Moartea dictatorului Muammar Kadhafi in octombrie 2011 nu a reusit sa stopeze coruptia generalizata din Libia. In clasamentul coruptiei tara se gaseste pe locul 172 (din 175), inaintea unor tari ca Afhanistanul, Coreea de Nord si Somalia.
Alta tara incriminata de Transparency International este Yemen. Aflata in acelasi clasament pe locul 167 Yemen s-a aflat intr-o prelungita miscare de contestate a presedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat in exercitiu din 1990. Desi Saleh a demisionat in 2012 coruptia, in loc sa scada, a crescut simtitor acaparand armata, politia si institutiile publice.
Siria, devastata de un razboi civil sangeros, nu sta nici ea prea bine. In clasamentul coruptiei dat publicitatii in 2013 tara a urcat de pe locul 129 in 2011, pe 144 in 2012, ajungand pe 168 in 2013, iar razboiul continua.
Principala cauza a mentinerii coruptiei la un nivel ridicat in aceste tari este imobilismul si goana dupa inavutire a unor aparate administrative supradimensionate, care nu si-au schimbat comportamentul si reflexele specifice regiunii. Cateva mecanisme de reducere a coruptiei au fost implementate in Tunisia si Egipt, unde fortele politice ajunse la putere au avut in programele lor electorale promisiunea de eradicare a coruptiei.
Primii eroi ai ” Primaverilor Arabe”, tunisienii, nu au putut constata decat amploarea coruptiei dupa caderea presedintelui Ben Ali, in ianuarie 2011. In Egipt, de exemplu, ”Fratii Musulmani”, alesi prin sufragiu popular dupa caderea lui Mubarak, avand viziuni radicale despre coruptie au fost repede confruntati cu interesele aparatului militar, direct implicat in economia tarii. Nu mai putin de 30% pana la 40% din economia egipteana este direct sau indirect gestionata de armata. De altfel, pentru ca lucrurile sa fie si mai clare, armata a rasturnat guvernul lui Mohamed Morsi, preluand puterea.
Un caz aparte il constituie Marocul. Dupa miscarile de contestare din 2011, care denuntau coruptia din jurul monarhului si a anturajului sau, Mohammed VI a recunoscut public acest lucru. Gestul monarhului a linistit apele, dar coruptia nu a putut fi eradicata.
In toate aceste tari din Nordul Africii problema coruptiei nu trebuie privita prin prisma unui clasament cum este cel dat publicitatii de Transparency International. Trebuie analizata pe termen mai lung deoarece, desi masca a cazut, inca nu putem vedea adevarata fata a coruptiei.