Gadhafi a acceptat planul de pace propus de Uniunea Africana
libiamuammar gadhafiuniunea africanaplan de pacenatorebelivoluntari
Presedintele sud-african Jacob Zuma conduce o delegatie care s-a intalnit cu presedintele libian Muammar Gadhafi si urmeaza sa vorbeasca si cu rebelii, informeaza Los Angeles Times. Zuma spune ca Gadhafi a acceptat dispozitiile unei "foi de parcurs", pentru a pune punct luptelor.
Jacob Zuma, in declaratia facuta duminica, nu a precizat detalii privind propunerea de incetare a focului. Totodata, nu a specificat nici daca Gadhafi insusi a acceptat planul Uniunii Africane sau subalternii sai.
Presedintele sud-african, impreuna cu lideri din Mauritania, Congo, Mali si Secretarul General al Uniunii Africane se afla la Tripoli, unde au discutat deja cu Muammar Gaddafi si urmeaza sa se intalneasca, de asemenea, cu liderii rebelilor maine, in Benghazi, ca parte a unei initiative diplomatice a UA. Zuma a facut un apel si catre NATO privind incetarea atacurilor aeriene impotriva fortelor regimului de la Tripoli.
"Delegatia Fratelui Conducator a acceptat culoarul pacii prezentat de noi", a spus Zuma, conform Associated Press.
Televiziunea libiana de stat nu a raportat daca guvernul Gadhafi a agreat propunerea Uniunii Africane.
Liderii rebelilor au cerut la dictatorul sa renunte la putere si au specificat foarte clar ca nu sunt de acord ca acesta, rudele sau colaboratorii sai apropiati sa ramana in functie. Un purtator de cuvant al guvernului a respins propunerea opozitiei ca fortele guvernamentale sa se retraga din orasele asediate.
Precizarile lui Zuma vin la cateva ore dupa ce atacurile NATO au lovit in preajma orasului Ajdabiya, un punct strategic aflat la doar doua ore de capitala de drept a rebelilor, Benghazi. O zi mai devreme, fortele lui Gadhafi au intrat in oras si au inceput asaltul care parea a atrage colapsul actiunilor rebelilor.
"Fortele lui Gadhafi au avut o coerenta mult mai mare si un grad mai ridicat de adaptabilitate decat francezii, britanicii si americanii care au condus calculat atacurile NATO", a spus Anthony Cordesman, un expert in probleme de aparare de la Centrul de Studii Internationale si Strategice cu sediul in Washington. "Rezultatul final este un razboi politic de uzura, din care fortele lui Gadhafi vor iesi invingatoare, atat timp cat atacurile aeriene ale NATO raman ...limitate de teama de a nu face victime in randul civililor".
Rebelii si fortele NATO comunica prin... telefonul fara fir
Restrictionati de un mandat care se refera exclusiv la protejarea civililor, nu si la rasturnarea lui Gadhafi, NATO nu-i poate ataca pe liderii libieni, la fel cum a procedat in timpul crizei din 1999 din Kosovo.
Soldatii rebeli spun ca legatura lor cu NATO este bazata doar pe comunicatii improvizate: ei ii suna pe comandantii si pe politicienii din Benghazi, care, la randul lor, vorbesc cu NATO pentru a coordona atacurile aeriene. Saptamana trecuta, au murit 17 rebeli, semn ca lucrurile nu functioneaza cum trebuie.
Seful brigadei din Ajdabiya, colonelul Mohammed Khofair, a declarat ca a fost insarcinat, acum o saptamana, cu informarea telefonica asupra pozitiilor luptatorilor lui Gadhafi. Comandamentul rebel are datoria sa-l informeze pe cel NATO, a spus el.
Informatii despre mercenarii guvernului sunt oferite si de voluntari. Poate de aici vine si inconsistenta datelor si lipsa corentei, facandu-i pe rebeli sa se teama pentru viata lor din ambele parti.