De ce psihologii nu sunt de acord cu temele de vacanta pentru elevi
teme vacantavacantaparentinginvatamantscoalaliceugimnaziu
Temele primite de elevi in vacanta de vara nu au tocmai efectul dorit de parinti si profesori, atrag atentia mai multi psihologi, care subliniaza faptul ca orice persoana, fie ca vorbim de copii sau adulti, are nevoie de un moment de repaus de la activitatea intelectuala, iar aceasta dorinta a cadrelor didactice de a nu uita materia din timpul anului ii poate suprasolicita pe cei mici, mai degraba decat ii poate tine "in priza" cu invatatul.
Bucuria vacantei de vara este adesea umbrita de temele pe care elevii le primesc, fie de la scoala, fie de la parinti, fie din ambele parti. Acestor teme li se adauga, uneori, si medidatii, chiar daca, propriu-zis activitatea scolara este suspendata.
Si nu este suspendata intamplator. Vacantele nu exista doar de dragul de a fi trecute in calendarul scolar, ci pentru ca organismul are nevoie de repaus. Cum adultii au dreptul la concediu, timp in care nu desfasoara activitati de serviciu tocmai pentru a se deconecta de la munca si a se relaxa, elevii beneficiaza de vacanta.
Este timpul lor liber, momentul de recreatie, clipa de repaus, pauza dintre un vechi an scolar si unul nou. Elevul are nevoie sa se desprinda de efortul sustinut in anul precedent, mai ales daca este inscris in invatamantul public romanesc, unde orarul este incarcat, iar materiile sunt foarte stufoase.
Elevul are nevoie de un moment al lui, in care sa nu mai simta presiunea notelor, ascultarilor, examenelor, testelor, competitiei. Este momentul in care trebuie sa isi umple timpul cu activitati recreative, sa faca plimbari in natura, sa lege prietenii, sa petreaca timp constructiv cu familia.
Si din acest punct, vom dezvolta discutia pentru acei parinti care considera imperios necesar ca elevul sa lucreze in vacanta la diverse teme si proiecte scolare "ca sa nu uite ce a invatat", spun multi dintre acestia.
Ei bine, da. Elevii, mai ales in clasele primare, pot uita pe timpul verii multe dintre cunostintele acumulate. Faptul ca aproximativ 3 luni de zile nu mai citesc, nu mai scriu nimic sau nu isi mai provoaca creierul sa gandeasa operatiuni matematice, spre exemplu, nu este tocmai benefic pentru un tanar in plin proces de dezvoltare, care trebuie sa asimileze cat mai multe notiuni si sa cunoasca cat mai multe lucruri ce ii vor fi de folos mai tarziu.
Psihologii spun, deci, ca e bine ca elevul sa studieze in vacanta. Aceasta propozitie contrazice complet prima parte a materialului, nu-i asa? Da. Pentru ca in prima parte am vorbit despre temele clasice, problemele la chimie, la matematica, de memorat diverse poezii sau de rezolvat cerinte la limba romana, de pe culegeri, manuale, carti.
Aceste tipuri de teme nu sunt indicate a se face cu regularitate pe timpul verii, ba chiar as indrazni sa spun ca deloc. Insa ce teme trebuie sa aiba elevii? Teme pe care sa nu simta ca le efectueaza. Acesta este raspunsul.
Copiii trebuie sa invete in timpul vacantelor fara sa ii dea seama ca invata. Iar acest lucru este posibil daca parintele are suficient timp, suficienta dorinta de implicare in acest sens.
Alaturi de copilul tau poti desfasura activitati educative, atat in casa, cat si iesind in oras sau plecand in concediu. De la jocuri de carti care se bazeaza pe calcule matematice, pana la a vizita muzee, a merge la teatru, la film, la opera sau a face "concursuri" intre membrii familiei cu notiuni de cultura generala, toate acestea sunt idei de activitati vor tine activa mintea copilului, care va exersa involuntar ceea ce a invatat la scoala (calcule matematice, spre exemplu) prin joc, deci efortul depus nu va fi resimtit de cel mic ca o povara, ci ca pe o activitate recreativa.
Desigur ca nu poti aplica o regula generala pentru educatia corecta a unui copil, de fapt, nici macar nu exista o reteta a succesului. Ideea de baza trebuie sa fie insa diversitatea si flexibilitatea, trebuie sa iti intelegi copilul si sa constientizezi faptul ca, desi are 5-9-15 ani, este inca la varsta la care isi doreste si are nevoie de timpul si spatiul lui.
Poti sa ii oferi idei si oportunitati de activitati constructive, in urma carora va deprinde ceva util in viata, va invata sa relationeze, sa se exprime, va lua contact cu oamenii si mediul inconjurator, va fi ceva mai pregatit pentru provocarile vietii decat daca il inchizi intr-o camera si il pui sa lucreze la birou ecuatii de gradul 2.
Le poate face si pe acestea si e indicat sa se aplece si asupra lor, insa copilul are nevoie sa fie incurajat spre extinderea orizonturilor, spre dezvoltare multilaterala prin interactivitate, prin cunoastere, prin dezvoltarea pasiunilor, prin intelegerea lui si lasarea unui ragaz pentru ca nu este robot.
Sunt parinti care isi inscriu copiii la medidatii la 4-5 materii, care fac si 2-3 sporturi, iar toate acestea pe langa programul clasic de scoala. Dincolo de a judeca sau nu aceasta mentalitate "moderna" de a ne transforma toti copiii in ilustri ingineri in fizica cuantica, stau frustrari si temeri care ar trebui tratate si stopate.
Nu trebuie si nici nu e posibil ca toti copiii sa atinga un nivel de glorie si performanta exceptional, nu trebuie el sa indeplineasca visul nerealizat al parintelui si nici sa urmeze calea trasata imperios de acesta, daca nu e cea care il face fericit. Descopera-ti copilul si afla-i pasiunile, talentele si incearca sa le fructifici. Poate tu ai vrea sa devina medic, insa pe el chitara il face fericit. Ii vei ingropa fericirea in garzi pe terapie intensiva doar ca sa iti hranesti tu orgoliul printre prieteni laudandu-te ca a intrat la medicina? Sau ai vrea sa te lauzi cu un copil fericit? Gandeste-te la asta.
Supraaglomerarea orarului unui copil are stransa legatura cu temele de vacanta. Pentru ca multi parinti, atat in timpul anului, cat si in vacante, mentin acel ritm alert al pregatirilor, iar acest lucru este gresit. Copilul va atinge suprasolicitarea si atunci se va produce un scurtcircuit sau, va urma aceasta cale, insa va constata ca a sarit etape frumoase, normale din dezvoltarea lui, in timp ce era in metrou sa ajunga de la o meditatie la alta.
Educatia este extrem de importanta. Este atat de importanta incat ne poate salva pe toti, insa atunci cand e aplicata corect, tinand cont de principiul "cate putin, din toate". Investe in educatia copilului tau, dar mai cu seama in fericirea lui. Nu uita ca este, totusi, un copil, si nu ii umbri fericirea celei mai frumoase perioade din viata, gaseste echilibrul intre scoala si recreatie, si nu uita ca adevarata educatie nu inseamna excelenta la invatatura, ci inteligenta emotionala, afectiva, explorarea naturii, contactul social, contactul cu animalele, calatoriile, muzica buna, armonia familial-relationala si, mai cu seama, exeplul personal pe care i-l transmiti.
Citeste si:
Topul celor mai importante modificari legislative ale saptamanii