Farmacistii, una dintre categoriile cele mai DEFAVORIZATE din sistemul medical: care e realitatea din spatele halatelor albe
farmacistisistem medicalfarmacie
Farmacistii reprezinta o veriga cheie in lantul marelui sistem medical, doar ca foarte putini oameni sunt constienti de importanta meseriei lor, dar mai ales de cat de mare e discrepanta dintre veniturile lor si cele ale unui medic.
In medie, salariul unui
farmacist in Romania depaseste cu doar cateva zeci de lei pragul de 3.000 de lei. Pentru asistentii de farmacie, lucrurile stau chiar mai rau de atat. Vorbim de o medie de 1.800 de lei. Acestea sunt venituri nete, conform calculatoarelor de salarii disponibile la noi in tara. Doar ca tot din acesti bani se platesc cotizatii catre Colegiul Farmacistilor, uneori si stampile digitale sau cursurile necesare an de an.
Dar cine sunt ei? "Vanzatorii de medicamente", asa cum mai sunt denumiti de unii inalti alesi, sunt persoane cu studii superioare. Pentru o diploma de farmacist, ai nevoie de 5 ani de studiu pe bancile Universitatii de Medicina si Farmacie. Adesea, farmacistii urmeaza si cursuri de masterat, deci inca doi ani. 7 ani de studiu pentru 3.000 de lei, in Romania. Nu mai punem la "socoteala" faptul ca vorbim despre una dintre cele mai dificile facultati din tara.
Odata iesiti de pe bancile scolii, farmacistii isi ocupa locul intr-un lant al sistemului medical, ce nu ar putea fi dus la bun sfarsit fara munca lor de zi cu zi. Farmacistii inchid cercul actului medical, punand la dispozitia pacientului remediul recomandat de medic sau chiar de ei insisi. Fara farmacist, pacientul ar ramane cu o reteta, cu o recomandare de tratament, cu un dignostic gol. Ei sunt cei datorita carora ajungem sa ne facem bine, de diferite afectiuni, pentru ca ne pun "in brate" remediul. Si nu e simplu! Multe persoane considera ca farmacistul elibereaza ceea ce vede pe o reteta, ca si in cazul unei vanzatoare la aprozar, care serveste un copil trimis de mama cu o lista clara: paine, lapte si ulei. Nu! De cele mai multe ori, pe reteta respectiva regasim substante ale medicamentelor. O singura substanta se poate gasi in zeci de varietati de medicamente, iar farmacistul trebuie sa le cunoasca pe toate. Cu beneficii, cu riscuri, cu efecte adeverse, cu restul compozitiei, cu gradul de eficacitate, cu istoric, etc. El decide, adesea, ce medicamente trebuie sa primesti, doar in baza unui diagnostic, chiar si fara substanta recomandata. In cazul in care se produce o eroare aici, tot actul medical este distrus. Iata, deci, importanta unei meserii care e ignorata sistematic in Romania si care nici macar nu are "dreptul" de a-si alcatui un sindicat care sa ceara drepturile acestor lucratori esentiali.
Nu intamplator folosim termenul de "lucrator esential". In aceasta criza sanitara am asistat cu totii la preaslavirea numerosilor angajati din diverse domenii, ce au ramas pe baricade, desi isi puneau viata in pericol. Ghiciti pe cine am omis cu totii!
Si ghiciti cine era la fel de expus ca medicii! Da, farmacistii. Lor le vin in fata oameni care spun: "am Covid, va rog sa imi dati niste medicamente". La fel ca la consultul medical, farmacistul ia contact direct cu bolnavul. Si nu vorbim doar de Covid. Vorbim si despre tuiberculoza, de exemplu, deci gradul lor de expunere la pericol este permanent, dar, dupa cate se pare, nesemnificativ in ochii prea multora dintre noi. Diferenta este ca in cazul medicilor, si ei expusi, sporurile sunt de mii de lei pe luna, in timp ce farmacistii nu primesc nici macar dezinfectant, masti sau costume de protectie in aceasta perioada. Despre sporuri, probabil ca ar fi o gluma proasta sa aducem vorba, in conditiile in care salariile sunt mai mici decat ale unui muncitor necalificat in constructii.
Bineinteles, trebuie punctat faptul ca problema sistemului nu este aceea ca ofera medicilor anumite beneficii, fiindca acesti profesionisti au meritele lor. Problema este ca sistemul nu este echitabil fata de toti cei care il slujesc.
Cam asta este realitatea din sistem, descoperita dupa numeroase interviuri cu farmacisti in vremuri de holera ... si nu numai!