Deutsche Welle: Desi Iranul si Israelul sunt dusmani, relatia dintre cele doua state este deosebit de complexa
iransuaisraelrelatiilider
Relatia dintre Israel si Iran este una foarte complexa, mai ales ca cele doua tari au cooperat bine in anii '80, dar astazi dusmania este inradacinata adanc. Autoritatile de la Ierusalim au speculat posibilitatea unui atac asupra instalatiilor nucleare iraniene, in baza dreptului de preemptiune, arata Deutsche Welle.
"Iranul este centrul terorismului din lume in vremea noastra", a afirmat seful statului Israel, Simon Peres, la Forumul Economic Mondial de la Davos, din luna ianuarie, potrivit Deutsche Welle.
Oficialul a declarat ca Teheranul continua sa sprijine gruparea Hezbollah din Liban cu arme si dezvolta arme nucleare, cu toate dezmintirile presedintelui iranian, Hassan Rouhani.
In plus, speculatiile au luat amploare in timpul presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad, care a contestat Holocaustul si a condamnat ocupatia israeliana din teritoriile palestiniene.
Si totusi, Deutsche Welle scrie ca succesorul lui Ahmadinejad, Rouhani, a adoptat o abordare temperata si s-a disociat de atitudinea anti-israeliana a predecesorului sau.
Potrivit sursei citate, statul israelian a fost fondat pe 14 mai 1948 si s-a aflat imediat in razboi cu vecinii sai arabi, israelienii realizand o alianta cu Turcia, crestinii libanezi si cu Iranul.
"Cele doua tari au avut o relatie excelenta. La sfarsitul anilor '70, Iranul a acoperit 80% din necesarul de petrol al Israelului", a spus Henner Furtig de la Institutul GIFA din Hamburg.
Deutsche Welle mai scrie ca revolutia islamica din 1979 din Iran a pus capat brusc acestei cooperari. Liderul spiritual, ayatollahul Khomeini, a criticat dur Israelul pentru ocuparea teritoriilor palestiniene si a anulat acordurile cu Israelul.
Expertii sunt de parere ca ruptura definitiva intre cele doua tari s-a produs ca urmare a afacerii Iran-Contra, in care inalti oficiali americani au vandut in secret mii de rachete Teheranului si in care Israelul a fost implicat.
Iranul nu a mai avut motiv sa mentina cooperarea cu Israelul, iar in asemenea circumstante, "o imbunatatire substantiala reala a relatiilor dintre Iran si Israel nu este asteptata prea curand", a mai apreciat expertul.