Estonia, al 17-lea stat membru UE care trece la moneda euro. Care sunt avantajele si pericolele
estoniaueeurouniunea europeana
Estonia a devenit sambata cel mai nou membru al Eurozone si totodata cel mai sarac. Miscarea va proteja statul estic si cetatenii sai de diferentele de curs valutar insa ar putea inhiba cresterea economica intr-un grup competitiv din care fac parte exportatori de calibru precum Germania sau Italia.
Premierul Estoniei, Andrus Ansip, crede ca trecerea la euro este un pas inainte pentru tara sa, in ciuda dificultatilor cu care se confrunta multe state din Eurozone, precum Grecia, Portugalia sau Spania. "Estonia este cea mai saraca tara din Eurozone si, acum ca ne-am indeplinit obiectivul de a trece la euro, multe lucruri trebuie facute", a declarat Ansip, citat de Agence France-Presse.
In ultima luna, bancile din Estonia au schimbat fara niciun fel de comision vechea moneda, coroana estoniana, in euro (1 euro = 15.6466 coroane). Procesul de trecere la noua moneda va continua pana la 1 iulie 2011.
Estonia, fosta republica sovietica, este al 17-lea stat membru al Uniunii Europene care intra in Eurozone. In acest moment, peste 330 de milioane de cetateni ai UE folosesc moneda unica. Statul baltic are, potrivit recensamantului realizat in acest an, circa 1,3 milioane de cetateni.
Trecerea la euro este benefica pentru estonienii care erau platiti in moneda nationala dar trebuiau sa platesca servicii (precum chiria, factura la telefonia mobila) in euro. Acestia sunt protejati acum de fluctuatiile cursului valutar. Statul baltic scapa si de eventualele pierderi generate in activitatile de import si export tot de diferentele de curs. Insa, neputandu-si devaloriza moneda prin politici expansioniste ale bancii nationale, statul s-ar putea vedea asfixiat financiar, precum Grecia si avea dificultati la export, concurand cu state foarte puternice precum Germania.
Estonia a aderat la UE in 2004 iar produsul sau intern brut se ridica la circa 60% din media pe Uniune.
Pentru a se califica pentru Eurozone, un stat membru UE trebuie sa indeplineasca anumite conditii: datoria si deficitul bugetar sa se incadreze in anumite limite, la fel si inflatia iar moneda nationala sa nu fluctueze puternic in raport cu euro. Toate aceste conditii sunt monitorizate pe o perioada de cativa ani.
Estonia a avut in acest an un deficit bugetar de 2,4% si o datorie de 9,6% din PIB. Acestea sunt niveluri la care majoritatea statelor europene isi permit doar sa viseze. La nivelul Eurozone media deficitelor bugetare este de 6,6% iar cea a datoriilor publice de 84,7%.
Romania ar trebui sa adere si ea la euro in 2015.