Nu putine sunt cazurile in care parintii ajung sa-si expuna necontrolat copiii pe internet sau sa expuna relele tratamente la care ii supun pe cei mici. Si autoritatile au inceput sa fie mai active si sa ia act de astfel de fapte, autosesizandu-se si luand masuri in acele familii, inclusiv prin scoaterea copilului din mediul familial daunator.
Dincolo de aceste probleme pe care
social-media probabil ca le evidentiaza, dar le si amplifica, mai exista un aspect ce merita discutat, acela al timpului petrecut in mediul online.
Se pare ca exista o legatura directa intre comportamentul parintilor si cel al copiilor, cand vine vorba de gadgeturi.
Puterea exemplului e vitala in educatia copiilor
Un nou studiu realizat de Kaspersky a aratat o corelatie directa intre timpul petrecut de parinti pe dispozitivele mobile si timpul petrecut de copiii lor. Copiii observa si copiaza mereu ceea ce fac parintii lor – acest lucru este valabil si atunci cand vine vorba despre obiceiurile lor digitale.
Cand copiii vad ca parintii lor isi folosesc in mod constant dispozitivele, considera un astfel de comportament normal si petrec mult timp online.
"Desi uneori poate fi greu sa fie un model de comportament, parintii ar trebui sa fie constienti de actiunile lor asupra comportamentului copiilor si sa incerce sa dea un exemplu bun atunci cand vine vorba despre regulile legate de timpul petrecut in fata ecranelor"
Majoritatea copiilor si adultilor – 48% dintre acestia – isi folosesc dispozitivele simultan in timpul zilei, timp de 3-5 ore.
De asemenea, copiii, ai caror parinti folosesc in mod obisnuit gadget-uri, ajung sa petreaca timp online chiar si in timpul meselor.
Rezultatele arata ca cei mici adapteaza in mod activ modul in care folosesc dispozitivele in functie de timpul de utilizare observat la parintiilor lor. De exemplu, cand 80% dintre parinti petrec mai putin de 2 ore pe zi pe dispozitive, la fel fac si copiii lor. Intre timp, daca adultii isi folosesc gadget-urile mai mult de 2 ore pe zi, copiii sunt, cel mai probabil, dispusi sa faca acelasi lucru. Doar 19% dintre cazuri arata ca cei mici care sunt expusi la acest exemplu petrec timpul folosind gadget-uri mai putin de 2 ore pe zi.
In acelasi timp, conform rezultatelor rapoartelor, copiii ai caror parinti folosesc in mod regulat dispozitive, petrec mai mult timp in fata ecranului cu diverse alte obiceiuri digitale. De exemplu, copiii, ai caror parinti folosesc in mod obisnuit gadget-uri, petrec inca 39 de minute online in timpul meselor. Intre timp, trimiterea de mesaje text in timpul conversatiilor adauga copiilor o medie de 41 de minute de timp in fata ecranului, iar partajarea fotografiilor de familie pe retelele de socializare adauga inca 31 de minute pe zi.
Te-ar putea interesa si: Un subiect mai putin discutat: impactul pandemiei asupra mamelor, femeilor simple si de cariera. Toate sunt supuse unei presiuni uriase
"Cu cat parintii petrec mai multe ore pe gadget-uri, cu atat copiii sunt predispusi sa petreaca mai multe ore pe dispozitivele lor"
"Dupa cum vedem din date – cu cat parintii petrec mai multe ore pe gadget-uri, cu atat copiii sunt predispusi sa petreaca mai multe ore pe dispozitivele lor. Toti parintii doresc sa asigure un echilibru mai bun intre timpul petrecut in fata ecranului pentru copiii lor, dar principala problema este cum sa realizeze acest lucru. Astazi exista instrumente care ii pot ajuta pe parinti sa imbunatateasca starea de bine a copiilor lor in mediul digital si sa se asigure ca timpul petrecut in online este sigur si echilibrat. Exemplul personal este o optiune excelenta", comenteaza Marina Titova, Vicepresedinte, Consumer Product Marketing la Kaspersky.
"Copiii beneficiaza mult mai mult de interactiunea tangibila cu lumea reala decat de consumul de informatii digitale. Copiii mai mici de doisprezece ani, de exemplu, mai au inca un drum lung de parcurs inainte ca nivelul capacitatii lor de abstractizare sa fie comparabil cu cel al unui adult. Mai intai trebuie sa invete sa simta, sa auda, sa vada, sa miroasa si sa «guste» lumea.
Ce ar trebui sa faca un parinte responsabil? Iata ce sugereaza specialistii:
-
Sa petreceti mai mult timp comunicand cu copiii despre masurile de siguranta online. Incercati sa acordati atentie propriilor obiceiuri - folositi smartphone-ul cand mancati sau discutati cu cei mici despre diverse lucruri? Observati daca exista un alt model care ii determina pe copiii sa faca acelasi lucru sau daca acestia reactioneaza intr-un mod diferit atunci cand dumneavoastra puneti telefonul deoparte.
-
Luati in considerare descarcarea aplicatiilor de control parental si discutati acest subiect cu copilul dumneavoastra pentru a-i explica cum functioneaza astfel de aplicatii si de ce are nevoie de ele pentru a ramane in siguranta online.
-
Explicati copilului importanta confidentialitatii, sa nu accepte nicio setare de confidentialitate fara a cere ajutorul parintilor. Adultii ar trebui sa se obisnuiasca sa citeasca si orice acord de confidentialitate.