De ce nu ar trebui sa ne temem inca de EPIDEMIA din China
coronavirus chinaepidemiepandemieorganizatia mondiala a sanatatii
Desi bilnatul epidemiei coronavirusului din China capata proportii tot mai dramatice, de la o zi la alta, in realitate, nu ar trebui sa avem motive reale de ingrijorare, spun expertii.
Conform testelor de laborator efectuate pana in prezent, medicii si cercetatorii au descoperit ca virusul care provoaca o forma severa de pneumonie virala, se transmite foarte usor, precum gripa, pe cale orala, prin tuse, stranut, vorbit, sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate, si poate fi letal.
Totusi, incidenta bolii nu este foarte raspandita in lume. Chiar daca au fost semnalate cazuri de infectare in zeci de alte regiuni ale lumii in afara de China, acestea sunt izolate si in numar foarte redus. Spre exemplu, in Europa, pana in acest moment au fost depistate doar doua cazuri, in Franta.
Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a decretat Stare de Urgenta Internationala. Acesta este primul si cel mai important semnal care trebuie sa ne mentina linistea. Cat timp OMS nu lanseaza avertismentul, nu vorbim despre o pandemie.
In aceeasi ordine de idei, comunitatea stiintifica anunta progrese de la o saptamana la alta in descoperirea tratamentului si vaccinului impotriva acestui virus care poate deveni letal, insa, are nevoie de circumstate favorizante pentru ca acest lucru sa se intample. Exact ca in cazul gripei, el devine letal mai ales daca pacientul se afla in categoria de risc, sufera de alte afectiuni, are sistemul de imunitate slabit, varsta foarte frageda sau foarte inaintata.
Citeste si:
Adevarul despre pericolul de infectare cu coronavirus prin coletele trimise din China
De asemenea, raspandirea virusului poate fi blocata, daca oamenii respecta cateva norme de igiena obligatorii, care nu ar trebui sa lipseasca din comportamentul de zi cu zi, cum ar fi spalarea corecta pe maini, cu apa si sapun, mai ales sub unghii si intre spatiile interdigitale, procedeu ce ar trebui sa dureze minimum 20 de secunde. Mainile trebuie apoi uscate, la ventilatorul automat sau in prosoape curate de hartie.
Totodata, trebuie evitate zonele aglomerate, iar la tuse si stranut e obligatorie folosirea de servetele de unica folosinta, care sa fie schimbate cu regularitate.
Dezinfectantele de maini sunt si ele esentiale in mentinerea sanatatii, precum si spalatul in nas. Medicii mai recomanda si evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.
O alta veste buna pentru cei care se tem de contaminare este aceea ca virusul nu rezista pe suprafete timp indelungat. Multe persoane sunt ingrijorate ca se pot infecta din cauza coletelor si obiectelor provenite din China, insa expertii ii contrazic.