Deutsche Welle: Rusia si Canada isi disputa zona Arcticii, foarte bogata in resurse naturale
rusiapolul nordcanadaarcticaresurse naturale
Canada are pretentii teritoriale asupra fundului oceanic al Polului Nord. Rusii, in schimb, au infipt aici un steag national acum cativa ani. Incepe o adevarata disputa pentru pentru resursele naturale ale Arcticii?
Canada se descrie ca fiind o natiune mandra a nordului, scrie Deutsche Welle. "Nordul este parte a spiritului canadian", se arata intr-un document oficial al guvernului canadian referitor la politica externa cu privire la Arctica.
Una dintre prioritatile mentionate in document o reprezinta participarea activa si apararea suveranitatii statului, in zona de nord.
Publicatia elvetiana New Zurcher Zeitung a calculat ca nordul canadian este de 84 de ori mai mare decat Elvetia, doar ca in el traiesc numai 110.000 de oameni.
Canada, este stiut, are dispute teritoriale cu SUA si Danemaraca, insa ele nu sunt vazute ca o problema ce vizeaza siguranta nationala. Sursa citata scrie ca spre deosebire de Antarctica, Arctica nu este un continent, ci un ocean cu ghetari, care sufera din cauza incalzirii globale.
Expertii sustin ca acest fenomen elibereaza noi trasee pentru nave, oferind posibilitatea de exploatare a resurselor de aici. Sursa citata scrie ca ruta vamala nord-vestica nu se poate elibera peste noapte de gheata si sa se tranforme intr-o ruta ieftina intre Asia si Europa.
Potrivit fortelor navale canadiene, pe toata ruta, care cuprinde Groenlanda de Vest, Marea Beaufort si stramtoarea Bering, exista 5.500 kilometri de gheata.
Despre cealalta ruta, asa-numitul Pasaj de Nord-Est, care trece pe langa coastele nordice ale Rusiei, se cunoaste faptul ca este mult mai accesibil navelor maritime.
"Razboiul" resurselor si Consiliul Arcticii
Deutsche Welle scrie ca Rusia dispune de o flota puternica de spargatoare de gheata care inlesnesc accesul in zonele nordice rusesti. Canada, in schimb, are 18 spargatoare de gheata, dintre care doar doua sunt de "categorie grea".
Guvernul din Canada a lansat un program de modernizare a flotei arctice, care se prevedea si achizitia de noi spargatoare de gheata, insa din cauza lipsei fondurilor s-a intarziat punerea in practica a acestor intentii.
Institutul geologic al SUA spune, de exemplu, ca zona din Cercul Arctic, la nord de gradul 66, ascunde resurse naturale foarte mari. Estimarile specialistilor arata ca acolo se afla 90 milioane de barili de petrol, aproape 47 miliarde metri cubi de gaze naturale si 44 miliarde de barili gaz condensat.
Calculele arata ca circa 135 miliarde de barili de petrol si gaze condensate ar acoperi nevoile omenirii pentru 4 ani.
Guvernele de la Ottawa si Moscova si-au propus fiecare sa aiba Polul Nord doar pentru ele. Inca din 2007, Rusia a infipt drapelul in Oceanul Arctic, iar Canada si-a expus in fata ONU pretentiile asupra Polului Nord.
Deutsche Welle scrie ca totusi, izbucnirea unui razboi la Polul Nord este putin probabila, ca urmare a bunei cooperari in asa-numitul "Consiliu al Arcticii".
Acest Consiliu cuprinde cele 8 tari din zona arctica, dintre care 5 sunt membre ale organizatiei NATO. Intr-un raport apartinand ministerului norvegian al Apararii se scrie ca tarile arctice sunt de acord sa-si regleze eventualele neintelegeri in cadrul organizatiilor internationale si nu apeland la forte armate.