Gadhafi i-a spus Greciei ca nu mai vrea sa lupte
libiamuammar gadhafitripolirebelimarea britaniegrecia
Ministrul adjunct de externe al Libiei i-a spus primului ministru al Greciei ca regimul de la Tripoli doreste incetarea focului, informeaza Reuters. In acest timp, o nava turca i-a evacuat pe ranitii din orasul asediat Misrata, lasand in urma alti mii care implorau sa fie salvati.
Eforturile diplomatice s-au intetit in ultimele zile, din cauza punctului mort in care se pare sa fi ajuns cele doua tabere. Ministrul adjunct de externe al Libiei, Abdelati Obeidi, a zburat la Atena pentru a transmite un mesaj din partea liderului libian, Muammar Gaddafi.
Obeidi i-a spus primului ministru grec, George Papandreou, ca Libia doreste terminarea luptelor. "Se pare ca autoritatile libiene cauta o solutie", a declarat ministrul de externe Dimitris Droutsas. In acest sens, Obeidi are planificate vizite in Malta si Turcia.
Grecia s-a bucurat de relatii bune cu Gadhafi pentru mai multi ani. Papandreou a avut conversatii telefonice, in ultimele doua zile, cu oficialii din Tripoli, dar si cu liderii din Qatar, Turcia si Marea Britanie.
Mandatul Natiunilor Unite de coordonare a operatiunilor militare in Libia are ca scop protejarea civililor prinsi la mijloc intre rebeli si fortele proGadhafi. In acest sens, raspunzand cererilor disperate ale civililor blocati in vestul Libiei, o nava turceasca a ajuns la Misrata de unde a preluat 250 de raniti, dar a trebuit sa plece in graba, dupa ce o multime imensa s-a ingramadit in port in speranta de a scapa.
"Este o situatie foarte grea... A trebuit sa plecam mai devreme", a spus un oficial turc, Ali Akin, dupa ce vaporul s-a mai oprit o data, la Benghazi, pentru a prelua si alti raniti.
Ministrul de externe turc a decis ca vaporul sa mearga spre Misrata, dupa ce a asteptat patru zile sa primeasca permisiunea de a inainta. Acesta a acostat, fiind protejat din aer de avioane de zburatoare franceze F-16 si de doua fregate, conform Reuters.
Remiza in Brega
Nici trupele lui Gadhafi, nici rebelii nu au reusit sa-si mentina superioritatea in estul Libiei, in ciuda atacurilor aeriene care i-au sprijinit pe insurgenti. Ambele tabere s-au blocat in lupta pentru orasul petrolier Brega.
Occidentul nu intentioneaza sa trimita trupe terestre, de teama de a nu obtine efectul Afganistan sau Irak. In schimb, au in vedere diverse scenarii care pot alina situatia disperata a civililor care sunt prinsi la mijloc si se confrunta cu o lipsa acuta de alimente si combustibil.
Iar solutia ca Gadhafi sa fie inlocuit de unul dintre fiii sai a fost respinsa de la bun inceput. A fost trimisa o echipa de diplomati britanici condusa de Christopher Prentice, ambasadorul britanic la Roma, pentru a se intalni cu rebelii in Benghazi.
Ministrul britanic de externe a spus, intr-o declaratie, ca echipa trimisa va incerca sa obtina informatii suplimentare despre Consiliul National Interimar, despre scopurile acestuia si despre starea la firul ierbii in Libia.
Rebelii si-au numit o echipa de criza condusa de fostul ministru de interne al lui Gadhafi, din care mai fac parte si alti ofiteri care au dezertat, pentru a-i disciplina pe entuziastii voluntari rebeli care nu au pregatire militara.
"Ne-am format prima brigada. Este compusa in totalitate din militari care au dezertat sau care sunt in rezerva", a declarat pentru Reuters un lider al rebelilor, Jalid al-Libie.
Bombardamente in Misrata
In vest, fortele lui Gadhafi au continuat sa asedieze orasul Misrata, bombardand o cladire care adapostea raniti, au ucis o persoana si au lasat si alte persoane afectate. Misrata, al treilea oras ca importanta in Libia, s-a revoltat impotriva regimului lui Gadhafi la mijlocul lui februarie, dar este acum inconjurat de trupele guvernamentale. In ultimele sapte zile, nu mai putin de 160 de civili au fost ucisi, a declarat telefonic pentru Reuters un medic pe nume Ramadan. Acesta a ajuns la Misrata acum trei zile, in cadrul unei actiuni umanitare. Nu poate da o cifra totala a celor ucisi, dar precizeaza ca, saptamanal, sunt raportate intre 100 si 140 de decese.
Rebelii spun ca domina inca centrul orasului si portul, dar trupele guvernamentale pun o presiune uriasa asupra lor.
Gadhafi a curatat terenul de rezistenta din zona muntoasa de la sud-vest de Tripoli si a bombardat, duminica dimineata, orasul Yafran si orasul Zintan.