EGIPT: Tineretul facebook a pornit revolta, in cautarea unei vieti mai bune
egipt stiristiri egiptrevolte egipthosni mubarakfacebook
Protestele masive din Egipt si din lumea araba in general nu sunt provocate doar de revendicari de natura politica. Factorii importanti de natura sociala nu vor putea fi atenuati printr-o simpla rasturnare de guvern. Intelegerea lor este cheia dezlegarii motivatiei protestelor si a progresului care va veni in regiune, in cele mai optimiste scenarii.
Regimul presedintelui Hosni Mubarak sufera din cauza eroziunii propriei legitimitati, la fel ca si celelalte tari arabe. Acesta eroziune nu va disparea odata ce protestatarii se intorc acasa sau odata cu venirea unui nou guvern, caci ea este alimentata din mai multe directii.
Ruptura intre generatii, factor biologic
Prima provocare este una de natura bilogica. Exista o ruptura intre conducatorii varstnici si majoritatea populatiei care este foarte tanara. Aproximativ 65 % dintre egipteni au sub 30 de ani, iara rata somajului la nivelul grupului de varsta 18-29 de ani este de 25%. Iar jumatate dintre cei angajati lucreaza pe un post sub pregatirea lor.
In plus, doar 1% dintre tineretul egiptean este inscris in vreun partid politic, ceea ce inseamna ca sunt slab reprezentati politic. Tanara generatie nu vede in Mubarak, asemeni parintilor lor, un lider respectat.
Petrolul, factor geologic
In al doilea rand, eroziunea regimului este alimentata de o provocare de natura geologica. Controlul asupra resurselor naturale, pe langa ajutorul strain, le-a adus multor state arabe legitimitatea in perioada 1970-1990.
Dar bogatia castigata din resursele naturale, caile de acces controlate la apa si bursele straine nu pot ajuta regimurile arabe cu aceeasi forta si in viitor. Generatia tanara isi doreste mai mult: invatamant gratuit, asistenta medicala si slujbe. Regimul Mubarak nu a reusit sa transforme capitalul monetar in capital social.
Factorul teologic (islamul si democratia)
In al treilea rand, conducatorii autocrati din regiune se confrunta cu o provocare legata de islam. Unii islamisti s-au dovedit a fi mai apropiati de democratie fata de altii. Cartea teologica este folosita de liderii autocrati pentru a-i defaima pe islamisti, tocmai pentru ac acestia din urma s-au dovedit a fi mai putin violenti sau radicali decat cei care-i conduc. Este din ce in ce mai greu sa pretinzi ca toti islamistii sunt umasi ai Al Qaeda. Prin adoptarea unui discurs democratic si prin faptul ca disociaza de islamistii violenti, ramura moderna a islamistilor demitizeaza pretextul teocratic folosit de elitele autocrate in amanarea democratizarii.
Tineretul Facebook sau factorul tehnologic
In al patrulea rand, exista provocarea tehnologiei. Niciunul dintre evenimentele din ultimul timp nu ar fi putut avea loc, in lipsa conexiunii cu lumea a musulmanilor. Televiziunea prin cablu si internetul le-a aratat musulmanilor ce se intampla in alte tari. Demonstratiile au fost facilitatea de comunicarea moderna. Cei care conduc Egiptul au insistat asupra faptului ca "tineretul Facebook nu este reprezentativ pentru Egipt". Dar au fost contrazisi flagrant de ceea ce se intampla acum in tara.
Articolul de mai sus se bazeaza pe un studiu al lui Moataz A. Fattah, profesor de studii politice la Universitatea din Cairo si la Universitatea Central Michigan.