Ei sunt saracii Romaniei: generatia de sacrificiu careia nici batranetea nu ii aduce un trai decent
saracienivel de traiexcluziune sociala
Un nou raport al Institutului National de Statistica ne arata cat de greu e traiul in tara noastra, mai ales pentru varstnici. Peste 40% dintre acestia sunt saraci, indica datele oficiale ale INS. Viata la noi nu e usoara nici pentru persoanele singure, copii sau femei, mai arata statistica.
Peste 23% dintre romani nu-si permit un trai decent. Suntem in fruntea unui clasament rusinos al Uniunii Europene, avand un procent dublu de romani aflati in acest prag al saraciei, fata de nivelul inregistrat in statele cu economii dezvoltate.
Inainte de izbucnirea crizei sanitare, datele oficiale aratau ca avem 4,6 milioane de romani care erau considerati
saraci. Acum, numarul acestora s-a redus la 4,5 milioane, dar de notat este faptul ca si populatia s-a mai diminuat intre timp, deci proportiile se pastreaza, virusul neatacand-o din pacate si pe ea.
Cum e raspandita saracia in Romania, pe zone geografice, varsta si sexe
Sudul Munteniei, Moldova si Oltenia sunt considerate a fi poli ai saraciei in tara noastra. Aici traiesc cei mai multi romani nevoiasi, dupa cum arata statistica oficiala.
Pentru a ne face o idee despre raspandirea geografica a saraciei in tara noastra, trebuie doar sa avem in vedere faptul ca, anul trecut, rata saraciei a fost de aproape 15 ori mai mare in regiunile Nord-Est si de peste de 13 ori in Sud-Vest Oltenia si Sud-Est, decat in regiunea Bucuresti-Ilfov.
Cele mai mari rate ale saraciei s-au inregistrat in regiunile Nord-Est (35,6%), Sud-Vest Oltenia (32,7%) si Sud-Est (32,6%), iar cea mai mica in Bucuresti-Ilfov (2,4%)
Pe categorii de varsta, cei mai afectati de aceasta situatie sunt copiii, tineri de 18-24 de ani si varstnicii. In privinta varstnicilor, adica persoanelor trecute de 65 de ani, aflam ca acestia sunt saraci in proportie de 42,1%.
Conform datelor UNICEF, 42% dintre copiii romani continua sa fie afectati, in mod disproportionat, de saracie, acces redus la servicii, excluziune si discriminare. Acesti copii sunt mai expusi situatiilor de violenta, separare de familie si plasament in servicii de ingrijire alternativa sau scoli speciale, iar normele sociale si de gen au un impact negativ asupra incluziunii sociale a acestora, limitandu-le totodata participarea
Mai expusi saraciei sunt romanii singuri, iar pe sexe, femeile se afla intr-o stare de vulnerabilitate mai accentuata decat barbatii.
Foto: AtitudineadinCalarasi