Destinatii de top unde se retrag fostii dictatori
al-jazeeregipthosni mubarakarabia sauditasuadictatori
Hosni Mubarak continua sa sustina ca va ramane in Egipt, indiferent de ce se va intampla, dar asta nu opreste speculatiile sa curga. Unde se duc dictatorii cand se duc? Care va fi tara de exil aleasa?
Al-Jazeera a lansat un zvon destul de bizar, conform caruia liderul egiptean ar putea alege sa-si petreaca anii de pensie la Tel Aviv. Totusi, ipoteza este putin plauzibila, chiar si pentru seful unui stat care a cazut la pace cu Israelul.
O optiune mai buna ar putea fi Arabia Saudita care l-a sprijinit pe Mubarak. Mubarak ar fi bine primit aici, dar dictatorul prieten nu are nici el o pozitie stabila. Oricum, exilul nu mai este ce-a fost odata si asta multumita organizatiilor pentru drepturile omului si a noilor legi ce ajuta guvernele sa-i urmareasca in justitie pe fostii dictatori si sa recupereze bogatiile adunate ilegal de acestia.
Care ar fi, prin urmare, destinatiile de top pe care fostii dictatori le pot alege:
Arabia Saudita: Regatul bogat in petrol este paradisul batranetii pentru ugandezul Idi Amin, dar si pentru tunisianul Zine El Abidine Ben Ali.
Franta: Parisul este o alegere frumoasa, pentru oricine, nu doar pentru fosti lideri politici exilati. I-a placut si lui Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier, care a venit aici la mijlocul anilor ‘80, dupa ce a parasit Haiti-ul in timpul revoltelor populare. Recent, Duvalier a reintrat in atentia publica dupa ce s-a intors in Haiti. A fost imediat arestat, ceea ce demonstreaza ca, odata exilat, e bine sa ramai unde ti-e bine.
Panama: Panama si-a deschis bratele pentru scurt timp in fata iranianului Mohammad Reza Pahlavi, inainte ca acesta sa decida sa se mute in Egipt. Tot in Panama au ajuns si Raoul Cedras, fostul dictator militar din Haiti, cel care a ajuns aici cu ajutorul SUA.
Statele Unite: Ferdinand Marcos, fostul presedinte din Filipine, a ajuns in Hawaii sub protectia administratiei Reagan. Nu inainte de a trece prin Statele Unite pentru a un tratament medical intensiv.
Maroc: Mobuto Seso Seko a fost fortat sa plece din Congo, dupa o domnie brutala ce a durat mai bine de trei decenii, si a ajuns in Maroc. A murit la Rabat in 1997. Sahul Iranului a trecut si el prin Maroc, in periplul sau prin mai multe tari de exil.