De ce e mai bine sa ai un job prost platit decat sa n-ai deloc?
somerisomajlocuri de muncasalariu mic
Romania are sute de mii de someri, iar multi dintre acei oameni care-si duc existenta fara un program fix si fara un venit sigur afirma ca salariile care li se ofera nu ii motiveaza sa renunte la statutul de somer, motiv pentru care prefera sa n-aiba nicio sursa de venit. Totusi, acesti oameni nu inteleg faptul ca a avea un job, fie el si prost platit, este o situatie infinit mai buna decat sa nu fii deloc integrat pe piata muncii. De ce?
O sursa de venit – chiar si mica – e mai buna decat zero
Sa fim sinceri, oricat de mic ar fi salariul tau, este totusi o sura constanta de bani. Daca nu ai niciun job, fiecare cheltuiala devine o sursa de stres. Un loc de munca prost platit iti asigura macar acoperirea unor nevoi de baza – facturi, mancare, chirie. Intr-o perioada de incertitudine economica, ca cea prin care trece Romania in 2024, chiar si un venit mic iti ofera un minim de stabilitate. Gandeste-te ca banii aceia, chiar daca nu sunt multi, iti permit sa eviti imprumuturile sau sa eviti acumularea de datorii – ambele fiind drumuri rapide catre stres si nesiguranta.
Incepi sa-ti construiesti un istoric profesional
Chiar daca jobul tau actual nu este visul vietii tale, el poate fi un punct de plecare. Un CV gol nu va impresiona pe nimeni, dar un job, chiar prost platit, arata ca esti activ, ca stii sa iti asumi responsabilitati si ca inveti constant. Orice experienta profesionala iti poate aduce abilitati noi, fie ca vorbim de managementul timpului, abilitati de comunicare sau relationare cu clientii. Un job mai prost platit poate sa fie „parghia” care te ajuta sa obtii un alt job mai bine platit, pentru ca deja demonstrezi ca poti si ca esti dispus sa muncesti.
Iti pastrezi disciplina si rutina
Lipsa unui loc de munca poate duce, in timp, la lipsa de disciplina si chiar la demotivare. Un job prost platit, chiar daca nu te entuziasmeaza, te mentine activ. Ai o rutina zilnica, te trezesti dimineata, iti setezi obiective, iti organizezi timpul. Fara o structura zilnica, risti sa pierzi din motivatie si sa te afunzi intr-o stare de stagnare. Rutina pe care ti-o creeaza un loc de munca, fie el prost platit, te ajuta sa fii productiv, sa-ti pastrezi disciplina si sa-ti valorifici timpul intr-un mod mai eficient.
Deschizi usi catre oportunitati viitoare
Oricat de putin ai castiga la un job, retelele si conexiunile pe care le creezi pot deveni oportunitati imense pe viitor. Fie ca este vorba de colegii tai, de superiori sau de parteneri, acesti oameni pot sa-ti ofere noi oportunitati profesionale in viitor. Nu stii niciodata cine poate vedea potential in tine sau cine poate fi impresiat de munca ta. In plus, locul unde esti astazi nu trebuie sa fie destinatia finala. Un job prost platit poate fi doar o treapta spre o cariera mai buna. Multi oameni si-au inceput carierele in locuri de munca prost platite, dar au urcat treptat, facand pasi mici si constanti.
Ai posibilitatea de a-ti dezvolta abilitatile si experientele
Indiferent de salariu, un loc de munca iti ofera oportunitatea de a invata lucruri noi. Poate fi vorba despre rezolvarea unor probleme practice, despre cum sa relationezi mai bine cu oamenii sau chiar despre cum sa gestionezi mai bine stresul si termenele limita. Chiar si un job prost platit iti dezvolta abilitatile soft, care sunt esentiale pe orice piata de munca. In acelasi timp, acest tip de munca poate aduce si o crestere personala. Poate inveti sa iti gestionezi mai bine emotiile, sa devii mai rezilient in fata provocarilor si sa fii mai flexibil.
Economisesti chiar si putin
In ciuda salariului mic, daca reusesti sa faci o planificare financiara inteligenta, poti sa economisesti. Chiar si sumele mici puse deoparte constant pot deveni un fond de urgenta pe care te poti baza mai tarziu. De exemplu, daca economisesti doar 100 de lei pe luna, in timp vei avea un mic tampon financiar care te poate ajuta in situatii de criza. E mult mai bine sa ai acesti bani disponibili decat sa te bazezi pe credite si datorii.
Te ajuta sa eviti golurile din CV
Sa nu uitam de importanta unui CV consistent. Chiar daca jobul tau actual nu este cel mai grozav, o perioada indelungata de somaj pe CV poate ridica intrebari viitorilor angajatori. Continuarea activitatii profesionale, indiferent de salariu, arata ca esti implicat si activ, lucru apreciat de angajatori. De asemenea, iti mentine momentum-ul in cariera, chiar daca nu la nivelul la care iti doresti. Joburile vin si pleaca, dar activitatea constanta demonstreaza ca esti perseverent si determinat.
Acestea fiind spuse, iata ca exista suficiente argumente pentru care merita sa vezi un job ca pe o posibilitate de a te dezvolta, chiar daca financiar nu ti se ofera sumele dorite, la inceput. E important sa incepi de undeva si sa iti dai interesul pentru a deveni mai bun, mai competitiv pe piata muncii, iar apoi recompensele financiare vor fi pe masura eforturilor depuse.
Sursa foto: freepik.com