Generatia tanara, nepregatita pentru piata muncii: sute de milioane de tineri nu au competentele necesare
piata munciicompetente piata munciilocuri de munca
Raport alarmant al celor de la PwC, Unicef si Generation Unlimited: sute de milioane de tineri sunt nepregatiti pentru piata muncii, desi urmeaza sa se angajeze in urmatorii ani. Nu au competentele necesare, avertizeaza expertii ce tocmai au dat publicitatii un studiu deosebit de interesant.
Analiza "Why the world needs to upskill young people to enable the net zero transition" scoate la iveala faptul ca sase din zece tineri cu varste intre 15 si 24 de ani din intreaga lume (830 de milioane de persoane), nu vor avea competentele necesare pentru piata muncii in 2030.
Cercetatorii au identificat si cauzele ce stau la baza acestui fenomen ingrijorator si se pare ca totul pleaca de la politicile defectuoase ale guvernelor, ce nu sunt capabile sa gestioneze situatia. Astfel, pe fondul lipsei unei strategii de educare si formare pentru piata muncii, bazata pe colaborarea dintre guverne, mediul de afaceri si organizatiile neguvernamentale, am ajuns in aceasta situatie.
De asemenea, specialistii mai pun fenomenul si pe seama accesului limitat sau inexistent la internet. Desigur ca in unele regiuni de pe glob nu exista astfel de probleme, insa in altele, oricat de incredibil al parea pentru zilele noastre, tinerii chiar nu au acces la universul digital si se pare ca si aceasta este o piedica in a dobandi abilitati si competente necesare in campul muncii, in momentul in care vor fi nevoiti sa-si ia viata in piept si sa se angajeze, asa cum este firesc, mai devreme sau mai tarziu.
Analiza mai reliefeaza si faptul ca tinerilor le lipsesc inclusiv competentele necesare pentru tranzitia la economia verde.
"Tranzitia catre o economie verde necesita o schimbare a tipurilor de locuri de munca si o transformare a modului in care oamenii lucreaza. Gestionarea acestei schimbari presupune calificare, recalificare si perfectionare, care vor avea un impact triplu: vor contribui la reducerea emisiilor de carbon, reducerea inegalitatii si gestionarea crizei somajului in randul tinerilor.
Presiunea pentru dezvoltarea de competente in domeniul economiei verzi este resimtita si mai mult in contextul in care ritmul de reducere a emisiilor de carbon trebuie sa creasca de 11 ori comparativ cu media globala realizata la inceputul anilor 2000 pentru a atinge obiectivele climatice de la Paris.
Prin urmare, va creste cererea pentru anumite locuri de munca (exemplu in constructii), va schimba natura altora (exemplu intretinerea vehiculelor electrice este diferita de cea a masinilor pe benzina), va crea noi locuri de munca (exemplu mai multi experti in sustenabilitate) si chiar va elimina unele existente", se mentioneaza in raportul citat.
Foto: pixabay.com