In medie, in casele romanilor intra 7.000 de lei lunar. Din pacate, banii sunt cheltuiti pe taxe, rate la banca si facturi
veniturile romanilorvenituri mediicheltuieli
Banii pe care muncesc romanii intr-o luna ajung sa fie inghititi de cheltuielile curente, releva cel mai recent studiu al Institutului National de Statistica (INS).
Institutia spune ca, in medie, intr-o gospodarie intra lunar 6910 lei, 5969 de lei reprezentand cheltuieli.
"Veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul II 2023, in termeni nominali, 6910 lei pe o gospodarie, reprezentand 2770 lei pe o persoana, in scadere cu 1,0%, fata de trimestrul I 2023. Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodarie au crescut cu 10,7%, iar cele pe o persoana cu 11,6%", conform INS.
Ratele la banca apasa greu pe bugetele romanilor
Ratele la banca sunt poate cea mai grea piatra ce atarna de buzunarele romanilor. Acestea au crescut cu 30%.
Cheltuielile totale medii lunare ale populatiei au fost, in trimestrul II 2023, de 5969 lei pe o gospodarie (2392 lei pe o persoana) si au reprezentat 86,4% din veniturile totale, in scadere cu numai 2 lei pe o gospodarie fata de trimestrul I 2023. Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodarie au crescut cu 11,1%, iar cele pe o persoana cu 12,0%.
In cel de-al doilea trimestru al acestui an, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul (cheltuieli banesti si contravaloarea consumului uman de produse agroalimentare din resurse proprii) de 3675 lei lunar pe o gospodarie (61,6%) si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor de 1891 lei pe o gospodarie (31,7%), precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (cheltuieli banesti si contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 116 lei pe o gospodarie (1,9%).
Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, in mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contributii, cotizatii si taxe a fost de 34,9% in cheltuielile totale, cu 8,7 puncte procentuale mai mare decat in mediul rural.
"Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice in valoare de 1368 lei pe o gospodarie au detinut o pondere insemnata in cheltuielile totale de consum ale gospodariilor (37,2%). Acestea sunt urmate ca marime de cheltuielile lunare destinate pentru locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili in valoare de 519 lei pe o gospodarie, cu o pondere in cheltuielile totale de consum medii lunare de 14,1%, de cele pentru bauturi alcoolice si tutun si de cele pentru imbracaminte si incaltaminte in valoare fiecare de 277 lei pe o gospodarie, cu ponderi in cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,5% fiecare. Nivelul cel mai scazut al cheltuielilor populatiei a fost cel efectuat pentru educatie de 18 lei pe o gospodarie (0,5% din cheltuielile totale de consum medii lunare) si cel pentru asigurari si servicii financiare de 26 lei pe o gospodarie (0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare)", mai releva analiza INS.
Mediul de rezidenta evidentiaza diferente intre nivelul cheltuielilor totale medii lunare. In mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodarie au fost de 6778 lei, mai mari de 1,4 ori decat in mediul rural.
Aceasta inseamna ca o persoana din mediul urban a cheltuit, in medie, 2897 lei lunar, de 1,6 ori mai mult decat o persoana din mediul rural. Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, in mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contributii, cotizatii si taxe a fost de 34,9% in cheltuielile totale, cu 8,7 puncte procentuale mai mare decat in mediul rural, in timp ce in mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare si nealimentare din resurse proprii a fost de 11,7% in cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decat in mediul urban.
Foto: freepik.com