Efectele psihologice pozitive, resimtite de unii oameni care poarta masca de protectie
masca de protectiepandemiepsihologie sociala
Masca de protectie este, in acest moment, una dintre cele mai eficiente metode de a ne proteja de o potentiala infectie cu noul coronavirus. In timp ce multe persoane se plang din cauza ca sunt nevoiti sa poarte o astfel de protectie faciala, altii se simt cu adevarat binecuvantati. De ce?
Masca de protectie e privita ca o povara de unii oameni. Fie pentru ca trebuie sa isi aminteasca mereu sa o aiba la ei, fie pentru ca trebuie sa faca stocuri regulate de masti, fie din cauza ca reprezinta un efort financiar suplimentar in buget, fie fiindca simt ca le ingradeste interactiunea sociala.
Exista, insa, unii oameni care se bucura de aceasta perioada si se gandesc sa nu renunte la masti, nici dupa pandemia se va incheia. Cine sunt acesti oameni si care sunt explicatiile din spatele acestei placeri bizare (dupa cum ar denumi-o, probabil, persoanele din prima categorie)?
Masca de protectie, ideala pentru introvertiti
Ei bine, unele persoane care se bucura de portul mastii in pandemie sunt cele introvertite. Acele persoane care prefera sa interactioneze cat mai putin social si, daca s-ar putea, sa treaca neobservate pe strada, fara sa fie recunoscute de vreo cunostinta care sa le invadeze spatiul personal si sa ii invite la o discutie. Pentru aceste persoane, masca e o binecuvantare. Dincolo de caracterul ei de masura de protectie sanitara, ea protejeaza emotional persoanele introvertite, care devin, prin acoperirea fetei, greu de recunoscut pe strada, in metrou, in mall sau la magazin.'
Citeste si: Secretul oamenilor productivi in munca de acasa
Masca = adio zambete de complezenta
Masca de protectie e o idee minunata si pentru oamenii care lucreaza in domenii in care se impune prin protocol zambetul catre clienti. De multe ori, aceste persoane resimt un stres suplimentar la locul de munca, fiind nevoiti sa zambeasca clientilor, chiar daca nu simt sa faca acest lucru. Spre exemplu, ospatarii. Cu siguranta e mult mai relaxant sa nu fi nevoit sa impartasesti zambete false, chiar daca acest lucru implica sa ai jumatate de fata acoperita de o panza!
Persoanele ipohondre se simt in largul lor
Totodata, persoanele ipohondre se bucura, cu siguranta, de masura obligativitatii purtarii mastii de protectie. Aceste persoane tind adesea sa adopte comportamente sociale atipice in raport cu alti oameni, de teama ca s-ar putea imbolnavi. Ei bine, acum este momentul lor, fiindca nu mai sunt ei singurii care se comporta diferit, ci a devenit o normalitate sa fim mai stricti in ceea ce priveste rigorile sanitare.
Putem afirma fara indoiala ca persoanele ipohondre se simt in siguranta in momentul in care toti cei din jur isi iau aceasta masura de protectie sanitara, fie ca se tem de coronavirus, sau de orice alt virus sau bacterie.
Cum poate salva masca timp, bani si sanatate psihica, prin diminuarea anxietatii sociale si complexelor legate de aspectul fizic
Portul mastii de protectie confera o atitudine mai relaxata anumitor persoane, fata de standardele de frumusete si de ingrijire, diminuand totodata complexele legate de imperfectiunile fizice. Oamenii, avand fata acoperita, nu se mai simt ''fortati'' sa se ingrijeasca la fel ca atunci cand cei din jurul lor observau ca nu sunt barbieriti, sau ca au anumite imperfectiuni in zona gurii.
De asemenea, femeile pot socializa, pot iesi afara din casa, pot merge la serviciu, fara sa tina cont de machiaj.
Aceste lucruri salveaza timp, bani, dar, mai ales, protejeaza impotriva anxietatii sociale pe care o pot resimti oamenii, atunci cand nu se aliniaza standardelor sociale de frumusete si de ingrijire.
Masca - protectia in fata timiditatii
Nu in ultimul rand, portul mastii de protectie este reprezinta un mare ajutor pentru persoanele pe care ''le dau de gol'' expresiile faciale, care se inrosesc, care se simt stanjenite de privirile care le analizeaza mimica, trasaturile fetei. Aceste persoane pot capata mai multa incredere in ele, avand aceasta ''mantie'' peste fata, care le fereste de ochii privitorilor cele mai intime manifestari ale emotiilor lor.