Deutsche Welle: Care sunt afacerile secrete ale Coreei de Nord
cubaradareservicii specialearmecoreea de nord
Coreea de Nord se specializeaza in comertul cu arme militare, afacere care ii aduce venituri consistente in valuta, in ciuda embargoului impus de ONU. Phenianul apeleaza la diverse trucuri pentru a insela ochiul vigilent al vamesilor.
Deutsche Welle scrie ca mai multe radare rusesti, rachete militare, doua avioane de razboi MIG-21 si 15 transportoare MIG, au fost descoperite ascunse sub zeci de lazi pline cu zahar cubanez, la bordul unei nave nord-coreene.
Aceasta nava a fost retinuta in timp ce incerca sa traverseze Canalul Panama. Evenimentul arata ca statul nord-coreen face negot cu arme, impotriva embargoului impus de ONU, noteaza Deutsche Welle.
Autoritatile din Cuba au anuntat ca transportul nu contine decat arme invechite, pe care le trimite in Coreea de Nord, unde urmeaza sa fie renovate si trimise inapoi statului cubanez.
Inspectorii ONU urmeaza sa mearga in Panama pe 5 august, pentru a inspecta incarcatura respectiva. Pana atunci, echipajul de 35 de persoane al navei Chon Chang ramane sechestrat si, daca se dovedeste a fi vinovat, poate fi acuzat de trafic de arme.
Jurnalistii germani scriu ca Phenianul castiga destul de mult din acest comert, deoarece exportul de arme reprezinta o sursa importanta de valuta pentru o tara extrem de saraca, precum Coreea de Nord.
Avantajul acesteia il reprezinta armele simple, ieftine, de tipul imitatiilor de Kalashnikov, grenade antitanc, torpile. De asemenea, expertii militari nord-coreeni pregatesc si trupe speciale ale altor tari, cum ar fi, de pilda, Uganda, stat condus tot de un regim dictatorial.
Care sunt tarile interesate sa faca afaceri cu Phenianul
Potrivit sursei citate, Coreea de Nord plaseaza pe piata si o parte din tehnologiile sale nucleare, in acest scop tara colaborand cu Iran, Libia si Siria.
Intre anii 1997 si 2007, Phenianul a colaborat cu Siria in cadrul unui program de imbogatire a plutoniului, acest aspect devenind cunoscut, dupa ce in 2007 Israelul a atacat baza siriana de la Deir ez-Zor.
Cuba, tara din care este originar zaharul care se ascundea armamentul de razboi al navei nord-coreene, este rar amintita in chestiunile legate de exportul de arme nord-coreean, insa cele doua tari comunite au legaturi stranse inca de pe vremea Razboiului Rece.
Hugh Griffith, expert in comertul international de arme, angajat la Institutul International pentru Studii de Pace, din Stockholm, a declarat ca, dupa ce a vorbit cu mai multi nord-coreeni, care faceau trafic de arme, a constatat ca multi dintre acestia vorbesc spaniola.
Conform lui Griffith, este surprinzator ca afacerea recent incheiata a fost atat de invizibila pentru serviciile speciale ale SUA, care monitorizeaza Arhipelagul Caraibe, pentru a tine sub control traficul de narcotice.
Jurnalistii germani mai scriu ca este foarte ciudat ca radarele americane, timp de aproape o luna, nu au putut depista nava recent retinuta, astfel incat sa poata impiedica efectuarea tranzactiei.
Un alt detaliu interseant nu a fost obsevat de americani: exact in vremea in care vasul nord-coreean arunca ancora in portul Havana, in capitala Cubei se gasea intr-o vizita oficiala comandantul general al fortelor armate nord-coreene.
Expertii considera ca tocmai el a fost cel care a controlat si coordonat toata afacerea cu arme.