De ce sa nu te intorci in tara de Paste: Gandirea de tipul BUN, EU NU AM SIMPTOME, DECI POT SA VIN, e total gresita!
coronaviruspandemieepidemiecovid 19
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, precum si premierul Ludovic Orban, alaturi de ministrul de Interne, Marcel Vela, au recomandat romanilor din Diaspora sa nu revina in tara de sarbatorile pascale. Explicatia: Numarul cazurilor de imbolnavire ar putea exploda. Sistemul medical din Romania ar putea intra in colaps, daca numarul imbolnavirilor creste foarte mult, oamenii nu vor mai avea locuri in spitale unde sa se trateze.
Estimarile specialistilor indica faptul ca aproximativ 200.000 de romani ar urma sa se intoarca in tara pentru a sarbatori Pastele, catolic sau ortodox.
Acest lucru insa contravine recomandarilor facute de autoritati in aceasta perioada. Presedintele tarii a facut apel, in mai multe randuri, la romanii din Diaspora, carora le-a cerut sa nu revina in tara. Acelasi mesaj l-au avut si premierul Romaniei, si ministrul de Interne.
Desi aceste mesaje au fost speculate ca fiind atidemocratice si discriminatorii, revenirea in tara a sute de mii de oameni, majoritatea din zonele rosii, ar putea duce la o explozie a numarului de cazuri in Romania.
Poate spuneti, ca roman in diaspora, "bun, dar eu nu am simptome, ma pot duce acasa". Ei bine, simptomatologia specifica se manifesta intr-un interval cuprins intre 2 si 14 zile, timp in care puteti fi transportatori ai virusului, deci puteti infecta alte persoane, spre exemplu, membrii familiei la care va intoarceti in tara. Daca acesti membrii au afectiuni cronice sau sunt varstinici, riscul ca virusul contractat sa le fie fatal este foarte mare. Va asumati raspunderea? Morala, legala?
Insa, conform ultimelor anunturi ale autoritatilor, nu veti ajunge acasa sa sarbatoriti Pastele. Toti cei care intra in tara vor intra in carantina institutionalizata a anuntat atat presedintele Klaus Iohannis, cat si ministrul de Interne, Marcel Vela.
Pe langa acest aspect, autoritatile au inasprit sanctiunile pentru persoanele care se fac responsabile de raspandirea virusului, de incalcarea prevederilor Ordonantelor militare. In cazul in care persoana infectata decedeaza, se poate ajunge pana la 15 ani de inchisoare. pentru cel vinovat.
Situatia nu este o gluma. Cu totii vrem sa fim impreuna cu familia, cu prietenii, mai ales de sarbatori, insa de data aceasta nu se poate. Si nu se poate spre binele nostru, al tuturor.
Izolarea in case, limitarea contactului social si evitarea intoarcerii in tara a romanilor din diaspora sunt privite cu suspiciune de unii oameni, care fie le iau in ras, fie nu le vad a fi eficiente. E adevarat, ca mai eficient ar fi un vaccin, sau un tratament. Dar nu avem nici vaccin, iar in spitale, cei depistati pozitiv pentru coronavirus, sunt tratati simptomatic. Astfel ca, singura arma de protectie pe care o avem este limitarea contactului social, pentru a intarzia pe cat posibil raspandirea la un numar mare de persoane, dintr-o data.
Daca acest lucru s-ar intampla, sistemul medical ar intra in colaps. Pacientii nu ar mai avea unde sa se trateze si, evident, s-ar ajunge in situatia in care sa se moara, desi, poate, cu spitalizare, persoanele respective ar fi supravietuit.
Daca mergem ghidati de principiul "mie nu are cum sa mi se intample" sau "mi-e prea dor de ai mei, ma intorc acasa", multiplicand aceasta gandire la 100.000-200.000 de oameni, ajungem intr-un haos social care va naste mii de infectari pe zi, forme mai grave sau mai usoare, dar un numar imposibil de gestionat de catre medicii si spitalele din Romania.
Iresponsabilitatea ucide in aceasta perioada. Trebuie sa avem foarte clar in minte faptul ca, la fiecare iesire din casa, la fiecare intoarcere in casa, la familie, putem sa aducem virusul sau sa il dam altor oameni. La fel se intampla si la intoarcerea in tara. Nimeni nu are garantia ca e complet sanatos, sau ca nu aduce virusul pe obiectele pe care le aduce cu el.
Din acest motiv, intoarcerea in tara in aceasta perioada e mai mult decat un act de iresponsabilitate. E mai important sa stam acum separati, ca sa fim impreuna, bine si sanatosi, mai tarziu.
Cu cat respectam cat mai multi dintre noi aceste principii, cu atat, acest "mai tarziu" inseamna o perioada mai scurta de timp.
Citeste si:
Epopeea unei pandemii: De la 11 martie, pana in prezent. Cum a evoluat pandemia si ce masuri s-au luat in Romania in aceasta perioada