Din 1990 incoace nu se face politica in Romania !
politicamoralaprogram de guvernarerealitate
Nu se face politica in Romania , in sensul de adaptare pragmatica la real. Din acest motiv, suntem codasa Europei ca nivel de dezvoltare
Voi incerca sa raspund la intrebarea “ Se face oare politica in Romania, din 1990 incoace ?”
1. Ce este politica ?
Politica este o atitudine pragmatica si o actiune care incearca sa adapteze, in special economicul si socialul, la ceea ce este real.
Aceasta adaptare se face prin punerea in relatie a cadrelor de dezvoltare ale tarii (cosmologic, biologic, psihologic ÅŸi istoric) , cu manifestarile ei (culturale, economice, etico- juridice ÅŸi politice)
Punerea in relatie a celor doua domenii se face prin trezirea vointei natiunii ( Dimitrie Gusti ).
2. Care este realitatea in Romania ?
- cea mai mica speranta de viata a populatiei, din UE ;
- cea mai slaba stare de sanatate a populatiei, din UE;
- cei mai multi oameni saraci din UE. In ceea ce priveste copiii, unul din doi copii traiesc in saracie ( comparativ cu un copil din cinci, in Franta, de exemplu);
- in afara de Bulgaria, cel mai mic salariu mediu din UE;
- cele mai mici investitii in sistemul educational si in sanatate din UE ;
- cele mai slabe rezultate la testul de cunostinte Pisa din UE;
- cei mai putini studenti, raportat la numarul populatiei, din UE;
- cei mai multi tineri NEET din UE, raportat la numarul populatiei (fara loc de munca, cu abandon scolar, necuprinsi in formarea profesionala);
- cele mai mici investitii in cercetare din UE
3. Incepand din 1990, se face politica in Romania ?
Raspunsul meu este “categoric NU !”. Guvernantii nu incearca in nici un fel sa gaseasca solutii pentru a remedia situatia grotesca prezentata mai sus .
4. Care ar fi explicatia nefunctionarii politicului ?
Tot asa cum in lumea fizica exista legi si lumea economica are legile ei. Una din ele ar fi sa fie lasata sa functioneze “Mana Invizibila” : este mana care regleaza in mod natural “haosul” ,daca concurenta este libera si nedeformata .
Din 1990 incoace aceasta “Mana Invizibila” nu functioneaza. Toti guvernantii, fara exceptie, au transformat concurenta libera si nedeformata in concurenta directionata si reglementata de Stat. In acest context a disparut si competenta ca si criteriu suprem de alegere a decidentilor din administratie si institutii sau companii cheie. De asemenea, competenta nu mai este criteriu de alegere nici pentru lucratori sau functionari.
5. Care sunt consecintele disparitiei politicului ?
Nici unul din elementele prezentate la punctul “realitatea in Romania” nu este tratat. Nu se mai face nici un fel de adaptare la real.
Disparand politicul nu mai avem opozanti politici ci oameni buni sau rai . Totul cade sub incidenta moralei subiective a guvernantilor.
Pentru guvernantii actuali exponentii raului sunt Uniunea Europeana ( ca grup de referinta si grup de presiune), anti-suveranistii, DNA-ul (care “face el guverne”) . Opozitia, nu este o exponenta a raului , pentru simplul motiv ca nu exista .
6. Programul de guvernare PSD-ALDE ,ca manifestare a esecului politicului
Am folosit pentru acest punct informatiile gasite in articolul “Marile necunoscute ale taxei de solidaritate de 2% pe salariile romanilor. Plus un scurt reminder al masurilor fiscale anuntate si apoi abandonate in scurt timp”,Dan Popa, Hot News, 19.10.2017
Care au fost punctele din Programul de guvernare la care s-a renuntat ?
- impozit 0 pe veniturile mai mici de 2000 lei;
- reducerea TVA de la 20% la 18%;
- Codul economic al Romaniei;
- impozitul pe venit :
- impozitul pe cifra de afaceri;
- schimbarea completa a conceptiei despre split TVA;
Ce date mai ofera “Raportul privind stadiul realizarii programului de guvernare pe primele 6 luni” din 12 octombrie ?
- “Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget “ : 40 masuri neindeplinite, 4 realizate partial, 2 indeplinite
- “Turism “: 9 masuri neindeplinite, 3 realizate partial, 1 indeplinita;
- “Politici pentru IMM-uri” : 5 masuri neindeplinite, 3 realizate partial, 2 indeplinite;
- “Politici pentru Energie” : 9 neindeplinite, 3 realizate partial, 1 indeplinita;
- Pe ansamblu, din 393 masuri care trebuiau indeplinite in primele 6 luni, 236 nu s-au indeplinit, 107 s-au realizat partial si 50 s-au indeplinit.
In sfarsit, un adevar pe care guvernantii indraznesc sa-l rosteasca ! Numai ca acest adevar, nu reflecta corectia realitatii Romaniei ci necesitatea satisfacerii nevoilor "clientilor" guvernantilor actuali. Ca intotdeuana din 1990 incoace !