Este posibil ca pana la Brexit sa ramana Brin
brexitnou referendumparlamentul britanicsoft brexitperioada de tranzitie
Confruntati cu realitatea dura a iesirii din UE prin Brexit, britanicii au inceput sa se gandeasca si la solutia alternativa de a ramane totusi in UE. Numai ca sunt multe pareri divergente
Un foarte interesant articol, pe care l-am citit recent, trateaza “realist” problema Brexitului - “Royaume-Uni. Le Brexit peut-il etre stoppe ?”, Judith Sinnige, Courrier international, 19.07.2017 (Regatul Unit – Poate fi stopat Brexitul ?)
Din ce in ce mai multi politicieni, comentatori politici, jurnalisti si britanici care au fost in tabara “pro-Brexit” spera acum sa raman in UE . Exista insa multe intrebari legate de maniera in care sa se faca acest lucru . In consecinta, sunt multe pareri divergente.
Organizarea unui al doilea referendum
Organizandu-se un al doilea referendum i s-ar da electoratului posibilitatea de a-si schimba parerea.
In aceasta tabara ar intra fostul premier britanic Tony Blair si Nick Clegg, fost lider al Liberal-Democratilor , partid pro-european.
Gideon Rachman pledeaza in Financial Times pentru un nou referendum. El spune : “ Brexitul real va fi foarte diferit de cel pentru care au votat cei mai multi si de aceea este nevoie de un nou referendum...Campania pro-Brexit a reusit sa-i faca sa creada pe numerosi electori din UK ca se vor putea bucura in continuare de un sistem de liber-schimb cu Europa punand in acelasi timp capat liberei circulatii a persoanelor si platilor catre UE. Este insa evident ca aceasta viziune de “Brexit fara durere” este o iluzie “
Sa se continue procesul Brexit dar sa fie un “soft Brexit”
Regatul Unit sa ramana in piata comuna de liber schimb
Sa se contiune procesul Brexit dar sa existe o “perioada de tranzitie”
Sa se evite ruptura brutala de UE care ar ruina economia britanica.
Polly Toynbee , in Guardian, crede ca nu este bun un al doilea referendum pentru ca “o intrebare elementara ca “vreti Brexit” ar putea sa divida natiunea”
In schimb, crede Toynbee, o “perioada de tranzitie” ar fi benefica : ar permite UK sa ramana membru al Asociatiei europene de liber schimb, precum se procedeaza cu Norvegia.
Unii n-au solutii dar stiu deja ca al doilea referendum ar fi o solutie proasta
Foarte bine explica acest lucru John Harris in Guardian.
Al doilea referndum ar putea avea efecte nedorite :
- poate induce un sentiment de “tradare” britanicilor care au ales deja calea pro-Brexit;
- poate fi exploatat de “teribilele forte oportuniste” si anti-imigratie, ca Ukip.
Brexitul sa fie stopat de Parlamentul Britanic
Matt Kelly spune in Politico ca trebuie facut un pas in spate . “Tara de lapte si miere promisa populatie prin pro-Brexit este o himera”. Solutia nu ar sta insa in intr-un al doilea referendum ci in stoparea Brexitului de catre Parlamentul Britanic.
Din punctul meu de vedere Regatul Unit al Marii Britanii este un studiu de caz interesant al dificultatilor reale pe care le presupune iesirea din UE a unui stat membru.
Este de asemenea un studiu de caz al manierei in care o populatie poate fi manipulata intr-o campanie politica prin specularea unor stereotipuri ce tin de gandirea comuna: migrantii ne iau painea de la gura si banii se duc la UE iar noi saracim.
Lucrurile sunt, in fapt, mult mai complicate !