Goana dupa aur, in varianta chinezeasca. Ce stiu asiaticii si nu stim noi?
aurchinahong konglingou
In ultimele saptamani, chinezii s-au inghesuit literalmente la toate magazinele care vand aur pentru a-l cumpara. Asa se face ca foarte multe bijuterii si case de amanet au ramas goale in doar cateva zile.
Si rezidentii din Hong Kong au vrut sa-si faca rezerve pentru zile negre, in metalul pretios, dar nu au fost la fel de entuziasti ca populatia chineza din interiorul tarii.
Caibai, cel mai mare vendor de aur din Beijing avea la unul din magazinele sale o coada de peste 30 de persoane, in ziua de 19 aprilie. „E foarte multa lume”, remarca unul din cei care steau la coada. Reporterii Forbes spun ca unul din clientii de la coada a „aruncat” 2,9 milioane de yuani pe 10 lingouri de aur care cantareau fiecare cate un kilogram.
In Guangzhou toti retailerii au ramas fara aur. Asociatia de Aur din China a raportat ca vanzarile s-au triplat in zilele de 15 si 16, chiar atunci cand aurul a cunostea o scadere considerabila. Volumele tranzactionate pe Bursa Aurului din Shanghai au explodat in zilele de 19 si 22 aprilie. Atunci s-au tranzactionat 30,4 tone metrice de aur si respectiv, 43,3 tone metrice, asta dupa ce pe 18 februarie recordul fusese de 22 de tone, potrivit Forbes.
Dupa ce au terminat de „vandalizat” magazinele din propria tara, au mers spre sud si au golit Hong Kong-ul, uneori cumparand in grup. Chow Tai Fook, cel mai mare bijutier, din punct de vedere al capitalizarii, spune ca a ramas fara lingouri de aur, ceea ce nu s-a mai intamplat din 1980.
Vanzarile de aur pur, cel cu o concentratie de 99,99%, au crescut de cinci ori fata de o perioada normala. Multi dintre cei din piata spun ca de 50 de ani de cand lucreaza nu au mai vazut o „goana dupa aur” ca aceasta de acum.