Europa isi intareste restrictiile in fata noilor tulpini de coronavirus, in timp ce in Romania sunt asteptate masuri de relaxare
mutatii covid 19noile tulpini de coronavirusrestrictii
Romania pare sa mearga impotriva ''trendului pandemic''. Majoritatea statelor europene se baricadeaza in interiorul granitelor, inasprind restrictiile de teama ca noile tulpini ale coronavirusului, descoperite in Marea Britanie, Africa de Sud si Brazilia, ar putea sa se raspandeasca in comunitatile lor, in timp ce la noi in tara e asteptata cu mult entuziasm
revenirea elevilor in scoli, din 8 februarie, iar
capitala a iesit de sub restrictii, autoritatile dand unda verde restaurantelor, barurilor, salilor de jocuri si de spectacole, dar si intalnirilor cu publicul.
In acest moment, asistam la noi masuri de restrictie adoptate aproape in bloc de tarile europene. Franta si Germania au pus presiune pe blocul comunitar pentru un raspuns uniform in fata pericolului pe care il prezinta noile tulpini, sugerand necesitatea unei actiuni omogene din partea UE. Insa fiecare stat e liber sa decida asupra masurilor pe care le aplica la granita. Chiar si in acest context, statele membre par sa actioneze unitar, foarte multe dintre ele intarindu-si masurile de siguranta sanitara.
Ce masuri a luat Europa in fata noilor tulpini:
Albania
Din 24 decembrie, in Albania sunt in vigoare restrictii de circulatie pe timpul noptii, cu exceptia deplasarilor efectuate de transportatorii autorizati.
Andorra
Calatorii care intra in Andorra au obligativitatea prezentarii unui test negativ la Covid-19, cu exceptia cetatenilor francezi, spanioli si portughezi, dar si a cetatenilor din ''zonele verzi''.
Masca e obligatorie aici, pentru toti cetatenii cu varsta de peste 8 ani.
Austria
Austria este in lockdown pana pe 7 februarie, iar turistii nu sunt primiti in aceasta tara, in timp ce cetatenii de aici trebuie sa se conformeze restrictiilor nocturne de circulatie.
Conform regulilor de carantina a Austriei, oricine se intoarce din orice zona „cu risc ridicat” va fi obligat sa faca o carantina timp de zece zile - indiferent daca a avut un test negativ recent sau daca promite ca va avea unul in Austria.
Dupa cinci zile izolate, oamenii vor avea dreptul sa faca un test gratuit pentru coronavirus pentru a parasi din carantina devreme.
Danemarca
Aici, magazinele non-esentiale sunt inchise, iar calatoriile in Danemarca se efectueaza doar in baza unui motiv bine intemeiat, cu test negativ la Covid-19, efectuat cu maximum 24 de ore inainte de imbarcare.
Non-danezilor care locuiesc in Marea Britanie si Africa de Sud li se interzice in esenta intrarea in Danemarca in momentul actual, in timp ce zborurile primite din Emiratele Arabe Unite nu au voie sa aterizeze in Danemarca.
Grecia
La finele lunii noiembrie, restrictiile au fost inasprite aici. Cine intra in tara o poate face doar prezentand dovada unui test PCR negativ.
Ungaria
Din 22 decembrie, calatoriile din si inspre Marea Britanie au fost blocate. In Ungaria, cu exceptia cetatenilor proprii, pot intra si straini, dar acestia trebuie sa prezinte doua teste PCR negativ, sau sa stea in carantina.
Suedia
In Suedia, calatorii din majoritatea tarilor UE, precum si persoanele care calatoresc din tari din afara UE, care sunt scutiti de interdictia de intrare a UE, nu au nicio cerinta de a fi testati sau de a fi in carantina la sosirea in tara, daca nu prezinta simptome.
Exista reguli diferite pentru persoanele care calatoresc din Marea Britanie, Danemarca, Africa de Sud si Brazilia, precum si persoanele care se aflau in oricare dintre aceste tari in cele 14 zile anterioare sosirii.
