Echilibrul dintre viata profesionala si viata privata este o minciuna: mamele o stiu cel mai bine
echilibru viata profesionala viata personaladezvoltare personalacariera femeifemei de afaceri
Orice mama, care este si femeie de cariera, resimte pe pielea ei, de aproape doi ani de zile, o provocare ce depaseste cu mult competentele oricarui om care nu are capacitatea de a se clona sau de a-si mai adauga inca doua maini care sa primeasca noi sarcini de lucru.
"Echilibrul dintre viata profesionala si viata privata este o minciuna"
Pandemia actuala ne demonstreaza, mai mult decat orice alt moment al istoriei recente, faptul ca "echilibrul dintre viata profesionala si viata privata este o minciuna". O utopie, o structura lexicala ce suna frumos, dar care e imposibil de pus in practica, in viata noastra de zi cu zi, a oamenilor obisnuiti, nu a celor care pozeaza perfect pe coperta Vogue.
Femeile duc pe umerii lor greul acestor momente, iar putine sunt vocile care pun lumina reflectoarelor pe dramele din spatele oricarei familii care reuseste sa "supravietuiasca" in aceasta perioada si care pare, in ochii tururor celor ce o privesc din exterior, functionala, bine, poate ideala.
Le vedem pe strada, la magazin, in metrou, in autobuz, le vedem in picioare, de garda in spitale sau la catedra, in parc alaturi de copii, incercand sa-si indeplineasca misiunea, misiunile, incercand sa braveze, incercand sa se minta pe ele ca "mai pot", cand puterile le-au parasit de mult.
In spatele oricarei priviri, a fiecarei femei pe care o intalnim zilnic, se ascund cerintele unei cariere unde trebuie sa dea dovada de aceeasi implicare, forta, inspiratie, energie, creativitate, putere, ca un barbat. Se ascund, de asemenea, provocarile, succesele si esecurile din cariera de parinte si "nimicurile" casnice, ce consuma timp, energie si, de multe ori, stima de sine ... pentru ca in rare ocazii sunt vazute si apreciate de cineva.
"Se ascund" pentru ca nu au voie sa iasa la iveala. Nu intr-o societate ipocrita unde femeile si-au castigat drepturile egale cu barbatii anulandu-si "privilegiul" de a se plange.
"Echilibrul dintre viata profesionala si viata privata este un adevar"
"Echilibrul dintre viata profesionala si viata privata este un adevar". Este un adevar, o realitate palpabila pentru barbatii care au in spate familii inchegate in jurul femeilor care se ocupa de toate "nimicurile" si "maruntisurile" care alcatuiesc, de fapt, cele 24 de ore, cele 7 zile dintr-o saptamana, care compun, de fapt, viata si asigura functionaliteatea ei, permitand partenerilor sa straluceasca si sa se multumeasca cu coltisorul lor de umbra, fara sa-si doreasca sa-si asume vren pic de glorie. Desi le revine din plin, insa podiumul are un singur loc si in fiecare familie, cineva straluceste mai tare, datorita sacrifiuciului celuilalt. Ghiciti cine se sacrifica, de obicei ...
In perioada crizei sanitare actuale, studii serioase la nivel global indica faptul ca femeile au fost primele care s-au sacrificat ( de voie, de nevoie), renuntand la cariera, pentru a sta acasa cu micutii lor, in conditiile in care sistemele educationale i-au trimis in scoala online. (am semnalat acest fenomen inca de anul trecut, cand anticipam ca
pandemia ar putea pune capat carierei multor femei). La scara globala, femeile reprezinta peste 64 de milioane de locuri de munca pierdute anul trecut. Aceasta reprezinta 5% dintre toate locurile de munca ocupate de femei, comparativ cu o pierdere de 3,9% pentru barbati.
Tot ele sunt
suprareprezentate in industriile daramate de criza, cum ar fi industria ospitalitatii.
Mai mult decat, din cauza pandemiei, la nivel global ar putea aparea pana la 7 milioane de sarcini nedorite. S-a estimat ca pandemia va inversa, de asemenea, castigurile din ultimii 20 de ani ale progresului global realizat in educatia fetelor, ceea ce va duce la cresterea saraciei si a inegalitatii.
Avem, astazi, un vaccin impotriva virusului, insa cand va veni si cel impotriva inegalitatii? E asteptat de milenii, poate ar fi cazul sa cautam niste formule ...