Decalajul dintre tarile unde se traieste mult si bine si cele unde se traieste putin si prost s-a marit considerabil in ultimii 200 de ani
Conform unui studiu realizat de Departamentul pentru afaceri economice si sociale al Organizatiei Natiunilor Unite, speranta de viata, la nivel global, este in continua crestere. Daca, la anul 1810, speranta medie de viata in toate tarile/ regiunile lumii era de sub 40 de ani, astazi in nicio tara speranta de viata nu este mai mica de 40 de ani.
Trecerea la o speranta de viata de peste 40 de ani in toate tarile lumii s-a produs dupa cel de-al doilea Razboi mondial.
Trecerea peste pragul de 40 de ani s-a produs, insa, cu pretul cresterii spectaculoase a decalajelor intre tarile unde speranta de viata se apropie de 85 de ani si tarile unde speranta de viata este doar putin peste 40 de ani.
In anul 2019, o speranta de viata in jur de 85 de ani se inregistreaza in Canada, Chile, Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Coreea de Sud, tarile Europei Occidentale, Islanda si Grecia.
La polul opus, tarile unde speranta de viata este cea mai mica (undeva intre 50-55 de ani) sunt Sierra Leone, Nigeria, Ciad si Republica Centrafricana.
Continentul unde speranta medie de viata este cea mai mica este Africa, in vreme ce continentul unde speranta medie de viata este cea mai mare este America de Nord, unde in Canada speranta medie de viata este de peste 82 de ani, iar in Statele Unite este de aproape 79 de ani.
Tara unde speranta medie de viata este cea mai mare (aproape 85 de ani) este, in acest moment, Japonia.
In Romania anului 2019, speranta medie de viata a depasit cu putin pragul de 76 de ani (comparabila cu speranta medie de viata din Belarus - 75 de ani, Polonia - 78 de ani, Ucraina - 72 de ani, Macedonia - 76 de ani, Serbia - 76 de ani, Ungaria - 77 de ani, Bosnia si Hertegovina - 77 de ani, Bulgaria - 75 de ani, Letonia - 75 de ani).
Daca ne intoarcem de unde am plecat, si anume la anul 1810, venitul mediu anual al unei persoane, indiferent de tara/ regiunea de unde provenea era mai mic de 3.000 de dolari (cifra ajustata la valoarea de astazi).
Si din acest punct de vedere s-a produs un salt urias, dar la fel de mare este si diferenta dintre statele unde venitul mediu anual al unei persoane este de cca 50.000 de dolari si cele unde venitul mediu este de sub 400 de dolari.
Desigur, si la anul 1810 existau diferente intre regiuni/ tari in ceea ce priveste speranta de viata si venitul mediu anual al unei persoane, dar, la anul de referinta, toate tarile/ regiunile erau grupate, pe un grafic unde venitul mediu este figurat pe orizontala iar speranta de viata pe verticala, intr-un dreptunghi cu laturile mici, in vreme ce in anul 2019 toate tarile sunt insirate intr-un dreptunghi cu laturile mult mai mari, ceea ce indica o foarte mare crestere a decalajelor dintre ele.
In ce fel se poate spune ca a evoluat omenirea in ultimii 200 de ani? Desigur, in foarte multe feluri. Cea mai corecta interpretare, insa, este aceea care pune accent pe faptul ca, in ultimele doua secole, distanta dintre tarile unde se traieste mult si bine si tarile unde se traieste putin si prost s-a marit foarte mult.
Sursa foto: pexels.com