In ciuda crizei, China produce miliardari pe banda rulanta
miliardari chinaascensiunea chineicriza mondiala
Intr-adevar, numarul miliardarilor chinezi in dolari a crescut constant in ultimii ani. In momentul de fata sunt in jur de 280 (fata de 271 in 2011 si 189 in 2010), un numar care plaseaza China pe locul doi in lume, dupa SUA (400 de miliardari), dar inaintea Rusiei (100 de miliardari).
Ne uitam astazi la ascensiunea economica a Chinei, concretizata, printre altele, si in aparitia celor 280 de miliardari mentionati (carora li se adauga peste 1 milion de milionari in dolari) si ne vine greu sa credem ca aceasta performanta apartine unei tari comuniste, mai ales cand stim ce dezastre a provocat comunismul in alte parti ale lumii.
Ei bine, meritul pentru aceasta performanta i se datoreaza in mare parte lui Deng Xiaoping, cel care a condus tara intre 1978 si 1992. Deng a fost un lider vizionar care si-a dat seama ca sistemul comunist, asa cum a fost el inteles si aplicat de predecesorul sau, Mao Tzedong, nu poate duce decat la colaps. In acelasi timp insa, si-a dat seama si ca nu se pune niciun moment problema ca nomenclatura chineza sa cedeze puterea, asa ca a ales o solutie care avea sa uimeasca lumea:
comunism in politica, dar capitalism in economie.
Ca urmare, odata instalat in fotoliul de conducator, Deng Xiaoping a lasat-o mai moale cu planificarea centralizata, a devenit foarte interesat de modelul economic din Singapore si din Thailanda si a inceput sa liberalizeze, cu pasi mici, economia si societatea chineze. Tot mai multi studenti au fost trimisi la studii in strainatate, a fost permisa aparitia primelor companii autohtone private etc. - totul ca parte dintr-un proces de transformare care s-a accelerat dupa evenimentele din 1989, pe fondul prabusirii regimurilor comuniste in Europa de Est si al evenimentelor din piata Tiananmen.
Deng a trecut practic la un cu totul alt model de gandire, fapt ilustrat de celebrele sale afirmatii “Sa fii socialist nu inseamna sa imparti saracia”, “Sa fii bogat e fabulos” si “Imbogatirea indivizilor trebuie sa fie ultimul tel al socialismului“, afirmatii care l-au facut probabil pe Mao sa se rasuceasca in mausoleul lui.
Oficial, guvernul chinez si-a pastrat retorica socialista obisnuita, dar, pe de alta parte, a lasat economia chineza sa plonjeze direct in capitalismul salbatic specific secolului 19, cu drepturi foarte reduse pentru angajati. Si astfel, cu o mana de lucru numeroasa si ieftina, cu o piata interna uriasa si cu un sistem precar de protectie sociala, care nu exercita cine stie ce presiuni asupra bugetului de stat, China a devenit rapid un paradis al investitorilor, locali si straini deopotriva.
Asa a fost posibil ca in ultimii 20 de ani sa apara in aceasta tara milionari si miliardari in dolari - indivizi proveniti atat din randul chinezilor simpli, dar cu spirit de intreprinzator, cat si din randul nomenclaturistilor de partid, al celor care au stiut sa-si foloseasca influenta politica pentru a face avere (“nobilimea rosie”). Numele lor, nici macar ale celor mai bogati dintre ei, nu sunt cunoscute mapamondului (desigur, si din cauza sonoritatii limbii chineze), dar sa-i trecem totusi in revista pe cativa dintre ei:
1. Zong Qinghou, partenerul lui Danone
Nascut in 1945 si avand o educatie minima, Zong Qinghou a lucrat in tinerete la diverse ferme agricole de stat, pentru ca la sfarsitul anilor ’80 sa puna bazele unei afaceri cu produse lactate. Initial a avut ca partener un nomenclaturist din Partidul Comunist Chinez, insa ulterior s-a asociat cu Danone, moment in care afacerea sa a prins aripi.
In 2007 relatiile sale cu celebra firma s-au rupt datorita acuzatiilor la adresa lui Zong, conform carora ar juca la doua capete, el fiind in spatele unei companii concurente care imita produsele Danone. Asta nu l-a impiedicat insa pe Zong sa acumuleze miliarde de dolari si sa ajunga in Congresul National al Poporului (echivalentul Parlamentului de la noi), evident, pe listele Partidului Comunist Chinez.
2. Li Yanhong (cunoscut si ca Robin Li), creatorul celui mai mare motor de cautare din China
Li Yanhong a pus in 1996 bazele companiei Baidu, cu servicii similare celor oferite de Google (Adword si Adsense), dar supuse, bineinteles, cenzurii de stat. Recent Baidu a anuntat lansarea unui smartphone propriu, aratand astfel clar ca mimeaza fiecare miscare a gigantului american cu care concureaza pe piata chineza.
3. Zhang Lan, probabil cea mai bogata femeie de afaceri din China
Nascuta in 1958, Zhang isi datoreaza averea lantului de restaurante South Beauty Group, fondat in 2000. Recent si-a anuntat intentia de a emigra si de a renunta la cetatenia chineza (intrucat legile din China nu accepta dubla-cetatenie), inscriindu-se astfel intr-un trend care ii cuprinde pe 46% din bogatii Chinei.
