Granita dintre Tunisia si Libia: scena multor drame umane
libiatunisiaegiptrefugiatiajutoare umanitare
Mii de oameni, majoritatea muncitori egipteni, incearca sa fuga din Libia si sa ajunga in siguranta in Tunisia, informeaza BBC. Pe taramul nimanui dintre granitele Libiei si Tunisiei se inghesuie din ce in ce mai multi refugiati asteptand sa se ridice barierele catre punctul de control al pasapoartelor din Tunisia.
Unii dintre acestia sunt coplesiti de greutatea celor care-i imping din spate. Altii lesina din cauza oboselii. Sunt ridicati si trasi peste linia de granita, in timp ce-si cauta suflul, ajutati de voluntari tunisieni.
Autoritatile tunisiene lucreaza non-stop, stampiland pasapoarte, organizandu-i pe cei disperati sa faca orice, dar sa scape.
Aproximativ 14.000 de oameni au trecut luni peste granita doar pana la ora 16:00. Marti, fluxul a fost si mai mare.
Odata ajunsi "dincolo", chinul este departe de a lua sfarsit. Atat Tunisia, cat si Egiptul au guverne interimare ce nu fac fata situatiei.
"Facem tot ce putem", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe catre BBC. Acesta a mai adaugat ca, avand peste 500.000 de egipteni din Libia, este aproape imposibil sa te descurci mai bine. "Cunoasteti vreo tara care este capabila sa mute atatia oameni intr-o perioada de timp atat de scurta?", a intrebat el retoric.
Diplomatul a adaugat, adresandu-li-se refugiatilor ca ii intelege: "Cand vii din iad si vrei sa scapi in Tunisia, vrei sa gasesti un avion, si nu un rand de 30.000 de oameni."
Autoritatile incearca sa operationalizeze 40 de zboruri pe zi pentru a-i aduce acasa pe egipteni. Numarul persoanelor extrase va fi insa egal cu cel al nou-venitilor.
Mii de oameni isi petrec noaptea afara, in parcare, dormind inghesuiti intre lucrurile pe care au reusit sa si le mai ia cu ei. Noptile sunt foarte reci si ploua intermitent.
ONG-uri si voluntari din Tunisia au venit sa dea o mana de ajutor de la bun inceput.
Lucrurile merg insa greu, resursele locale si cele ale comunitatii internationale fiind deja coplesite.
"Nevoile sunt mult mai mari fata de ceea ce este furnizata acum", spune Firas Kayal, purtator de cuvant al unei agentii de refugiati subordonate Natiunilor Unite, UNHCR.
UNHCR a ajutat armata tunisiana sa monteze un cort de tranzit urias, intins pe cativa kilometri, care nu poate adaposti insa decat 10.000 de oameni. Prea putini.