Dominique Strauss-Kahn iese, deocamdata, din inchisoare. Francezii cred ca a cazut victima unei inscenari pusa la cale de Sarkozy
dominique strauss-kahnnicolas sarkozyfrantafminew york
Seful demisionar al FMI va fi eliberat astazi. Judecatorul instantei din Manhattan a aprobat joi seara eliberarea lui pe cautiune. Este vorba despre o cautiune de 1 milion de dolari si un depozit de garantie de alte cinci milioane. Reamintim ca Strauss-Kahn a fost inculpat oficial pentru agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare de persoana, dupa ce a fost denuntat de o camerista a unui hotel din New York.
Procurorul John McConnell, pentru a-l convinge pe judecator sa nu aprobe eliberarea pe cautiune, a declarat ca fostul director general al FMI are la dispozitie "mijloace personale, politice si financiare pentru a fugi. Este o personalitate internationala, care are influenta in intreaga lume". Dubiile persista, desi politicianul francez si-a predat pasaportul.
Procurorul nu a fost convins nici de faptul ca avocatul lui Strauss-Kahn, William Taylor, a cerut "cele mai restrictive conditii" pentru clientul sau, in cazul eliberarii pe cautiune. Fostul sef FMI va purta bratara electronica, iar casa in care va locui alaturi de sotia lui va fi supravegheata video.
In plus, echipa de avocati a adaugat ca este un om de onoare care nu ar avea nimic de castigat, daca s-ar sustrage justitiei.
Decizia finala a fost ca urmatoarea audiere in cazul lui Strauss-Kahn sa ai aiba loc pe 6 iunie. Pana atunci acesta va fi "detinut" in casa sa luxoasa din Washington, sub supraveghere 24 de ore din 24. Politistii il vor pazi la fiecare miscare. In permanenta va fi sub obiectivul camerelor video si toate convorbirile ii vor fi atent monitorizate si interceptate. Judecatorul Michael Obus a stabilit plasarea fostului director al FMI in arest la domiciliu si purtarea unui bratari electronice pentru localizare.
Dominique Strauss-Kahn este, de fapt, o victima
Toti cei care-l stiu pe Dominique Strauss-Kahn si-au dat seama cu mult timp in urma ca relatiile sale cu femeile i-ar putea crea probleme la Washington. "Americanii vad altfel lucrurile astea", isi aminteste unul dintre prietenii lui ca i-ar fi spus, inainte sa accepte postul, comenteaza Business Insider.
Televiziunile franceze au inceput sa se intrebe daca nu cumva lui Strauss-Khan i s-a inscenat totul. Sunt cunoscute, pe de o parte, relatiile tensionate dintre el si Sarkozy. AFP scria pe 23 noiembrie 2010, ca, potrivit unui sondaj de opinie, directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, ar castiga alegerile prezidentiale din Franta cu 29 la suta din voturi. Se explica asadar competitia dintre cei doi.
Pe de alta parte, s-a tot vorbit despre relatiile bune dintre presedintele Frantei si politia americana, create in timpul mandatului sau de ministru de Interne, intre 2002 - 2007. In aceasta dimineata, Comisarul adjunct al departamentului de informare a publicului din cadrul Politiei din New York, Paul Browne, a respins orice speculatie ca aceste legaturi ar avea vreo relevanta. Mai mult, politistii din New York care l-au arestat pe Strauss-Kahn "n-au avut nicio idee despre o astfel de relatie", adauga Browne. Adevarul ar fi cel evident, ca arestarea a aparut in urma plangerii primite de la camerista de 32 de ani care a fost agresata sexual in hotelul de lux din Manhattan.
Sursele judiciare franceze, citate de Business Insider, sunt de parere ca exista cateva aspecte ale cazului care au fost exagerate de presa americana (pe care, oricum, francezii o acuza ca l-ar infiera cu prea mult patos pe Strauss-Khan). Se spune de catre acuzare ca Strauss-Kahn ar fi iesit dezbracat de la dus cand camerista intrase sa faca ordine, a supus-o perversiunilor si apoi a inchis-o intr-o camera, dupa care a dat fuga la aeroport, lasandu-si un mobil si alte articole personale in urma.
Politia l-a arestat pe Dominique Strauss Khan dupa ce acesta si-a uitat telefonul in camera de hotel. Ar fi sunat de la un alt numar conducerea hotelului, pentru ca cineva sa i-l aduca si asa l-a localizat politia.
Cu cateva ore inainte, Strauss-Kahn luase pranzul cu fiica sa si vorbise cu sotia la telefon. Biletul pentru Air France era rezervat cu mult inainte. Strauss-Kahn poarta, de obicei, mai multe mobile la el, asa ca, daca lasa unul in urma, nu inseamna mare lucru.
Cat despre faptul ca Sarkozy ar fi in spatele unui complot, pare destul de neverosimil sa incerce sa-si elimine adversarul atat de devreme. Fostul sef FMI trebuia sa-si declare candidatura la presedintia Frantei in iunie. Nu se stie daca va avea timp, caci se prea poate ca procesul sa dureze mult.
In aceasta ordine de idei, este greu de prevazut care va fi impactul asupra politicii franceze. Strauss-Kahn a fost, multa vreme, o personalitate importanta a Partidului Socialist si, cand, in 2007, a acceptat postul de la FMI, sprijinit fiind de noul ales Sarkozy, multi au crezut ca este o mutare machiavellica a presedintelui, de a-si inlatura unul dintre oponenti. Timpurile economice dificile i-au scazut popularitatea lui Sarkozy, care a fost asemanat cu actorul Joe Pesci in rolurile sale de gangster, si i-au flatat-o pe cea a lui Strauss-Khan, aflat, alaturi de FMI, in centrul afacerilor mondiale.
Un sondaj al Institutului CSA, publicat miercuri, arata ca peste 57% dintre francezi sunt de parere ca Dominique Strauss-Kahn este nevinovat si ca directorul FMI este victima unui complot. Pe de alta parte, acelasi sondaj, citat de AFP, arata ca 32% dintre francezi cred in vinovatia acestuia, in timp ce 11% nu se pronunta.