Despre societatea civila romaneasca, numai de bine !
courrier internationalafpsocietatea civilarezistentaromania
In numarul de astazi al prestigiosului jurnal "Courrier international" societatea civila romaneasca este elogiata. Acest articol a fost tradus, pentru dumneavoastra
Au decidentii romani vreo spaima in legatura cu viitorul lor ? Da, au ! Societatea civila le-a bagat frica in oase in februarie 2017. Si continua sa-i sperie, ca o “sabie a lui Damocles”.
Acest lucru este confirmat de un foarte interesant articol publicat astazi, 16.11.2017, in "Courrier international", de catre AFP (Agentia France Press). Articolul se intituleaza “En Roumanie, la société civile veille contre les "dérives" du pouvoir”
L-am tradus, pentru dumneavoastra .
“Imprima fluturasi cu propaganda, distribuie badge-uri, analizeaza deciziile guvernului : de la ultimele presiuni facute de strada in iarna trecuta in legatura cu justitia anticoruptie, numerosi tineri romani raman mobilizati pentru a impiedica “derivele” majoritatii de centru-stanga.
“ Nu pot sa stau cu mainile incrucisate cand vad atata nedreptate” spune Mihai Tudorica, un informatician bucurestean de 35 ani. Declicul pentru el, ca si pentru majoritatea acestor romani care au manifestat duminica trecuta in mai multe orase mari, a fost ofensiva lansata in ianuarie de guvern pentru a dilua legislatia anticoruptie. In fata protestelor populare fara precedent, majoritatea formata in jurul socio-democratilor a facut pasul in spate.
“Am inceput prin a iesi pe strada dar am inteles repede ca asta nu este suficient. Atunci am fondat grupul Facebook “600 pentru Romania” ( cu referire la sutele de mii de protestatari din iarna, n.e), ceea ce a devenit practic al doilea job pentru mine”, explica Mihai pentru AFP.
Pe langa apelul la mobilizare, acest grup cerne deciziile guvernului instalat dupa alegerile din decembrie 2016, pentru a semnala “derivele si ineptiile”, spune el.
In acest moment este in dezbaterea parlamentului un nou proiect care vizeaza reformarea sistemului judiciar. Potrivit detractorilor acestui proiect, acest text intareste controlul Ministerului Justitiei asupra procurorilor si reduce competentele Parchetului Anticoruptie ( DNA ) , care a obtinut in ultimii ani succese notabile impotriva acestui flagel.
- “ Nu avem incredere “ -
“ Nu putem avea incredere in acesti conducatori , ei vor sa puna mana pe justitie “, spune Iuliu Sandu, 42 ani, manager al unei mici companii informatice, in timp ce distribuie fluturasi cu “excrocheriile” socio-democratilor.
Scandalurile de coruptie care afecteaza lumea politica au invadat actualitatea romaneasca de ani de zile. In raportul sau anual asupra justitiei tarii aparut miercuri, Comisia Europeana a pus in garda Bucurestiul asupra unui risc de intoarcere inapoi , calificand chestiunea independentei justitiei drept “sursa de preocupare permanenta”.
Andi Carlan, 35 ani, care lucreaza in asigurari, s-a decis si el sa se implice, ca reactie la “inclinatia romanilor de a astepta un salvator venit din cer”.
“Cetatenii au drepturi dar si responsabilitati; ar trebui sa abandonam ideea potrivit careia Statul trebuie sa faca “asta si aia” pentru noi “, spune el. Acest tata de famile a creat cu prietenii un canal de televiziune on-line, “Rezistenta TV”, pentru “a informa si a educa”, facand apel la experti din diferite domenii. Acesti amatori revendica o audienta de cel putin 150.000 persoane pe saptamana. Numarul de spectatori s-a multiplicat de cinci ori cand a venit pentru interviu, in studioul lor improvizat ,Laura Codruta Kovesi, aceasta pacoste a politicienilor
- “Trezirea “ -
Activismul societatii civile nu atinge numai capitala Romaniei. Zeci de asociatii cu sediul in orase de talie mijlocie au fondat platforma “Contract Romania”, care vizeaza o mai buna coordonare “a acelora care sustin democratia liberala, Statul de drept si drepturile omului”.
Iarna trecuta, atunci cand valul de contestatii a ajuns la apogeu, sloganurile pentru democratie au rasunat in toata tara ,ca nici o data dupa revolta anticomunista din 1989.
“Ne-am trezit si suntem din ce in ce mai constienti de impactul deciziilor guvernului asupra vietii noastre”, marturiseste fondatoarea asociatiei “Civica” din Iasi, Alexandrina Dinga, 32 ani, diplomata in ecologie.
“ Fie ca este vorba despre demonstratii, de voluntariat sau de implicare in viata politica, asistam la o mobilizare crescuta a tinerilor, care este mult mai vizibila gratie retelelor sociale”, specifica sociologul Claudiu Tufis corespondentului AFP.
Chiar daca se culpabilizeaza ca si-a neglijat familia, Andi Carlan se pregateste deja pentru o noua manifestatie, cu drapelul Romaniei pe care il flutura de fiecare data. Intr-o tara in care increderea in partide este la un nivel foarte scazut , el marturiseste ca s-a gandit sa intre in politica : “am sa fac acest lucru numai din necesitate , daca intr-o zi am sa ma infurii , cum ar fi din cauza diluarii Codului Penal, si daca voi constata ca nici o personalitate credibila nu vrea sa faca pasul spre normalitate”.