EDITORIAL. Matei Bals. Vinovatii suntem noi. De ce? Pentru ca uitam
matei balspsd
Incendiul de la Matei Bals este, pentru majoritatea dintre noi, o tragedie. Daca nu suntem printre nefericitii de a avea rude arse de vii in sectia ATI cu pricina, cu siguranta ne regasim in tragedie, la o scara mai mica, de fiecare data cand viata noastra a interferat cu sistemul public, mai ales cu cel medical ... sau de termoficare.
Fie ca sunteti bucuresteni si inghetati de frig in case, iarna de iarna, fie ca v-a dus nesansa sa fiti nevoiti sa va internati macar o zi prin vreun spital mioritic, stiti ce inseamna tragedia, mai bine decat Eschil.
Din oricare categorie faceti parte, insa, cu siguranta vreti sa se faca dreptate. La capitolul asta suntem cu totii ''artisti''. Cerem sa se faca dreptate, cu foc si patos vreo saptamana dupa fiecare tragedie d-asta care ne loveste parca ciclic, sistematic, sistemic, seismic, amintindu-ne ca, de la ultima noastra revendicare a dreptatii, am ramas, vorba aia, tot ca prostii.
Parca vrea cineva sa ne obisnuiasca cu ideea ca, oricand, in orice clipa, ne pot arde bunicii in spitale, copiii prin maternitati si tinerii prin cluburi. Parca cineva vrea sa ne ''dreseze'' cu aceasta noua normalitate.
Unde gresim? Pentru ca a ajuns deja traditie nationala sa ni se intample cate o una de-asta, din cand in cand, fie cand ne e lumea mai draga, fie cand suntem mai amarati ca niciodata?
Gresim atunci cand ne ''inflamam'' prea repede si ne ''desumflam'' la fel de repede.
Cand credem ca votul nostru nu conteaza, si stam acasa in ziua alegerilor.
Gresim cand ii lasam sa vorbeasca pe cei ce ar trebui sa fie azi muti de rusine.
Gresim cand uitam.
Cand uitam ca, din mai 2012, pana in septembrie 2019, Romania a fost guvernata de un singur partid. Unul care s-a bucurat de sustinere parlamentara si pe mana caruia s-au aflat atat Educatia (aia fara internet si sapun in bai la scoala, azi), cat si Sanatatea (aia care ia foc din cand in cand).
2016: Uitam ca, acelasi partid a castigat alegerile din 2016 promitand 8 spitale regionale si unul metropolitan in Bucuresti.
2021: La urmatoarele alegeri, cu 0 spitale contruite in realitate, doar lasate sub forma de schita prin Ministere, acelasi partid castiga alegerile parlamentare in Romania.
Uitam, de asemenea, ca Bucurestiul, acolo unde oamenii ard in spitale si ingheata in case, a fost gestionat 12 ani, de doi capi ai aceluiasi partid, fiecare cu cate doua mandate la activ: Gabriela Firea si Sorin Oprescu.
Uitam, de asemenea, ca acelasi partid era in fruntea tarii la tragedia de la Colectiv. Alcatuind un nou Guvern, dar cu alte nume, cand tinerilor din Colectiv le faceau inca parintii parastasul de doi ani.
(Pe 5 noiembrie 2015, Victor Ponta a plecat din fruntea Executivului, PSD ajungand, din nou sa alcatuiasca Guvernul, pe 4 ianuarie 2017, cu Sorin Grindeanu premier)
De atunci, inca trei Guverne PSD au condus Romania. In total, din 2012 pana in 2019, PSD a guvernat 7 ani, alcatuind 10 Guverne.
In aceeasi perioada de timp, a mai guvernat ALDE (5 noiembrie 2015 - 17 noiembrie 2015), Ciolos, in calitate de premier independent (17 noiembrie 2015 4 ianuarie 2017).
Liberalii au ajuns la putere pe 4 noiembrie 2019, dupa probabil cei mai intunecati trei ani sub domnia PSD, marcati de proteste masive in strada, asalturi asupra justitiei, cu un procuror DNA incomot si expulzat, cu un premier care ne-a umplut telefoanele de me-me-uri 100% reale si cu imaginea unei mustati pe care nu o vom uita niciodata.
Daca nu am uita aceste lucruri (printre altele), cu siguranta ca astazi nu am cere demisia unui ministru care e in functie de cateva luni, si nici nu am cere sa plece de la guvernare un partid care a mai alcatuit Executivul Romaniei ultima data in 2008, pana sa preia puterea anul trecut.
Cum poate tolera romanul lozincile social-democrate despre tragediile din Romania, cerand demisia si amenintand cu motiuni de cenzura coalitia de dreapta, cand ei au avut fraiele puterii, atat executive, cat si legislative, ani si ani de zile?
Ce putea un Guvern sa faca intr-o luna, doua, un an de la investire, intr-o perioada crunta chiar si pentru marile puteri economice ale lumii?
Care sunt alternativele propuse de PSD azi, cand cere demisii si demiteri, dar si la solicitarile si revendicarile marca ''pensii marite cu 40%'', ''salariul minim majorat'', ''alocatii dublate'', ''spitale'', ''de toate pentru toti''? De ce nu indica surse de finantare, proiecte, strategii pentru a crea resursele necesare? De ce nu vin azi cu optiuni concrete, palpabile si de ce nu au venit cu solutii in 7 ANI DE GUVERNARE?
Pentru ca romanul are memorie scurta.
Uita. Si, astfel, uitand, neimplicandu-ne, permitandu-le, lasandu-i astazi sa faca pe desteptii, pe nevinovatii, le devenim, din victime, complici.
In cele din urma ... Noi suntem vinovatii.