Ca o paranteza, motivele pentru care foarte multi dintre cei mai bogati chinezi isi doresc sa emigreze sunt legate de educatia copiilor, de legile demografice chineze (care descurajaza natalitatea - celebra politica a unui singur copil), de cenzura politica si nu in ultimul rand de teama de autoritati (pana acum 40 de ani, cei care isi etalau bogatia in China isi riscau viata).
4. Cecil Chao, miliardarul playboy
Cecil s-a nascut in 1936 in Hong-Kong, iar averea si-a mostenit-o de la tatal sau, un prosper om de afaceri cu activitati in zona imobiliarelor si a comertului maritim. Traind in Hong Kong, regiune aflata pana in 1997 in afara controlului Chinei comuniste, a fost scutit de tot calvarul maoist si s-a bucurat de un stil de viata fara griji si presarat cu aventuri si scandaluri amoroase (de aici si renumele de playboy).
A devenit celebru in intreaga lume dupa ce a anuntat o recompensa de 65 de milioane $ pentru acel barbat care o va lua de sotie pe fiica sa Gigi Chao si o va face astfel sa renunte la lesbianism (in ciuda acestui fapt, fiica miliardarului s-a casatorit deja in Franta cu partenera ei).
5. Zhang Rui Min, distrugatorul de frigidere
In varsta de 62 de ani, Zhang Rui Min este, probabil, omul de afaceri cel mai cunoscut din China. In 1966 a abandonat liceul si s-a inrolat in Garzile Rosii, a lucrat apoi intr-un atelier mecanic, iar in 1975 a intrat in Partidul Comunist, pentru ca imediat sa fie numit director la o fabrica falimentara de electrocasnice.
Legenda spune ca una dintre primele sale actiuni a fost aceea de a comanda muncitorilor sa distruga cu lovituri de ciocan 80 de frigidere cu defecte de fabricatie, pentru a le impune astfel ideea necesitatii producerii de aparate de calitate. Fabrica s-a dezvoltat si in 1991 si-a schimbat denumirea in Haier. Membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez din 2002, Zhang a fost primul patron chinez invitat sa tina prelegeri la universitatea americana Harvard.
6. Dong Mingzhu, „Doamna de fier” a Chinei
Conduce Gree Electric Appliances, numarul 1 mondial in instalatii de climatizare, companie cu 40.000 de angajati si o cifra de afaceri anuala de 6 miliarde $. Dong Mingzhu (58 de ani) este una dintre femeile de afaceri cele mai faimoase din China, atat datorita afacerilor, cat si romanului sau autobiografic care a stat la baza realizarii unui serial de televiziune.
In 1990 a plecat din provincia natala din delta fluviului Yangtze pentru a se stabili in Guangdong, unde si-a gasit de lucru ca agent comercial la o mica fabrica de aparate de aer conditionat. A avansat in cariera si in 2001 a devenit presedinta companiei, pe care a adus-o pe locul 1 in lume. Dong Mingzhu spune ca nu si-a luat concediu de 20 de ani si marturiseste ca in majoritatea timpului nu se gandeste decat la afaceri.
7. Wang Chuanfu, un ambitios care deranjeaza
Este directorul BYD, unul dintre liderii mondiali in productia de baterii pentru masini si telefoane mobile si primul producator de automobile din China. S-a lansat in afaceri la varsta de 29 de ani, dupa ce a parasit institutul de cercetare la care lucra, infiintand o uzina ce se va impune printre primii producatori mondiali de baterii reincarcabile si care apoi a trecut la fabricarea de automobile.
In 2008, Warren Buffet a preluat 10% din actiunile companiei, tranzactie care l-a transformat pe Wang Chuanfu in cel mai bogat om din China la acel moment. In 2010, marile sale proiecte de dezvoltare a capacitatilor de productie au fost blocate timp de mai multe luni de o ancheta administrativa. Autoritatile de la Beijing au considerat pur si simplu ca Chuanfu este prea ambitios si trebuie temperat!
8. Li Shufu, chinezul care a cumparat Volvo
Conduce Gelly Holdings Group, companie care a cumparat in 2010 marca suedeza de automobile Volvo. Nascut in 1964 intr-o familie de tarani, licentiat al Institutului Politehnic din Beijing, Li a intrat in lumea constructorilor de automobile cumparand un atelier de reparatii auto aflat in faliment. Simbol al succesului in sectorul privat, Li, desi nu a fost niciodata membru al Partidului Comunist, a stiut sa se integreze in mediul politic, reusind astfel sa primeasca permisiunea ca grupul Gelly sa cumpere Volvo.
9. Fu Chengyu, conducatorul unei companii cu 364.500 de angajati
Conduce Sinopec, companie integrata de petrol si gaze, o entitate strategica pentru economia chineza. A preluat postul in 2011, un post problematic daca ne gandim ca fostul presedinte Chen Tonghai a fost arestat pe aeroportul din Beijing pe cand incerca sa fuga in strainatate cu 30 de milioane $ obtinuti pe cai ilegale (a fost executat ulterior).