Exista interzicerea intrarii in Suedia din Regatul Unit si Danemarca, si, din 24 ianuarie, Norvegia.
Franta
Oricine calatoreste din afara UE (inclusiv Marea Britanie) trebuie acum sa demonstreze ca are un motiv esential pentru intrarea in tara. Acest lucru permite calatoriile legate de munca sau de studiu, dar exclude turismul, vizitele de familie sau vizitele proprietarilor de case secundare.
Italia
Calatorii din UE trebuie sa faca un test in termen de 48 de ore inainte de plecarea in Italia. Persoanele care sosesc fara dovada unui rezultat negativ al testului trebuie sa faca o carantina timp de 14 zile.
Majoritatea calatoriilor in Italia din Marea Britanie sunt inca interzise din cauza preocuparilor cu privire la o noua tulpina a virusului, cu exceptia celor care au resedinta legala in Italia si a celor cu motive urgente de calatorie. Oricine este eligibil sa calatoreasca din Marea Britanie trebuie sa prezinte doua rezultate negative ale testelor si sa faca si o carantina de 14 zile.
Italia are in prezent o interdictie de calatorie interna, cu limite de calatorie intre toate regiunile.
Spania
Nu exista efectiv restrictii pentru calatorii care sosesc in Spania din tarile UE / SEE, cu conditia ca cei care calatoresc dintr-o tara clasificata drept tara cu risc ridicat sa prezinte un test negativ.
Spania a interzis toate calatoriile din Regatul Unit, cu exceptia celor care se intorc cetateni spanioli sau a celor care au resedinta legala in Spania.
Elvetia
Zborurile din Marea Britanie si Africa de Sud sunt interzise, dar nu exista restrictii interne de calatorie. Totusi, sosirile din unele tari si regiuni care sunt considerate a fi „cu risc ridicat” din cauza ratei de infectie trebuie sa fie puse in carantina timp de 10 zile de la sosire.
Norvegia
Toti cei care calatoresc in Norvegia trebuie sa faca o carantina timp de zece zile, cu exceptia zonelor galbene si verzi.
Chiar daca calatorii sunt vaccinati, nu sunt scutiti de carantina, insa perioada de carantina poate fi redusa la sapte zile daca calatorul are doua teste negative Covid-19 dupa calatoria in Norvegia, in prima si a saptea zi.
Luni, 18 ianuarie, Norvegia a introdus teste obligatorii Covid-19 pentru calatorii de la frontierele sale. Amenda pentru nerespectarea acestei masuri este de 20.000 de coroane norvegiene.
Germania
La inceputul lunii ianuarie, Germania a introdus noi reguli, in contextul aparitiei noilor tulpini de coronavirus.
Oamenii care sosesc din Marea Britanie, Brazilia si Africa de Sud trebuie sa aduca dovada unui recent test de coronavirus negativ atunci cand ajung in Germania. Cu toate acestea, pot exista restrictii suplimentare, cum ar fi ca rezidentii din afara UE sa nu poata intra in tara fara motive intemeiate.
Germania nu are interdictii generale de calatorie interna, dar exista un apel din partea autoritatilor pentru ca toata lumea sa evite calatoriile neesentiale, fie in tara, fie in strainatate.
In general, oricine vine dintr-o „zona de risc” (50 de noi infectii la 100.000 de locuitori in sapte zile) trebuie sa faca un test de indata ce ajunge in Germania (sau poate aduce un test negativ recent) si trebuie sa intre intr-o carantina interna de 10 zile. Totusi, carantina se poate incheia dupa un test efectuat in a cincea zi sau mai tarziu. Este cunoscuta drept „strategia cu doua teste”.
Citeste si: Cat de eficiente sunt actualele vaccinuri in fata noilor tulpini ale virusului?
Sursa foto: freepik.com