Editorial. Prea mult entuziasm la inceput de an, dauneaza pe termen lung
dezvoltare personala2021obiectiverezolutii
Noul an a inceput si, mai mult sau mai putin constient, am primit impulsul unui nou inceput, cu doza de entuziasm ''aferenta si corespunzatoare''. Insa, mare atentie, prea mult entuziasm gestionat haotic la inceput de an, va poate afecta atat activitatea persoana, cat si pe cea profesionala.
In ultimele luni, pandemia de coronavirus ne-a resetat tuturor vietile. Indiferent de domeniul de activitate, de hobby-uri, de activitatile cotidiene specifice, cu totii am resimtit schimbari importante, schimbari la care am fost fortati sa ne adaptam.
Adaptarea a insemnat, in linii mari, renuntare. Renuntare la tot ceea ce defineam ca a fi normal, renuntare la activitati poate inainte percepute ca neinsemnate, cum ar fi mersul la sala de fitness, dar dupa care am ajuns sa tanjim.
De obicei, la inceputul noului an, oamenii tind sa isi seteze obiective, sa isi faca planuri. Simt elanul unui nou inceput, simt ca au ajuns din nou la linia de start si ca au in fata un calendar plin pe care incep sa isi planifice deja cum sa il umple de fapte care mai de care mai marete.
Inceputul lui 2021 va ridica cotele acestui entuziasm de nou inceput, fiindca vine exact pe fondul privatiunilor despre care vorbeam mai sus. Dupa luni de zile de ''baricadare'', simtim nevoia evadarii, asociata specificului acestei perioade, in care oricum ne doream mai mult de la noi.
Astfel, exista riscul sa cadem victime propriului entuziasm. Stim cu totii din statistici ca la inceput de an se activeaza cele mai multe abonamente la sala de fitness. Ei bine, de-a lungul anului, cele mai multe abonamente nefolosite sunt tocmai cele deschise in luna ianuarie-februarie. Acesta este un exemplu banal despre cum entuziasmul inceputului de an nu ne ajuta cu nimic, ba chiar ne poate afecta, daca nu stim cum sa il gestionam.
Si cum il gestionam?
Ei bine, secretul e sa abordam o gandire cat mai critica si, inainte de a face o achizitie, sa ne intrebam si sa ne raspundem sincer, daca chiar avem nevoie de acel bun sau serviciu.
Entuziasmul poate aparea si pe partea de activitate profesionala. E posibil sa ne aventuram in proiecte, manati de euforia motivatiei, fara sa ne calculam dozajul de efort, fara sa acceptam si posibilitatea aparitiei elementului neprevazut, fara sa luam in calcul faptul ca nu vom putea munci robotic, asa cum simtitm acum, manati de entuziasm.
E mai sanatos sa acceptam propuneri limitate de colaborari, sa ne setam obiectivele personale in baza unei strategii si unui program realist. E mai sanatos si mai ''profi'' sa actionam asa, decat sa ne dezamagin colaboratorii, renuntand pe parcurs la proiecte in care ne-am angrenat fara sa ne cunoastem limitele!
Sursa foto: pexels.com