Editorial. Hartia igienica si pasaportul
razboi ucrainaromania 2022
Intelepciunea populara a romanilor musteste de expresii de tipul: "Sa moara capra vecinului", Dupa mine, potopul!", Fa-te frate cu dracul pana treci puntea", Prost sa fii, noroc sa ai", "Hotul neprins e negustor cinstit", "Frate, frate, dar branza e pe bani", "Munca n-a omorat pe nimeni, dar de ce sa risc" si altele asemenea, care alcatuiesc axa in jurul careia graviteaza mentalul nostru colectiv, la nivel subconstient sau constient.
Dintre toate pe care le avem, la una ar trebui sa fim mai cu bagare de seama in aceasta perioada. Aceasta ar fi: "da-ne, Doamne, mintea cea de pe urma!". Parca sintagma asta are ceva si din versul ala al Imnului, "Desteapta-te, romane!". Practic, nu mai trecem niciodata de momentul asta, al desteptarii. Traim o mahmureala de dimineata pe sistem perpetuum mobile, in timp ce invocam sistematic si in zadar divinitatea ca, macar in al doisprezecelea ceas, sa ne dea un gram de minte. Si inca o constatare: suntem mereu in al doisprezecelea ceas, dintr-un punct de vedere sau altul!
Einstein spunea ca disfunctionalitatile cognitive sunt infinite, la fel ca Universul ... si pacat ca nu mai traieste saracu' sa scoata o formula matematica despre cum, la fix doi ani de zile, am ajuns sa ne batem la cozi la pasapoarte, cum ne inghioldeam si ne furam carucioarele cu hartia igienica, macaroanele si conservele de porc, in 2020.
Numarul de cereri de pasapoarte a crescut cu peste 400% fata de perioada similara a anului trecut, iar Ministerul Afacerilor Interne si-a suplimentat miercuri efectivele si a prelungit programul de lucru la ghisee, pentru a face fata romanilor care vor sa fuga, probabil pe alta planeta, din calea celui de-al Treilea Razboi Mondial.
Desigur, cresterea exponentiala nu trebuie justificata numai in zona "terorii razboiului". Adevarul este "undeva la mijloc" (alta vorba de duh!). Aici sunt implicate si consecintele relaxarilor de restrictii ce permit acum calatorii in mai multe destinatii ale lumii, dar si despre evolutia fireasca a volumului celor ce isi fac pasaport, care a inregistrat cresteri constante in ultimii ani. Totusi, da, avem si romani care se gandesc ca acel document le confera un atuu, in caz (categoric imposibil) ca Putin ne-ar face vreo vizita surpriza pe la Bucuresti.
Tare curios ar fi sa aflam unde isi proiecteaza acestia ca s-ar putea adaposti, daca un conflict militar ar lua nastere intre statele lumii ... Unde s-ar putea adaposti nu doar de rachete si tancuri, ci si de impactul economic catastrofal ce ar actiona ca o unda de soc la nivel macroeconomic ...
Cele cateva mii, zeci de mii de euro schimbate la curs de 5,3 lei/euro nu vor tine prea mult si sigur nici nu vor mai valora nimic in caz de ... Doamne fereste!
Dar poate ca intrebarea corecta nu este "unde ne ascundem de armata x sau y" si nici "unde gasim un curs valutar mai bun, sa avem bani deoparte", ci "unde sa ne ascundem cand fugim de noi insine?". Unde sa ne ascundem cand razboiul nu e in jurul nostru, ci in sufletele noastre?
Ce refugiu am putea gasi, oare, cand adevaratele noastre lupte se duc in sufletele noastre?
