Fratia musulmana vrea sa anuleze acordul de pace dintre Egipt si Israel
mohammed badiefratia musulmanaegipthosni mubarakyemensiriaalgeriaelbaradei
Fratia musulmana, principala forta de opozitie din Egipt, vrea sa formeze un guvern interimar si sa anuleze acordul de pace israeliano-egiptean, dupa demisia lui Hosni Mubaral, a declarat joi purtatorul de cuvant al gruparii, Rashad al-Bayoumi.
"O data Mubarak plecat si un guvern interimar format, va trebui sa anulam acordul de pace cu Israelul", a spus el, intr-un interviu acordat televiziunii japoneze NHK si citat de RIA Novosti.
Rashad al Bayoumi,considera ca acordul dauneaza intereslor Egiptului si lumii arabe.
Fratia Musulmana este o organizatie islamista fondata in 1928 care promoveaza renastearea islamica si lupta non-violenta impotriva influentei occidentale. Activitatile gruparii sunt interzise in Egipt.
Intr-un alt interviu, acordat publicatiei elvetiene L'Hebdo, al-Bayoumi a respins orice apropiere de Iran si a afirmat ca Fratia Musulmana nu s-a luptat niciodata pentru o republica islamista, ci pentru o societate mai dreapta.
Intrebat de ziaristul elvetian despre apropierea din trecut a Fratiei Musulmane de actuala putere din Egipt si despre averile acumulate in acea perioada, Rashad al Bayoumi a raspuns: "Este adevarat, avem bani si patroni bogati care sunt apropiati de ideile noastre. Ce e rau aici? Fara proiectele noastre sociale, fara investitiile in imobiliare si in agricultura, mizeria ar fi fost si mai teribila in aceasta tara. Noi, cel putin, muncim pentru altii".
Intrebat cum comenteaza rolul lui ElBaradei in aceste revolte, numarul doi al Fratiei Musulmane a spus ca laureatul premiului Nobel pentru Pace este un membru al opozitiei ca oricare altul.
"Aici, este cvasinecunoscut. Iar poporul nu alunga un dictator pentru a-l inlocui cu un necunoscut a carui reputatie si imagine au fost fabricate de CNN".
Vorbind la CNN duminica, ElBaradei a spus ca este mandatat de popor pentru a negocia crearea unui guvern de unitate nationala.
"Am fost autorizat de poporul care a organizat aceste demonstratii si de multe alte grupari sa convin asupra unui guvern de unitate nationala", a declarat el.
Liderul Fratiei
Mohammed Badie, in varsta de 66 de ani, a devenit liderul celui mai mare grup de opozitie din Egipt anul trecut. Este considerat a fi conservator, urmand linia liderilor Fratiei. Badie nu a provocat autoritatile, de teama unor represalii suplimentare. Presdintele egiptean Hosni Mubarak i-a acuzat pe membrii Fratiei de furturile si dezordinea de saptamana trecuta.
Fratia Musulmana in alte parti ale lumii
Gaza: Organizatia palestianiana din Hamas care guverneaza portiunea Gaza din teriotoriile palestiniene este recunoscuta oficial ca filiera palestiniana a Fratiei.
Sudan: Cateva persoane importante din guvernul lui Omar al-Bashir sunt membri ai Fratiei.
Iordania: Monarhul tolereaza partidul Frontul Actiunii islamice aliat Fratiei. Partidul ate multe scaune intr-un parlament de carpa dominat de independenti de la alegerile din 2010 pe care le-au numit incorecte si pe care le-au si boicotat.
Irak: Partidul Islamist din Irak, evoluat din Fratia Musulmana, a intrat la guvernare dupa alegerile din 2005, dar membrii sai au migrat acum spre alte formatiuni politice.
Siria: In anii 1980, calitatea de membru al Fratiei era pedepsita cu moartea, iar gruparea a functionat ilicit de la evenimentele din 1982 din localitatea Hama, fieful organizatiei, cand mii de membri au fost ucisi.
Algeria: Partidul Miscarea pentru o Societate a Pacii, cu radacini in Fratie, este parte a coalitiei de guvernare.