi si interni.
Acesta a mai explicat ca prin aceeasi situatie au trecut nenumarate tari, amintind dintre acestea de Romania (la inceputul anilor ’80), Ungaria, Spania, Rusia (in 1998-1999), Ucraina, citat de Money.ro.
Muscalu a explicat, totodata, ca Marea Britanie si Statele Unite sunt singurele state care nu au intrat niciodata in incapacitate de plata.
Ceea ce se va intampla in perioada urmatoare consta in negocieri cu creditorii, fiind luate in calcul mai multe posibilitati de returnare a sumelor datorate. Decizia de neplata definitiva a datoriilor inseamna pentru statul in cauza asumarea unui statut de "paria al pietelor financiare", aminteste Muscalu.
Situatia financiara a Greciei e cunoscuta cel mai bine chiar de statul elen si este cat se poate de firesc ca un stat sa isi protejeze informatiile referitoare la finante. Cert este ca ceea ce se intampla in acest moment pare sa fie alimentat de contextul in care subrezirea economiei e pusa in relatie cu apartenenta UE.
Pe de alta parte, Grecia a beneficiat de sprijinul UE si a reusit astfel sa nu se confrunte cu o situatie mult mai grava din punct de vedere economic:
"Contribuabilii din statele zonei euro au fost solidari cu poporul grec si au garantat cu bani publici din tarile lor imprumuturile pentru Grecia. Desi se spune ca programul de asistenţa a impus austeritate in Grecia, adevarul este ca, fara ajutorul celorlalte state europene, situatia ar fi fost mult mai grea: niciun guvern grec nu ar fi fost in stare sa plateasca salariile si pensiile incepand din anul 2010. Aceea s-ar fi putut numi austeritate.", a explicat Siegfried Muresan pentru HotNews.ro.
Grecia va avea in continuare de suferit si se asteapta ca un numar semnificativ de cetateni sa se indrepte catre alte tari. La inceputul lunii iulie, directorul Centrului Grec din Melbourne, George Menidis, declara, potrivit HotNews.ro, ca a primit un val de cereri din partea cetatenilor greci care isi cauta un viitor in Australia: "Ma astept la un aflux urias in urmatorii ani. Oamenii au sentimentul acut al unei rupturi intre Grecia si UE".
Mai mult de-atat, senatorul australian Arthur Synodinos, de origine greaca, citat de aceeasi sursa, nu s-a ferit sa remarce ca, in opinia sa, iesirea Greciei din zona euro poate insemna chiar o desertificare a tarii.
Acestea sunt efectele fricii care nu ii ocoleste nici pe turisti. Ceea ce se vede in presa si ceea ce intelege privind lucrurile doar la suprafata a facut ca numarul turistilor sa scada in aceasta luna cu 50 la suta fata de nivelul obisnuit pentru aceasta perioada.