Adevarul este ca oamenii nu fug astazi nici de teama ca raman fara hartie, nici de teama ca vor fi bombardati. De asta fug vecinii ucraineni si au tot dreptul sa o faca, pentru ca acolo se moare, acolo pare a se derula nu un razboi intre doi inamici care isi disputa ceva, ci un adevarat proces de exterminare in masa. Dar ai nostri de ce fug? Jogging-ul n-a fost niciodata sport national, aici e cu mici si bere, asa ca explicatia asta pica. Mai ramane una si ar fi tare interesant sa afle si oamenii politici ai ultimilor 30 (si ceva) de ani despre ea:
Oamenii fug de ei insisi, de natura plina ce "micime", de umilinta si neputinta care le-au invadat toate celulele corpului, intr-o tara in care echitatea, meritocratia si justitia au atitudini relative.
Fug de neincrederea, de lipsa de educatie, de cunoastere, de coruptia, de nesiguranta, de manipularea si dezinformarea care ne-au plamadit in ultimiele trei decenii si ne-au facut sa nu mai stim pe ce lume traim, care ne sunt drepturile, obligatiile, cine si ce poate face pentru noi, cine e obligat sa faca, cine minte, cine spune adevarul, care sunt interesele lor si asa mai departe.
Oamenii nu mai au incredere in institutiile statului si, probabil, n-ar mai dormi in casa lor nici daca ar sta presedintele la usa sa-i pazeasca si sa ii inveleasca pe spate cand se rasucesc, pentru ca majoritatea liderilor politici au dezamagit, la un moment dat.
Cei tineri nu mai au demnitate, au ajuns sa se vanda pe promisiuni mici, pe galeti, fesuri si sticle de ulei si sa se multumeasca cu putin, sa voteze pe ala care "fura, dar si face". "La banii tai, iti permiti sa ai demnitate?" - cine nu stie si vorba asta de duh?! Cand n-ai demnitate, cand esti inrait de nedreptate, cum sa mai tii la valori traditionale? Cum sa nu devi si tu ceea ce urasti? Cum sa nu devi corupt, nepasator, extremist? Cum sa fii dispus sa lupti pentru tara? Evident ca fugi unde vezi cu ochii ...
Cei batrani nu doar ca nu isi permit sa aiba demnitate, ba chiar si-au pierdut sansa la o avea, le-a fost pur si simplu anulata de capitalismul care n-a fost capabil sa ii educe in acest sens. Nu i-a adus pe linia de plutire si, cum au trait in alta epoca, nici nu simt c-ar avea nevoie de demnitate. Cine sa-i fi invatat inainte despre asta? Regimul care-si tragea seva de la Moscova sau cei ce au venit sa propovaduiasca democratia, desi erau scoliti tot prin scoli de la Rasarit? Deci, ce i-ai punea reprosa unui batran care fuge azi din Romania?
Ultimii ani si ultimele alegeri au demonstrat din pin la ce nivel de degradare cognitiv-spiritual-emotionala a ajuns societatea, punand girul pe candidati ce promiteau excluderea din orice organizatie internationala si eventual punerea frunzei la fund, in loc de indispensabili, si plecarea in munti la vanatoare.
Prin urmare, iata ca acea prostie infinita si ciclica are radaci mult mai adanci si, in fapt, ea ar trebui sa fie o anatema a celor ce au votat si au tolerat aceasta decadere a omului, a romanului, a valorilor nationale .... in fond, oamenii astia de la cozi, fie ca stau dupa hartie sau pasapoarte, sunt doar exponentii erorilor sistematice de guvernare, a reminiscentelor unui trecut prea greu si prea prezent inca ... a lipsei de patriotism si a inrobirii prin promovarea lipsei de educatie.
Cred ca tara asta va avea o sansa cand romanii nu vor mai concepe viata fara o carte, nu fara hartie igienica. Cred ca, daca am fi alergat in '90 dupa carti si nu pe la Caritas, sa ne imbogatim peste noapte, am fi votat altfel si am fi trait astea trei decenii astfel incat azi aveam motivatia necesara sa facem cereri de inrolare in armata, daca ar fi cazul, nu de eliberare de pasapoarte ...