Desi sunt angajati, tot mai multi tineri locuiesc cu parintii, in toata UE, nu doar in Romania
angajatitinerigeneratia tanara
Un fenomen ingrijorator e adus in atentia publica de Eurostat, care ne arata ca la nivelul intregii Uniuni Europene se observa o crestere a numarului de tineri angajati care continua sa locuiasca cu parintii. Motivul e evident: banii nu le ajung pentru o viata independenta.
O analiza
The Guardian, care are la baza cifre Eurostat partajate in exclusivitate cu publicatia, spune ca proportia tinerilor angajati care traiesc cu parintii lor in UE a crescut semnificativ in ultimii ani.
De exemplu, situatia din Irlanda este foarte ingrijoratoare din acest punct de vedere. Aici, proportia
tinerilor angajati care continua sa locuiasca cu familia a crescut exponential, pe masura ce pandemia si criza costului vietii au lovit tarile UE. Irlanda, unde chiriile s-au dublat din 2013, a inregistrat o crestere cu 13 puncte procentuale a tinerilor care lucreaza care locuiesc cu parintii lor, de la 27% la 40% din cohorta, potrivit analizei Eurofound, agentia UE pentru imbunatatirea conditiile de viata si de munca.
In medie, la nivelul intregului bloc, proportia persoanelor cu un loc de munca intre 25 si 34 de ani care traiesc in casa parinteasca a crescut de la 24% la 27% intre 2017 si 2022.
Cifrele includ persoane cu norma intreaga si cu norma partiala. Alte tari care au inregistrat cresteri intre 2017 si 2022 au inclus Portugalia, unde proportia a crescut de la 41% la 52%, si Spania, unde a crescut de la 35% la 42%. In Franta a crescut de la 10% la 12%, in timp ce Italia a inregistrat o crestere de la 41% la 48% si Croatia de la 58% la 65%.
A existat o discrepanta marcata intre diferitele tari ale UE in ceea ce priveste problema tinerilor angajati care traiesc in casa parinteasca, mai mult de jumatate dintre tinerii cu varste intre 25 si 34 de ani ramanand acasa in mai multe state membre din sud si est. Tensiunile financiare au fost raportate cel mai mult de tinerii din anumite parti ale acestei regiuni – 42% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani in Bulgaria si 72% din Grecia se confrunta cu aceasta, comparativ cu 6,3% in Luxemburg si Tarile de Jos.
Sprijinul familiei e util, insa poate fi daunator mai tarziu
"O multime de cercetari anterioare au descoperit ca in multe tari din sudul si estul Europei, legaturile de familie sunt puternice, in timp ce sprijinul guvernului pentru tineri este relativ scazut. In comparatie, in tarile nordice norma este sa parasesti casa familiei in jurul varstei de 18 ani – acest lucru este incurajat si de parinti si de stat", a spus unul dintre autorii raportului, Eszter Sandor.
Problema este, spune specialistul, ca tinerii care continua sa locuiasca cu parintii, desi depasesc varsta de 25 de ani, se pot simti mai sprijiniti si protejati, insa la maturitate acest lucru ii poate impiedica sa faca fata provocarilor vietii, fiind invatati sa aiba altcineva grija de nevoile lor.
Foto: freepik.com