In ziua in care in Romania intra in vigoare restrictiile pentru valul 5, autoritatile vorbesc deja despre SCHIMBAREA LOR
valul 5restrictii valul 5noi restrictiiomicron
Iminenta aparitie a valului 5 ingrijoreaza autoritatile de la noi, care tocmai au declarat ca nu exclud aparitia de noi masuri de restrictie, daca se va impune.
Sambata, in Romania, au intrat in vigoare o noua serie de masuri menite sa combata raspandirea infectiei si sa previna un scenariu in care spitalele nu ar mai face fata numarului mare de spitalizari.
Atentie: Lista restrictiilor in vigoare de sambata, 8 ianuarie 2022, o gasiti AICI. De asemenea, va amintim ca, din 9 ianuarie, intra in vigoare o noua lista a tarilor cu risc epidemiologic ridicat. Aceasta poate fi consultata AICI.
Revenind la cele mai recente declaratii ale autoritatilor de la noi, acestea ne informeaza ca nu e exclus sa avem parte si de alte restrictii, in curand, daca situatia sanitara va evolua in mod negativ.
"In mod sigur aceste restrictii care au fost facute de CNSU exista mari sanse sa sufere modificari. Depinde foarte mult. Este destul de dificil, pentru ca restrictiile trebuie gandite din punct de vedere al sanatatii publice, dar si din punct de vedere economic si social.
Doar daca severitatea se dovedeste mai mare, daca spitalele vor fi supraaglomerate, daca numarul de decese va fi foarte mare, atunci ne putem gandi la alte restrictii care au mai fost, cum e circulatia pe timpul noptii. Acum si nevaccinatii pot merge la magazine. Vedem daca ajungem din nou la acele restrictii care au functionat in valul anterior", a explicat, pentru Digi 24, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adriana Pistol.
A inceput un grad de transmitere comunitara, dar sunt sanse ca valul 5 sa fie mai scurt, de CEL PUTIN doua luni
Oficialul a mai spus ca "in populatia generala cresterea numarului de cazuri arata ca a inceput un grad de transmitere comunitara".
"Probabil ca intr-o saptamana s-ar putea sa si demonstram pe baza secventierilor ca se transmite comunitar in mod sustinut. In prezent circula si tulpina Delta, si Omicron.
Numim transmitere comunitara sustinuta bazat pe informatiile de la cazurile secventiate (…) In momentul in care deja la un numar important, 50% dintre cazuri, nu poti sa legi de nimic care sa explice asta este semnalul ca deja tulpina e… Acum avem undeva in jur de aproape 40%", a mai punctat Pistol.
Din datele secretarului de stat, sunt sanse ca valul 5 sa fie mai scurt, dar tot va dura minimum doua luni. Explicatia este urmatoarea: "de obicei, valurile epidemice care cresc atat de brusc si coboara brusc si nu dureaza foarte mult".